x

ΑΜΕΡΙΚΗ

Παρά τις δεσμεύσεις της COP26, ο πλανήτης μετατρέπεται σε θερμοκήπιο

10 Νοεμβρίου 2021

ΓΛΑΣΚΩΒΗ, ΣΚΩΤΙΑ («WP») – Μετά από εννέα ημέρες μεγάλων ανακοινώσεων, δεσμεύσεων και σχεδίων, οι επιστήμονες προκάλεσαν ένα αγενές ξύπνημα σε μια Σύνοδο Κορυφής COP26 που αποκαλείται «η τελευταία, καλύτερη ελπίδα» για τη δράση για το κλίμα: η Γη βρίσκεται σε ορθή πορεία να θερμανθεί περίπου 2,5 βαθμούς Κελσίου (4,5 βαθμούς Φαρενάιτ), επισκιάζοντας τον κοινό στόχο του κόσμου για το κλίμα σε ένα βαθμό.

Σε μια προκαταρκτική ανάλυση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών βρήκαν ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των μακροπρόθεσμων υποσχέσεων των χωρών για μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα και των επίσημων, βραχυπρόθεσμων σχεδίων που είναι γνωστά ως «εθνικά καθορισμένες συνεισφορές» ή NDC.

Αυτό που σχεδιάζουν να κάνουν οι χώρες από τώρα έως το 2030 καθιστά αδύνατες πολλές καθαρές μηδενικές δεσμεύσεις, λένε οι ερευνητές. Και παρά τον καταιγισμό νέων δεσμεύσεων για μηδενισμό των εκπομπών, το προβλεπόμενο επίπεδο θέρμανσης μέχρι το τέλος του αιώνα είναι μόνο περίπου 0,1 βαθμούς χαμηλότερο από ό,τι πριν από την έναρξη της COP26.

Η Γη έχει ήδη θερμανθεί τουλάχιστον 1,1 βαθμούς Κελσίου από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Εάν η ανθρωπότητα συνεχίσει στην τρέχουσα τροχιά της, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα ανέβει τουλάχιστον 2 πόδια, σύμφωνα με έρευνα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή. Σχεδόν ο μισός κόσμος θα αντιμετωπίσει τακτικά, απειλητικά για τη ζωή κύματα καύσωνα. Η ανθρωπότητα κινδυνεύει να ξεπεράσει τα σημεία ανατροπής του κλίματος, να προκαλέσει απώλεια στρώματος πάγου, απόψυξη του μόνιμου παγετού και κατάρρευση του οικοσυστήματος από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή.

Αν δεν ενισχυθούν οι δεσμεύσεις στο άμεσο μέλλον, η ανθρωπότητα θα χάσει την ευκαιρία να περιορίσει την υπερθέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) – στόχο που οι επιστήμονες και οι ευάλωτες κοινότητες λένε όλο και περισσότερο ότι ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει.

Τα ευρήματα έρχονται κατά τη διάρκεια της άκρως τεχνικής δεύτερης εβδομάδας της Συνόδου Κορυφής της Γλασκώβης, όταν διπλωμάτες στριμώχνονται σε αίθουσες συνεδριάσεων χωρίς παράθυρα, προσπαθώντας να καθορίσουν τους κανόνες για την αξιολόγηση και την επιβολή των κλιματικών στόχων του κόσμου.

Ωστόσο, οι τελευταίες προβλέψεις υπογραμμίζουν μια αυξανόμενη απογοήτευση για τη συνάντηση του ΟΗΕ: Η υψηλή ρητορική των παγκόσμιων ηγετών την περασμένη εβδομάδα δεν ακολούθησε συγκεκριμένη δράση.

«Το καθαρό μηδέν είναι ένα άνοιγμα θύρας ψευδών λύσεων», είπε ο Τομ Β.Κ.  Γκόλντουθ (Tom B.K. Goldtooth), ακτιβιστής Dine και Dakota και διευθυντής του Indigenous Environmental Network».

Ελλείψει πραγματικής αλλαγής πολιτικής και ουσιαστικής απομάκρυνσης από την καύση ορυκτών καυσίμων, ο μακρινός στόχος του καθαρού μηδενισμού μοιάζει σε πολλούς σαν να κλωτσάς το κουτάκι στο δρόμο.

«Δεν πρέπει να μας τυφλώνουν οι μακροπρόθεσμες υποσχέσεις», δήλωσε ο Ζοερί Ρότζελζ (Joeri Rogelj), διευθυντής του Grantham Institute for Climate Change and the Environment στο Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της ενημερωμένης έκθεσης Emissions Gap.

Αν θέλετε να επιτύχετε καθαρούς μηδενικούς στόχους μακροπρόθεσμα, οι βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις σας πρέπει να σας βάλουν σε καλό δρόμο για να τους πετύχετε», πρόσθεσε. «Διαφορετικά, υπάρχει χαμηλή εμπιστοσύνη ότι θα επιτευχθούν ποτέ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας