x

Επιστήμη

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι παρέχουν εκπληκτικές εικόνες ενός Κόσμου υπό επίθεση (Vid & Pics)

11 Μαΐου 2022

ΜΑΪΑΜΙ. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι χάνουν κάτω από την επιφάνεια ενός πολυσύχναστου καναλιού ναυτιλίας στην «πρωτεύουσα της κρουαζιέρας του Κόσμου». Ακριβώς κάτω από τις καρίνες τεράστιων πλοίων, μια υποβρύχια κάμερα παρέχει ζωντανή τροφοδοσία από έναν άλλο κόσμο, δείχνοντας τη θαλάσσια ζωή που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντισταθεί στην υπερθέρμανση του Πλανήτη.

Αυτή η κάμερα στο «Government Cut» του Μαϊάμι είναι μόνο ένα από τα πολλά εγχειρήματα ενός θαλάσσιου βιολόγου και ενός μουσικού σε μια 15ετή αποστολή ευαισθητοποίησης για τους ετοιμοθάνατους κοραλλιογενείς υφάλους συνδυάζοντας την επιστήμη και την τέχνη για να φέρουν την υποθαλάσσια ζωή στην ποπ κουλτούρα.

Η εταιρεία τους -«Coral Morphologic»- φέρνει στην επιφάνεια εκπληκτικές εικόνες, βάζει υπέροχα κοντινά πλάνα υποβρύχιων πλασμάτων στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, βάζει βίντεο time lapse με λαμπερά κοράλλια που λικνίζονται σε μουσική και τα προβάλλουν σε κτίρια, ενώ πουλάει και μια σειρά ρούχων παραλίας με θέμα τα κοράλλια.

«Δεν είμαστε όλοι καλλιτέχνες. Δεν είμαστε όλοι επιστήμονες. Δεν είμαστε όλοι τεχνίτες. Είμαστε μια αλχημεία», είπε ο Κόλιν Φουρντ (Colin Foord), ο οποίος δεν θυμίζει έναν τυπικό επιστήμονα, με τα μπλε μαλλιά του, τόσο αιχμηρά που φαίνονται ηλεκτρικά φορτισμένα. Αυτός και ο συνεργάτης του Τζέι Ντι Μακέι (J.D. McKay) συζήτησαν με το «Associated Press» τη δουλειά τους.

Ενα από τα πιο δημοφιλή έργα τους είναι η «Coral City Camera», η οποία πρόσφατα ξεπέρασε τις 2 εκατομμύρια προβολές και συνήθως έχει περίπου 100 θεατές στο Διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή της κάθε ημέρας.

«Θα είμαστε πραγματικά σε θέση να τεκμηριώσουμε ένα έτος ανάπτυξης κοραλλιών, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει επί τόπου σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο και αυτό είναι δυνατό μόνο επειδή έχουμε αυτήν την τεχνολογική σύνδεση εδώ στο λιμάνι του Μαϊάμι που μας επιτρέπει να έχουμε ρεύμα και Ιντερνέτ», είπε ο Φουρντ.

Η ζωντανή ροή έχει ήδη αποκαλύψει ότι το κοράλλι staghorn και άλλα κοράλλια μπορούν να προσαρμοστούν και να ευδοκιμήσουν ακόμη και σε ένα εξαιρετικά αστικοποιημένο υποθαλάσσιο περιβάλλον, μαζί με 177 είδη ψαριών, δελφινιών, μανάτων και άλλης θαλάσσιας ζωής, είπε ο Φουρντ.

Ο μουσικός Τζέι Ντι Μακέι (αριστερά) και ο θαλάσσιος βιολόγος Κόλιν Φουρντ (δεξιά), ποζάρουν για μια φωτογραφία στο εργαστήριό τους Coral Morphologic, στο Μαϊάμι. (AP Photo/Lynne Sladky)

«Εχουμε αυτά τα πολύ ανθεκτικά κοράλλια που αναπτύσσονται εδώ. Ο πρωταρχικός στόχος να το βάλουμε κάτω από το νερό ήταν να δείξουμε στους ανθρώπους ότι υπάρχει τόση πολλή θαλάσσια ζωή εδώ στην πόλη μας», είπε ο Φουρντ.

Ο ΜακΚέι, στο μεταξύ, ακούγεται σαν παραγωγός του Μπρόντγουεϊ καθώς περιγράφει το πώς κινηματογραφεί επίσης τα πλάσματα στο εργαστήριό τους στο Μαϊάμι, που καλλιεργούν κοράλλια σε δεξαμενές για να τα ετοιμάσουν για κοντινά πλάνα με ένδοξο χρώμα.

«Ουσιαστικά δημιουργούμε ένα σετ με ένα από αυτά τα ενυδρεία, και μετά προφανώς υπάρχουν ηθοποιοί -κοράλλι ή γαρίδες ή οτιδήποτε άλλο- και μετά το κινηματογραφούμε, και μετά μου δημιουργείται μία αίσθηση, ό,τι μπορεί να συμβαίνει στη σκηνή, και βάζω το soundtrack με κάποιους ατμοσφαιρικούς ήχους, κάτι πολύ ωκεάνιο», εξήγησε ο ΜακΚέι.

Η αποστολή τους είναι επείγουσα: Μετά από 500 εκατομμύρια χρόνια στη Γη, αυτά τα είδη δέχονται επίθεση από την κλιματική αλλαγή. Η θέρμανση των ωκεανών προκαλεί τη λεύκανση των κοραλλιών και αυξάνει τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν μαζικούς θανάτους στα κοράλλια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Οι ισχυρότερες καταιγίδες και οι αλλαγές στη χημεία του νερού μπορούν να καταστρέψουν τις δομές των υφάλων, ενώ τα μεταβαλλόμενα ρεύματα παρασύρουν τροφή και προνύμφες.

Το κοράλλι Staghorn προσκολλάται σε βράχους, όπως το φωτογράφισε η κάμερα Coral City, η οποία μεταδίδει ζωντανά εικόνες από(AP Photo/Wilfredo Lee)

«Το λιμάνι είναι ένα ανεκτίμητο μέρος για έρευνα για τα κοράλλια», είπε ο Φουρντ. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν θα μπορέσετε να επαναφέρετε τα οικοσυστήματα όπως ήταν πριν από 200 χρόνια. Οι επιλογές που έχουμε είναι πιο ριζοσπαστικές». Και κατέληξε λέγοντας: «βλέπουμε τη δύναμη της τεχνολογίας που συνδέει τους ανθρώπους με τη φύση. Είμαστε τυχεροί ως καλλιτέχνες και τα κοράλλια επωφελούνται».

Την ίδια ώρα όμως δυσάρεστα είναι τα νέα από το μεγαλύτερο οικοσύστημα κοραλλιογενών υφάλων στον Κόσμο, το «Great Barrier Reef coral», καθώς πάνω από το 90% των κοραλλιών του, που ερευνήθηκαν φέτος ήταν λευκασμένο σύμφωνα με τους επιστήμονες της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Τα κοράλλια έτσι όμως φτάνουν να λιμοκτονούν, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο της λεύκανσης των υφάλων παρατηρείται όταν λόγω της υπερθέρμανσης του κλίματος τα κοράλλια λιμοκτονούν.

Η λεύκανση το 2016, το 2017 και το 2020 κατέστρεψε τα δύο τρίτα των κοραλλιών στον διάσημο ύφαλο στα ανοιχτά της Ανατολικής Ακτής της Αυστραλίας και τώρα παρατηρείται το φαινόμενο για 4η φορά.

(AP Photo/Lynne Sladky)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Το μακελειό στο σχολείο της πόλης Ουβάλντε, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε τον Κιθ Γέλεν να «αρρωστήσει» αλλά «δεν μπορείτε να κατηγορείτε το όπλο» που χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει 21 ανθρώπους, υποστήριξε ο συνταξιούχος που έδωσε το «παρών» στο ετήσιο συνέδριο της NRA, του πανίσχυρου λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας