x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Προς την δημιουργία μιας άλλης Ελλάδας

Πρέπει να είναι από τις πιο σημαντικές επιτυχίες που σημείωσε η Ελλάδα για πολλά χρόνια, κι όμως, κινδυνεύει να περάσει στα ψιλά. Βλέπετε προηγούνται άλλα πιο σοβαρά θέματα…

Ερχομαι στην ουσία: Η ετήσια μελέτη του Economist Intelligence Unit τοποθετεί την Ελλάδα πρώτη στην «Αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Μάλιστα, πρώτη!

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της κατά 16 μονάδες στην κλίμακα με ανοδική ακόμα προοπτική.

Η μελέτη μετρά την βελτίωση / χειροτέρευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε δεκάδες χώρες από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

«Η μεγαλύτερη βελτίωση των τελευταίων τριών ετών», γράφει, πριν από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, «είναι στο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Σιγκαπούρη παραμένει το καλύτερο μέρος στον Κόσμο για επιχειρήσεις στα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Καναδάς και η Αμερική είναι οι υπ’ αριθμόν δύο και τρία χώρες».

Η μελέτη αυτή αποτελεί μια χειροπιαστή απόδειξη αισιοδοξίας για την προοπτική της χώρας. Η εκτίναξη της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό γεγονός, αλλά παράλληλα εκπέμπει και ισχυρό πολιτικό μήνυμα.

Βέβαια, όσοι από εμάς παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα το γνωρίζαμε αυτό. Το αισθανόμαστε. Ηταν ο διαφορετικός αέρας που φυσά. Και το βλέπουμε. Είναι οι επενδύσεις των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, όπως η Pfizer, η Google και των άλλων που μελετούν το ενδεχόμενο να επενδύσουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Και είναι λογικό.

Ο αμερικανοσπουδαγμένος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαίρει εκτίμησης στο εξωτερικό. Εξηγεί στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στη νέα γενιά τα οφέλη τέτοιων επενδύσεων, σε καλές, παραγωγικές, υψηλής τεχνολογίας εργασίες. Και όσο οι νέοι γεύονται τους καρπούς της ανοιχτής Οικονομίας, τόσο περισσότερο θα τις υποστηρίζουν. Και τόσο περισσότερες νέες επενδύσεις θα προσελκύει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράλληλα με την τραγικότητά της ήταν και μια βαθιά εθνική στιγμή.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ