x
 

Πολιτική

Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δεξίωση του Λευκού Οίκου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο της ομιλίας που εκφώνησε τη Δευτέρα, 16 Μαϊου, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ.

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, Δρ Μπάιντεν. Κυρίες και κύριοι, είναι πραγματικά μεγάλο προνόμιο να βρίσκομαι εδώ μαζί σας σε αυτόν τον εορτασμό της διακοσιοστής επετείου. Η σύζυγός μου, οι κόρες μου, η ομάδα μου, εγώ ο ίδιος, είμαστε τρομερά ευγνώμονες για τη θερμή υποδοχή που μας προσφέρατε.

Και αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ που ήρθατε εδώ απόψε.

Ξέρω ότι αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για εσάς, κ. Πρόεδρε. Είμαι βέβαιος ότι βλέπετε πολλούς πολύ καλούς φίλους σε αυτή τη συνάθροιση. Αλλά αυτή η επίσκεψη, όπως επισημάνατε, έχει πολύ ισχυρούς ιστορικούς συμβολισμούς.

Η σύγχρονη Ελλάδα, όπως και η Αμερική πριν από αυτήν, σφυρηλατήθηκε στα χέρια ονειροπόλων, επαναστατών που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, που αγωνίστηκαν για τη δικαιοσύνη. Και ήταν η ιστορία του δικού σας αγώνα για την ανεξαρτησία και η τελική του επιτυχία, που ήρθε δεκαετίες πριν από τον δικό μας, που ενέπνευσε τους καταπιεσμένους Ελληνες να αγωνιστούν ενάντια σε όλες τις πιθανότητες για τη δική τους ελευθερία.

Οι ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης άντλησαν έμπνευση από όσα επιτεύχθηκαν σε αυτό το έδαφος. Οι πρόγονοί μας δεν ονειρεύονταν απλώς την ελευθερία και την αυτοδιάθεση -αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία κ. Πρόεδρε- αυτή τη δυσεύρετη διακυβέρνηση του λαού, από τον λαό, για τον λαό, η οποία εφευρέθηκε στην αρχαία Ελλάδα πριν από 25 αιώνες.

Και στο ετήσιο μήνυμά του στις 3 Δεκεμβρίου 1822, ο πρόεδρος Τζέιμς Μονρό σημείωσε: «Η αναφορά στην Ελλάδα γεμίζει το νου με τα πιο υψηλά αισθήματα και προκαλεί στους κόρφους μας τα καλύτερα συναισθήματα στα οποία η φύση είναι επιρρεπής». «Υπάρχει ισχυρή ελπίδα», είπε, «ότι ο λαός αυτός θα ανακτήσει την ανεξαρτησία του και θα ξαναπάρει την ισότιμη θέση του ανάμεσα στα έθνη της Γης».

Και είναι αυτή η κοινή ιστορία αγώνων, αυτή η κοινή ιστορία θυσιών που συνδέει τα δύο έθνη μας. Μας αναθέτει, όπως είπατε, μια σοβαρή ευθύνη να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τις αξίες που οι πρόγονοί μας διακινδύνευσαν τόσα πολλά για να μεταβιβάσουν στις επόμενες γενιές.

Και σήμερα, το καθήκον αυτό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εισβολή της Ρωσίας, είναι μια τρομακτική υπενθύμιση ότι αυτό που θεωρούσαμε δεδομένο στην Ευρώπη -ότι οι χάρτες δεν μπορούν να επανασχεδιαστούν με τη βία- δυστυχώς δεν ισχύει πλέον.

Οπως γνωρίζετε, κ. Πρόεδρε, υποστηρίξαμε την Ουκρανία από την αρχή με ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και με στρατιωτική συνδρομή.

Το κάναμε για λόγους αρχής, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι απολύτως προφανείς, αλλά το κάναμε επίσης για να προστατεύσουμε μια παγκόσμια τάξη που βασίζεται στην προϋπόθεση σεβασμού του διεθνούς δικαίου – αυτό που σας αρέσει να αποκαλείτε μια διεθνή τάξη «βασισμένη σε κανόνες».

Οι νεοϊμπεριαλιστικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες. Δεν πρέπει να πετύχουν. Και δεν πρέπει να πετύχουν όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και για να στείλουν ένα πολύ σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και σθεναρή απάντηση.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταθούν δίπλα-δίπλα σε αυτόν τον αγώνα. Εξάλλου, αυτό που προστατεύουμε είναι οι αξίες που βρίσκονται στα θεμέλια των φιλελεύθερων δημοκρατιών μας.

Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι, κ. Πρόεδρε, για την ηγεσία σας.

Οι κυρώσεις που έχουμε επιβάλει στη Ρωσία είναι συντριπτικές, και δικαίως. Ομως, όπως συζητήσαμε, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι κοινωνίες μας πληρώνουν βαρύ τίμημα όσον αφορά στις τιμές της ενέργειας. Και από αυτή την άποψη, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας και, ιδίως, την τιμή του φυσικού αερίου.

Και καθώς μειώνουμε την εξάρτησή μας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας στην αγορά ως μεγαλύτερες αγορές φυσικού αερίου για να προσφέρουμε βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας.

Κύριε Πρόεδρε, το εννοώ πραγματικά όταν λέω ότι η σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σήμερα στο ζενίθ της.

Την περασμένη Πέμπτη, το κοινοβούλιό μας επικύρωσε τη νέα συμφωνία άμυνας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Και αυτή η νέα συνεργασία εκδηλώνεται όχι μόνο στη ναυτική βάση στον Κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη, την οποία ελπίζω να έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε. Εχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το πολυτιμότερο της φανταστικής στρατιωτικής μας σχέσης. Αλλά εκδηλώνεται επίσης στην πόλη-λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη βορειοανατολική Ελλάδα, μόλις 500 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα.

Και εκτός από τη στρατιωτική της σημασία για το ΝΑΤΟ, η Αλεξανδρούπολη, όπως συζητήσαμε, μετατρέπεται γρήγορα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, σε σημείο εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Και η Ελλάδα σχεδιάζει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως πύλη εισόδου για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φθηνές, ανανεώσιμες πηγές, κυρίως τον ήλιο, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι, κ. Πρόεδρε, που οι ΗΠΑ έχουν παράσχει την απερίφραστη υποστήριξή τους σε αυτά τα έργα.

Λίγα λόγια για την περιοχή μας, κ. Πρόεδρε. Είστε εξαιρετικά ενημερωμένος για το κυπριακό ζήτημα. Και σας παρακαλώ, χρησιμοποιήστε όλη την επιρροή σας για να επαναφέρετε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων σε τροχιά σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανείς – κανείς δεν μπορεί ή θα δεχτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο. (Χειροκροτήματα)

Τα Βαλκάνια είναι επίσης ακόμα αρκετά εύθραυστα. Πρέπει να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική ζωντανή και απτή.

Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα για την περιφερειακή ευημερία και ασφάλεια και θα αναζητούμε πάντα ειρηνικούς τρόπους για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονές μας. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό.

Χαιρετίζουμε -δίνουμε μεγάλη έμφαση στο σχήμα 3+1- ένα πλαίσιο που συνδέει τις ΗΠΑ με την Ελλάδα, με την Κύπρο και με το Ισραήλ. Και ταυτόχρονα, κ. Πρόεδρε, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας και να καταστούμε σαφές ότι δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και άλλωστε, το κάνουμε αυτό όχι μόνο για να ενισχύσουμε την Ελλάδα, αλλά και για να ενισχύσουμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Θα συνεχίσουμε τη μακρόχρονη συνεργασία μας μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών. Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας σειράς αεροσκαφών F-35, και ελπίζουμε όντως να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Και χαίρομαι που την Παρασκευή, η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της να επενδύσει στην ελληνική αεροναυπηγική. Φυσικά, οι δεσμοί που μας συνδέουν – οι δεσμοί μεταξύ της Αμερικής και της Ελλάδας φτάνουν πολύ πέρα από την κοινή μας ιστορία, την ασφάλεια και την άμυνα, και σε όλους τους τομείς, από το εμπόριο μέχρι τον τουρισμό και την τεχνολογία και τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Υπάρχουν τόσα πολλά, κυρίες και κύριοι, που μπορούμε αμοιβαία να κερδίσουμε.

Οπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει περάσει από σοβαρές αντιξοότητες. Η πρόσφατη οικονομική κρίση ήταν εξαιρετικά επώδυνη για τον λαό μας. Αλλά οι Ελληνες έχουν αποδείξει την ανθεκτικότητά τους. Η δημοκρατία στην Ελλάδα έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της. Και σήμερα, η Ελλάδα δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα που έγινε το «poster boy» της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία.

Η οικονομία μας είναι ισχυρή. Νωρίτερα φέτος, αποπληρώσαμε το ανεξόφλητο χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. (Χειροκροτήματα)

Δημιουργούμε θέσεις εργασίας και επενδύουμε σε νέες βιομηχανίες, όπως η ψηφιακή και η καθαρή τεχνολογία. Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες, επιφυλακτικές για την εξάρτησή τους από την Κίνα, επαναφέρουν θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και η Ελλάδα είναι προφανής υποψήφια για να τις υποδεχτεί.

Και πολλές αμερικανικές εταιρείες επενδύουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα – εταιρείες όπως η Microsoft, η Pfizer. Το κάνουν επειδή βλέπουν μια χώρα που έχει πλεονεκτική γεωγραφική θέση, που είναι μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια χώρα με σταθερή κυβέρνηση που καλωσορίζει τους ξένους επενδυτές.

Γιατί η Ελλάδα, κ. Πρόεδρε, επέστρεψε και μπροστά μας βρίσκεται ένα ελπιδοφόρο μέλλον. (Χειροκροτήματα)

Επιτρέψτε μου να κλείσω, κ. Πρόεδρε, λέγοντας ότι αναγνωρίζετε πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σε αυτή την αποψινή συνάθροιση. Αναφέρατε αρκετούς από αυτούς ονομαστικά. Σας αποκαλούν «Μπαϊντενόπουλο» – (γέλια) – για κάποιο λόγο, αν και πρότεινα ότι ίσως θα έπρεπε να σας αποκαλούν «Μπαϊντενάκη». (Γέλια) Θα είχε καλή ομοιοκαταληξία. (Χειροκροτήματα)

Είμαι βέβαιος ότι όλοι σε αυτό το ακροατήριο είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι σήμερα. Είμαι εξίσου περήφανος για όσα έχουν πετύχει οι Ελληνοαμερικανοί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιτρέψτε μου να αναγνωρίσω ιδιαίτερα την παρουσία του νέου σας πρέσβη στην Ελλάδα, Γιώργου Τσούνη. (Χειροκροτήματα)

Τον συνάντησα στο γραφείο μου πριν από λίγες ημέρες. Το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν η ιστορία των γονιών του που έφυγαν από ένα μικρό χωριό στη δυτική Ελλάδα, τον Πλάτανο. Είναι τιμή μας να καλωσορίζουμε τον Γιώργο πίσω στη δεύτερη πατρίδα του.

Και, κ. Πρόεδρε, ο εορτασμός αυτής της διακοσιοστής επετείου, έστω και με καθυστέρηση ενός έτους λόγω του Covid, έχει μεγάλη σημασία για τον ελληνικό λαό και για μένα προσωπικά.

Πρόσφατα γεγονότα καθιστούν τον εορτασμό αυτό πολύ πιο επίκαιρο. Ο αγώνας των δημοκρατιών ενάντια στις απολυταρχίες είναι μια καθοριστική μάχη της γενιάς μας. Και οι περήφανες – οι περήφανες στιγμές από την ιστορία των δύο εθνών μας μάς δίνουν αυτοπεποίθηση για το τι μπορούμε να πετύχουμε στο μέλλον.

Δεν πρέπει ποτέ να χάσουμε από τα μάτια μας αυτό για το οποίο αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας και αυτό που πρέπει τώρα να υπερασπιστούμε. Ολοι μας πρέπει να αντλούμε μεγάλη δύναμη από το παράδειγμά τους.

Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων σε εσάς, κ. Πρόεδρε, και στην Δρα Μπάιντεν που φιλοξενήσατε αυτή τη θαυμάσια συνάθροιση. Και πήρα πολύ σοβαρά το λόγο σας ότι σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Ελλάδα – (γέλια) – για να ανταποδώσετε αυτή την επίσκεψη.

Σας ευχαριστώ και πάλι όλους πάρα πολύ. (Χειροκροτήματα)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών είναι ο πήχης για τη Νέα Δημοκρατία τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΊ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ