x
 

Πολιτική

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος στον «Ε.Κ.» για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία

ΑΘΗΝΑ. Για το στοίχημα του ίδιου, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας να ανατρέψουν το κλίμα αποκλεισμού που βιώνουν τα άτομα με αναπηρίες μίλησε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Αφορμή για τη συνέντευξη αυτή στάθηκε η μετάβαση του κ. Κυμπουρόπουλου στη Νέα Υόρκη για τη συμμετοχή του στη 15η Σύνοδο της Διάσκεψης των Κρατών Μερών στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία των Ηνωμένων Εθνών.

Εχοντας ο ίδιος από παιδική ηλικία κινητική αναπηρία μπορεί καλύτερα από τον οποιονδήποτε να καταλάβει τα άτομα με αναπηρίες, τα προβλήματα και τις αγωνίες τους και από τη θέση του ευρωβουλευτή δίνει μάχη για την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους.

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον κ. Κυμπουρόπουλο έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Τι προσδοκάτε από τη συμμετοχή σας στη Σύνοδο στη Νέα Υόρκη;

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Είναι πολύ σημαντικό ότι ανάπηρα άτομα, οργανισμοί, ακτιβιστές και εξέχουσες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής σκηνής ή και από εθνικά Κοινοβούλια έρχονται όλοι μαζί να συμμετέχουν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα δικαιώματα των ανάπηρων ατόμων και σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. είμαστε περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο ανάπηρα άτομα στον Κόσμο, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 15% του συνολικού πληθυσμού. Είναι σημαντικό πλέον να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει εμείς να προσαρμοστούμε στην κοινωνία αλλά η κοινωνία θα πρέπει εξ αρχής να είναι διαφορετικά δομημένη. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ανάπηρων ατόμων δεν κατοχυρώνει νέα δικαιώματα αλλά εξασφαλίζει την εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών, και ατομικών δικαιωμάτων και για τα ανάπηρα άτομα. Αυτό λοιπόν που προσδοκώ από τη συμμετοχή μου στη Σύνοδο είναι να γίνει αντιληπτό σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ότι τα δικαιώματα των αναπήρων είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι πολύ χαρούμενος που είχα την ευκαιρία ως ανάπηρος και ευρωβουλευτής να τοποθετηθώ στη Σύνοδο και να έχω πολύ δημιουργικές συζητήσεις.

«Ε.Κ»: Εχει τη δύναμη ένας ευρωβουλευτής να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται για τα ΑμΕΑ ώστε η ζωή τους να αποκτήσει ποιότητα;

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Σίγουρα ένας ευρωβουλευτής έχει τη δύναμη να ακουστεί και να κάνει άλλα ανάπηρα άτομα να ακουστούν. Αυτό είναι μια σημαντική αρχή. Ωστόσο, δυστυχώς, πολλές αρμοδιότητες που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής των αναπήρων εμπίπτουν κυρίως στις εθνικές αρμοδιότητες που εξαιρούνται από τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι λοιπόν, και έπειτα από τα αιτήματα που προέκυψαν από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, συζητάμε τώρα στο Κοινοβούλιο τη δυνατότητα να αναθεωρηθούν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες (ΣΕΕ και ΣΛΕΕ) έτσι ώστε, μεταξύ άλλων, να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην ΕΕ και να μειώσουμε τις ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών. Προσωπικά προσπαθώ με κάθε δυνατό μέσο οι αποφάσεις που παίρνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να έχουν εφαρμογή άμεσα στη χώρα μας, για να βελτιώσουμε όλο και περισσότερο την ποιότητα ζωής όλων μας.

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

«Ε.Κ»: Από τη θητεία σας μέχρι σήμερα στην Ευρωβουλή τι έχετε αποκομίσει;

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Είναι πολύ δύσκολο να εκφράσω με λόγια όλα όσα έχω αισθανθεί και κερδίσει μέσα από το ταξίδι μου στην Ευρωβουλή μέχρι τώρα. Μέσα από την ενεργή συμμετοχή μου σε επιτροπές που ασχολούνται με θέματα από πολλούς διαφορετικούς τομείς (εργασία, υγεία, περιβάλλον, ενέργεια, ανθρώπινα δικαιώματα, και άλλα πολλά), με μεγάλη σιγουριά μπορώ να μιλήσω με θαυμασμό για την σημασία και προστιθέμενη αξία της δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε ένα Κοινοβούλιο που απαρτίζεται από 705 ευρωβουλευτές, διαμορφώνουμε κείμενα (κανονισμούς και οδηγίες) που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών. Η πολυπλοκότητα και πολυμορφία της Ενωσης μού έδειξαν πως άνθρωποι με διαφορετική γλώσσα και παραδόσεις, με διαφορετική οικονομία και κλίμα, μπορούν να ενωθούν κάτω από μια μεγάλη οικογένεια και να ενστερνιστούν την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Αυτό είναι ένα αίσθημα μοναδικό, και προσφέρει ασφάλεια και ομαδικότητα.

«Ε.Κ.» Τα ΑμΕΑ που επικοινωνούν μαζί σας τι σας λένε; Τι σας ζητάνε;

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Κυρίως καθοδήγηση σε σχέση με τα θέματα που τους απασχολούν. Για παράδειγμα, ποιοι είναι οι κατάλληλοι φορείς που θα πρέπει να απευθυνθούν για το αίτημά τους. Από εκεί και πέρα, η αλήθεια είναι ότι νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση κάθε φορά που επικοινωνούν μαζί μου, ειδικά οι γονείς ανάπηρων ατόμων, καθώς μου θυμίζει η επικοινωνία μαζί τους, τους δικούς μου γονείς. Τις ανησυχίες τους για την φροντίδα και το μέλλον μου. Είναι πολύ σημαντικό να στεκόμαστε δίπλα τους. Ως άνθρωποι, ως κοινωνία και ως κράτος. Να παρέχουμε τις υποστηρικτές υπηρεσίες που θα έχουν τόσο οι ίδιοι οι γονείς, όσο και το παιδί τους από την μέρα που θα γεννηθεί και σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

«Ε.Κ.»: Τη ζωή στην Ελλάδα για τα ΑμΕΑ πώς θα την κρίνατε και σε σχέση βέβαια με άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Αυτή είναι μια ερώτηση πάνω στην οποία πρέπει να αναλογιστούμε όλοι μας, εσείς, οι αναγνώστες σας και εγώ. Να σκεφτούμε πόσους ανάπηρους συναντάμε καθημερινά και σε ποιες εκφάνσεις της ζωής, πόσους συναδέλφους ή φίλους έχουμε, από πόσους ζητάμε υπηρεσίες, πόσοι είναι πελάτες των επιχειρήσεών μας, πόσοι γείτονές μας και πόσους σύμφωνα με τα στατιστικά του 15% του πληθυσμού δεν είδαμε ποτέ, είναι σχεδόν αόρατοι, αγνοούμε την ύπαρξη τους, κατ’ επέκταση και τα δικαιώματα και τη φωνή τους. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ στο ίδιο ερώτημα θα παίρναμε θετικότερη απάντηση. Είναι λοιπόν φανερό πως παρ’ όλες τις φωτεινές εξαιρέσεις, οι συνθήκες διαβίωσης των αναπήρων ατόμων στη χώρα μας, είναι τέτοιες που ουσιαστικά τους στερούν τη συμμετοχή στην ίδια τη ζωή. Στοίχημα της ΝΔ είναι να ανατρέψει αυτό το χρόνιο κλίμα του αποκλεισμού, ακολουθώντας πια τους εταίρους μας με καλές πρακτικές που θα εκκινήσουν τη ζωή τους. Αναμένω κι εγώ με αισιοδοξία κι ανυπομονησία να δω το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών.

«Ε.Κ.»: Είστε ένας βουλευτής που δεν προκαλεί αλλά παρ’ όλα αυτά έχει γίνει κατά καιρούς στόχος του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Η αλήθεια είναι πως ναι, δεν μου αρέσει να προκαλώ. Ομως όταν ασχολείσαι με τα κοινά αναπόφευκτα εκτίθεσαι και σε κριτική και προσπάθεια ερμηνείας των προθέσεων και των θέσεών σου. Πώς ψηφίζεις, τι είπες; Δεν θα μπορούσα να είμαι εξαίρεση. Ομως ουσία έχουν οι πράξεις μου, οι πολιτικές απόψεις που πρεσβεύω. Στόχος μου είναι να υπάρχει κοινωνικός αντίκτυπος και αποτέλεσμα. Είμαι ενεργό μέλος σε έξι κοινοβουλευτικές επιτροπές και μάλιστα στην τελευταία που ανέλαβα, η οποία αφορά τα διδάγματα που αποκομίσαμε από την πανδημία Covid-19 και τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε μελλοντικές κρίσεις, είμαι συντονιστής για την πολιτική μου ομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Επιπλέον, προεδρεύω ή συμμετέχω σε ομάδες που διαμορφώνουν την πολιτική ατζέντα, όπως η διακομματική ομάδα για την αναπηρία και η αντιπροσωπεία στην ομάδα για την Ενωση της Μεσογείου.

Αυτές οι πολιτικές που διαμορφώνουμε, μπορεί να μην βρίσκουν σύμφωνους κάποιους και φυσικά στον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο υπάρχει σημαντική ιδεολογική και προγραμματική απόκλιση. Προσπαθώ όμως καθημερινά μέσα από τη δουλειά μου, να εκπροσωπήσω αντάξια την Ελλάδα και τους Ελληνες, με σκοπό να κάνω πράξη αυτό για το οποίο έβαλα υποψηφιότητα το 2019, να διεκδικήσω μια περισσότερο κοινωνική Ευρώπη. Αν αυτό με καθιστά στόχο, είναι απογοητευτικό. Στο τέλος, σημασία έχουν τα αποτελέσματα και γι’ αυτά νοιάζομαι. Οι εντυπώσεις κάποια στιγμή θα χαθούν, το έργο θα μείνει. Και λάθη θα γίνουν και αστοχίες θα υπάρξουν, όμως, όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του επιθυμητού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών είναι ο πήχης για τη Νέα Δημοκρατία τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΊ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ