x

Οικονομία

Συντονισμός Κύπρου – Ισραήλ για τα ενεργειακά

02 Σεπτεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τις εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, συζήτησαν σε διαδικτυακή τους συνάντηση, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Νατάσα Πηλείδου και η Υπουργός Ενέργειας του Κράτους του Ισραήλ Karine Elharrar.

Kατά τη συνάντηση, οι κυρίες Πηλείδου και Elharrar επικεντρώθηκαν στην αμοιβαία επωφελή ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, εξετάζοντας τα επόμενα βήματα στην από κοινού προώθηση έργων, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector, καθώς και την ενεργή συμμετοχή των δύο χωρών στο East Mediterranean Gas Forum, του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού που αποσκοπεί στην προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν πρακτικούς τρόπους για περαιτέρω ενίσχυση της δέσμευσης Κύπρου και Ισραήλ να εργαστούν μαζί για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον για την Ανατολική Μεσόγειο, με μειωμένες εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων, συμπεριλαμβανομένων κοινών προσπαθειών για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα επιτρέπουν την αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση κυκλικών πρακτικών.

Η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου δήλωσε ότι Κύπρος και Ισραήλ είναι πραγματικοί εταίροι στην Ανατολική Μεσόγειο, αναλαμβάνοντας συχνά πρωτοβουλίες και ηγούμενοι προσπαθειών για δημιουργία της αναγκαίας περιφερειακής συνεργασίας και συνεργιών μεταξύ γειτονικών χωρών. Και πρόσθεσε: «Είτε αναφορικά με τον τομέα των υδρογονανθράκων είτε για τον κοινό μας στόχο για μετάβαση σε ένα πράσινο ενεργειακό μοντέλο, η ευημερία, η σταθερότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας εξαρτώνται από τον αμοιβαίο μας σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα του κάθε έθνους, καθώς και από την ικανότητα και την προθυμία μας να συνεργαστούμε στενά για να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον», ανέφερε.

Η Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Karine Elharrar ανέφερε ότι η Κύπρος είναι κάτι περισσότερο από γείτονας του Ισραήλ. Η Κύπρος, είπε, είναι διαχρονικά στενός μας φίλος και εταίρος, ο οποίος αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις με το Ισραήλ. «Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί μία τις σημαντικότερες προκλήσεις, αφού και οι δύο χώρες είναι ‘ενεργειακά νησιά’ και βασίζονται πλήρως στην ενεργειακή αυτάρκεια. Ελπίζω ειλικρινά ότι λόγω και της στενής μας φιλίας με την Υπουργό Νατάσα Πηλείδου, θα μπορέσουμε, οι δύο χώρες, να εργαστούμε μαζί προκειμένου να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα στην περιοχή», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν θα είναι προς όφελος των πολιτών και των καταναλωτών, οι οποίοι θα απολαμβάνουν πιο ανταγωνιστικές τιμές, και, το σημαντικότερο, θα ενισχύσουν την ικανότητά των χωρών να αναπτύξουν περαιτέρω τις ΑΠΕ και να τις εμπορεύονται κατά τις ώρες αιχμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μερική πρόοδο όσον αφορά τη συμμόρφωση της Κύπρου με τα πρότυπα της Ομάδας Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF) για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καταγράφει η έκθεση προόδου της MONEYVAL, της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αξιολόγησης των μέτρων για το Ξέπλυμα και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.