x

Οικονομία

O όμιλος της General Electric χωρίζεται σε 3 εταιρείες

10 Νοεμβρίου 2021

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η General Electric (GE), ο φημισμένος αμερικανικός κατασκευαστής που αγωνίστηκε με το δικό του βάρος μετά την ανάπτυξή του για να γίνει ένας εκτεταμένος όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων, θα χωριστεί σε τρεις δημόσιες εταιρείες που επικεντρώνονται στην Αεροπλοϊα, την Υγειονομική Περίθαλψη και την Ενέργεια.

Η ανακοίνωση της εταιρείας, την Τρίτη, είναι το αποκορύφωμα μιας επίπονης, πολυετούς αναμόρφωσης ενός συμβόλου της αμερικανικής κατασκευαστικής ισχύος που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος των ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων στο σύνολό τους.

«Τέλειωσε πλέον», είπε ο Νικ Χέιμαν (Nick Heymann) από το «William Blair», ο οποίος παρακολουθεί την GE για χρόνια. «Σε μια ψηφιακή οικονομία, δεν υπάρχει πραγματικό περιθώριο γι’ αυτό».

Η εταιρεία έχει ήδη απαλλαγεί από τα προϊόντα για τα οποία τη γνωρίζουν οι περισσότεροι Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών της, και από πέρυσι και από τους λαμπτήρες που έφτιαχνε η GE από τα τέλη του 19ου αιώνα όταν ιδρύθηκε η εταιρεία.

Ο διαχωρισμός της εταιρείας σηματοδοτεί τον τερματισμό της εταιρικής κοινοπραξίας της GE που διήρκησε για 129 χρόνια και η οποία ήταν κάποτε, η εταιρική κοινοπραξία με τη μεγαλύτερη οικονομική αξία κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ, αλλά και ένα παγκόσμιο σύμβολο της αμερικανικής επιχειρηματικής ισχύος.

Η τιμή των μετοχών της GE αυξήθηκε την Τρίτη, κατά 2,6% στα 111,29 δολάρια, αφού κατέγραψε υψηλό περίπου 3,5 ετών, σε σύγκριση με μία μείωση των τιμών των μετοχών κατά 0,35% στον ευρύτερο χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500.

Η τιμή των μετοχών της General Electric έχει αυξηθεί κατά περίπου 9% από την 30ή Ιουλίου, όταν η εταιρεία προχώρησε σε μείωση του αριθμού των διαπραγματεύσιμων μετοχών της.

Η GE, που έχει έδρα τη Βοστώνη, ανακοίνωσε ότι οι τρεις νέες εταιρείες θα επικεντρώσουν τις δραστηριότητές τους στην Ενέργεια, στον τομέα της Υγείας και στην Πολιτική Αεροπορία.

Η εταιρεία θα διαχωριστεί σε μία εταιρεία υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας, με την οποία αναμένει ότι θα διατηρήσει ένα μερίδιο 19,9% της αγοράς στις αρχές του 2023.

Στον τομέα της Ενέργειας θα γίνει σύμπραξη της GE Renewable Energy, της GE Power και της GE Digital και θα έχει έναν δευτερογενή τομέα δραστηριότητας στις αρχές του 2024.

Μετά το διαχωρισμό του σημερινού εταιρικού σχήματος, θα σχηματιστεί μία αεροπορική εταιρεία υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Λάρι Καλπ. Η εταιρεία αυτή θα διαχειρίζεται τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της GE, όπως επίσης τις οικονομικές οφειλές της, συμπεριλαμβανομένων και των τρεχουσών δραστηριοτήτων της στον τομέα της ασφάλισης.

Ενας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι τα εμπορικά σήματα και οι ονομασίες των νέων επιχειρηματικών σχημάτων της GE θα αποφασιστούν αργότερα.

Πρόκειται για την πιο γενναία προσπάθεια υπό την ηγεσία του Καλπ που ανέλαβε την GE το 2018 για την απλοποίηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Κατά την τελευταία τριετία, ο Καλπ επικέντρωσε την προσπάθειά του στη μείωση του ελλείμματος της εταιρείας, μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων, αλλά και της βελτίωσης του επιπέδου οικονομικής ρευστότητας της GE, μέσω της εξομάλυνσης της επιχειρηματικής της λειτουργίας, αλλά και της μείωσης των γενικών εξόδων της.

Η εφαρμογή των μέτρων οδήγησε στην βελτίωση των δεδομένων του προϋπολογισμού της GE, σε μία πορεία της εταιρείας για τη μείωση του χρέους κατά ποσό μεγαλύτερο των 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το τέλος του 2021.

Η GE αναμένεται ότι θα παραγάγει αποτέλεσμα διαθέσιμης οικονομικής ρευστότητας μεγαλύτερο των επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 και προγραμματίζει τη ρευστοποίηση των μετοχών της στην Baker Hughes, στην AerCap και στον τομέα της δραστηριότητάς της, στις υπηρεσίες Υγείας, προκειμένου να μειώσει το καθαρό της χρέος σε επίπεδο μικρότερο των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την επόμενη χρονιά.

Σε μία συνέντευξή του στο «Reuters», ο Καλπ δήλωσε ότι η απόφαση για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της εταιρείας ελήφθη μετά την πρόοδο που έγινε στην αποκατάσταση των οικονομικών στοιχείων του προϋπολογισμού, αλλά και στην λειτουργική απόδοσή της.

Ο ίδιος δεν αναμένει ότι η προσπάθεια διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της GE θα βρεθεί αντιμέτωπη με εργατικά ζητήματα, ενώ σύμφωνα με τον Καλπ δεν υπήρξε πίεση των επενδυτών για τη λήψη της απόφασης.

«Οι δευτερογενείς δραστηριότητες παράγουν μεγάλη αξία», δήλωσε ο ίδιος στη συνέντευξή του. «Πρόκειται για κινήσεις που γίνονται προκειμένου η GE να γίνει πιο ισχυρή, βοηθώντας τις επιχειρήσεις και τις ομάδες των στελεχών μας να αποδώσουν καλύτερα».

Πηγές: «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και την γραμμή Αθήνα - Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία "Emirates" το απόγευμα της Τρίτης, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στις 12:45 προσγειώθηκε σήμερα το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.