x

Υγεία

Τα εμβόλια του Covid επηρέασαν την περίοδο γυναικών

29 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Λίγο μετά την κυκλοφορία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού πέρυσι, οι γυναίκες σε όλη τη χώρα άρχισαν να δημοσιεύουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αυτό που πίστευαν ότι ήταν μια παράξενη παρενέργεια: αλλαγές στην περίοδό τους. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι πολλά από τα παράπονα ήταν έγκυρα.

Μια μελέτη σε σχεδόν 20.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο δείχνει ότι ο εμβολιασμός κατά του Covid μπορεί να αλλάξει τον χρόνο του εμμηνορροϊκού κύκλου. Τα εμβολιασμένα άτομα παρουσίασαν, κατά μέσο όρο, περίπου μία ημέρα καθυστέρηση στην έμμηνο ρύση τους, σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με την «Washingtopn Post», τα δεδομένα για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο British Medical Journal, ελήφθησαν από μια δημοφιλή εφαρμογή παρακολούθησης περιόδου που ονομάζεται Natural Cycles και περιελάμβανε ανθρώπους από όλο τον κόσμο, αλλά οι περισσότεροι ήταν από τη Βόρεια Αμερική, τη Βρετανία και την Ευρώπη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα «αποπροσδιορισμένα» από την εφαρμογή για να συγκρίνουν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους μεταξύ 14.936 συμμετεχόντων που εμβολιάστηκαν και 4.686 που δεν εμβολιάστηκαν.

Επειδή οι χρήστες της εφαρμογής παρακολουθούσαν τους έμμηνους κύκλους τους κάθε μήνα, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναλύσουν τρεις εμμηνορροϊκούς κύκλους πριν από τον εμβολιασμό και τουλάχιστον έναν κύκλο μετά, και να τους συγκρίνουν με τέσσερις εμμηνορροϊκούς κύκλους στην ομάδα που δεν εμβολιάστηκε.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι τα εμβολιασμένα άτομα έλαβαν την περίοδό τους με 0,71 ημέρες καθυστέρηση, κατά μέσο όρο, μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Ωστόσο, τα άτομα που έλαβαν δύο εμβολιασμούς μέσα σε έναν εμμηνορροϊκό κύκλο παρουσίασαν μεγαλύτερες διαταραχές. Σε αυτήν την ομάδα, η μέση αύξηση στη διάρκεια του κύκλου ήταν τέσσερις ημέρες και το 13 τοις εκατό παρουσίασε καθυστέρηση οκτώ ημερών ή περισσότερο, σε σύγκριση με 5 τοις εκατό στην ομάδα ελέγχου.

Η Aλισο Εντελμαν (Alison Edelman), καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Ορεγκον, που ηγήθηκε της μελέτης, είπε ότι για τους περισσότερους ανθρώπους τα αποτελέσματα ήταν προσωρινά, διαρκούσαν για έναν κύκλο πριν επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι παρενέργειες της περιόδου είχαν κάποια επίδραση στη γονιμότητα.

«Τώρα μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους πληροφορίες σχετικά με πιθανότητα τι να περιμένουν με τους εμμηνορροϊκούς κύκλους», είπε ο Εντελμαν. «Ελπίζω λοιπόν ότι γενικά είναι πραγματικά καθησυχαστικό για τα άτομα».

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί τα εμβόλια φαίνεται να επηρεάζουν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους, αλλά ο Εντελμαν είπε ότι το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα συνδέονται και ότι η φλεγμονή ή μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση θα μπορούσε να προκαλέσει διακυμάνσεις της εμμήνου ρύσεως.

Ενας σημαντικός περιορισμός της μελέτης είναι το γεγονός ότι περιελάμβανε μόνο όσους δεν είχαν αντισυλληπτικό έλεγχο, είχαν κανονικούς κύκλους πριν εμβολιαστούν και ήταν μεταξύ 18-45 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας στα φάρμακα σε βακτήρια που συχνά προκαλούν λοιμώξεις του αίματος στα νοσοκομεία έκαναν την εμφάνισή τους την πρώτη χρονιά της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία μιας έκθεσης του 2020 που αφορά 87 χώρες και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Επέστρεψε στις ΗΠΑ η Μπρίτνεϊ Γκράινερ

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ. Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν 10 μήνες αφότου η κράτηση της σταρ του μπάσκετ στη Ρωσία την έκανε την πιο προβεβλημένη Αμερικανίδα που φυλακίστηκε στο εξωτερικό, προκαλώντας πολιτική θύελλα.

Στα γαλανόλευκα το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης για την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής» (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) για να τιμήσει την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής», που διοργανώθηκε σε ειδική τελετή προς τιμήν της χώρας μας σε συνεργασία με την Capital Link στην Νέα Υόρκη.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας