x

Οικονομία

Συντονισμός Κύπρου – Ισραήλ για τα ενεργειακά

02 Σεπτεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τις εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, συζήτησαν σε διαδικτυακή τους συνάντηση, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Νατάσα Πηλείδου και η Υπουργός Ενέργειας του Κράτους του Ισραήλ Karine Elharrar.

Kατά τη συνάντηση, οι κυρίες Πηλείδου και Elharrar επικεντρώθηκαν στην αμοιβαία επωφελή ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, εξετάζοντας τα επόμενα βήματα στην από κοινού προώθηση έργων, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector, καθώς και την ενεργή συμμετοχή των δύο χωρών στο East Mediterranean Gas Forum, του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού που αποσκοπεί στην προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν πρακτικούς τρόπους για περαιτέρω ενίσχυση της δέσμευσης Κύπρου και Ισραήλ να εργαστούν μαζί για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον για την Ανατολική Μεσόγειο, με μειωμένες εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων, συμπεριλαμβανομένων κοινών προσπαθειών για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα επιτρέπουν την αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση κυκλικών πρακτικών.

Η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου δήλωσε ότι Κύπρος και Ισραήλ είναι πραγματικοί εταίροι στην Ανατολική Μεσόγειο, αναλαμβάνοντας συχνά πρωτοβουλίες και ηγούμενοι προσπαθειών για δημιουργία της αναγκαίας περιφερειακής συνεργασίας και συνεργιών μεταξύ γειτονικών χωρών. Και πρόσθεσε: «Είτε αναφορικά με τον τομέα των υδρογονανθράκων είτε για τον κοινό μας στόχο για μετάβαση σε ένα πράσινο ενεργειακό μοντέλο, η ευημερία, η σταθερότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας εξαρτώνται από τον αμοιβαίο μας σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα του κάθε έθνους, καθώς και από την ικανότητα και την προθυμία μας να συνεργαστούμε στενά για να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον», ανέφερε.

Η Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Karine Elharrar ανέφερε ότι η Κύπρος είναι κάτι περισσότερο από γείτονας του Ισραήλ. Η Κύπρος, είπε, είναι διαχρονικά στενός μας φίλος και εταίρος, ο οποίος αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις με το Ισραήλ. «Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί μία τις σημαντικότερες προκλήσεις, αφού και οι δύο χώρες είναι ‘ενεργειακά νησιά’ και βασίζονται πλήρως στην ενεργειακή αυτάρκεια. Ελπίζω ειλικρινά ότι λόγω και της στενής μας φιλίας με την Υπουργό Νατάσα Πηλείδου, θα μπορέσουμε, οι δύο χώρες, να εργαστούμε μαζί προκειμένου να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα στην περιοχή», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν θα είναι προς όφελος των πολιτών και των καταναλωτών, οι οποίοι θα απολαμβάνουν πιο ανταγωνιστικές τιμές, και, το σημαντικότερο, θα ενισχύσουν την ικανότητά των χωρών να αναπτύξουν περαιτέρω τις ΑΠΕ και να τις εμπορεύονται κατά τις ώρες αιχμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Επανήλθε το «love story» των ελληνικών τραπεζών προς τις κυπριακές τράπεζες υπό το πρίσμα των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν, ένα story που χάλασε το 2013 με την αποκοπή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από την ελληνική αγορά και οποιοσδήποτε συσχετισμός με την ελληνική οικονομία προκαλούσε τότε πονοκέφαλο ακόμη και στον πολιτικό κόσμο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας