x

Οικονομία

Συντονισμός Κύπρου – Ισραήλ για τα ενεργειακά

02 Σεπτεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τις εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, συζήτησαν σε διαδικτυακή τους συνάντηση, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Νατάσα Πηλείδου και η Υπουργός Ενέργειας του Κράτους του Ισραήλ Karine Elharrar.

Kατά τη συνάντηση, οι κυρίες Πηλείδου και Elharrar επικεντρώθηκαν στην αμοιβαία επωφελή ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, εξετάζοντας τα επόμενα βήματα στην από κοινού προώθηση έργων, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector, καθώς και την ενεργή συμμετοχή των δύο χωρών στο East Mediterranean Gas Forum, του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού που αποσκοπεί στην προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν πρακτικούς τρόπους για περαιτέρω ενίσχυση της δέσμευσης Κύπρου και Ισραήλ να εργαστούν μαζί για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον για την Ανατολική Μεσόγειο, με μειωμένες εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων, συμπεριλαμβανομένων κοινών προσπαθειών για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα επιτρέπουν την αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση κυκλικών πρακτικών.

Η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου δήλωσε ότι Κύπρος και Ισραήλ είναι πραγματικοί εταίροι στην Ανατολική Μεσόγειο, αναλαμβάνοντας συχνά πρωτοβουλίες και ηγούμενοι προσπαθειών για δημιουργία της αναγκαίας περιφερειακής συνεργασίας και συνεργιών μεταξύ γειτονικών χωρών. Και πρόσθεσε: «Είτε αναφορικά με τον τομέα των υδρογονανθράκων είτε για τον κοινό μας στόχο για μετάβαση σε ένα πράσινο ενεργειακό μοντέλο, η ευημερία, η σταθερότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας εξαρτώνται από τον αμοιβαίο μας σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα του κάθε έθνους, καθώς και από την ικανότητα και την προθυμία μας να συνεργαστούμε στενά για να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον», ανέφερε.

Η Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Karine Elharrar ανέφερε ότι η Κύπρος είναι κάτι περισσότερο από γείτονας του Ισραήλ. Η Κύπρος, είπε, είναι διαχρονικά στενός μας φίλος και εταίρος, ο οποίος αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις με το Ισραήλ. «Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί μία τις σημαντικότερες προκλήσεις, αφού και οι δύο χώρες είναι ‘ενεργειακά νησιά’ και βασίζονται πλήρως στην ενεργειακή αυτάρκεια. Ελπίζω ειλικρινά ότι λόγω και της στενής μας φιλίας με την Υπουργό Νατάσα Πηλείδου, θα μπορέσουμε, οι δύο χώρες, να εργαστούμε μαζί προκειμένου να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα στην περιοχή», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν θα είναι προς όφελος των πολιτών και των καταναλωτών, οι οποίοι θα απολαμβάνουν πιο ανταγωνιστικές τιμές, και, το σημαντικότερο, θα ενισχύσουν την ικανότητά των χωρών να αναπτύξουν περαιτέρω τις ΑΠΕ και να τις εμπορεύονται κατά τις ώρες αιχμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Για ένα εμβληματικό έργο το οποίο θα αλλάξει το τουριστικό τοπίο όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την τελετή εγκαινίων της μαρίνας της Αγίας Νάπας, το βράδυ της Τρίτης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας