x

Ταξίδι

Τα φυτά των Χριστουγέννων δίνουν «ζωή» στον γιορτινό στολισμό της Θεσσαλονίκης (Φωτογραφίες)

30 Νοεμβρίου 2021

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπέροχα χρώματα, εκατοντάδες λαμπιόνια, στολίδια και όμορφα διακοσμητικά, συνθέτουν το χριστουγεννιάτικο σκηνικό, σε όλα τα σπιτικά αυτές τις ημέρες. Απαραίτητα για να συμπληρώσουν τη ξεχωριστή αυτή γιορτινή ατμόσφαιρα, είναι συγκεκριμένα φυτά, όπως η ποϊνσέτια, το «Αστέρι της Βηθλεέμ» (για τους περισσότερους «Αλεξανδρινό»), το κόκκινο κυκλάμινο, ο κάκτος των Χριστουγέννων και βέβαια το έλατο. Πρόκειται για φυτά που όλοι έχουν συνδέσει με την αγαπημένη γιορτή των παιδιών. Ιδιοκτήτες και υπάλληλοι ανθοπωλείων, μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συστήνουν τα χριστουγεννιάτικα αυτά φυτά και ενημερώνουν για τον τρόπο που πρέπει να τα φροντίζουμε και τα χρήματα που θα διαθέσουμε για να τα αποκτήσουμε.

«Τα Αλεξανδρινά είναι τα πιο δημοφιλή φυτά» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανθοπώλης Θωμάς Πουρσανίδης και εξηγεί πως «είναι αυτά που επιλέγουν οι περισσότεροι για να στολίσουν για τα Χριστούγεννα και υπάρχουν σε πολλά μεγέθη (μικρά, μεγάλα) και σε δεντράκια με κορμό μπάλα. Η τιμή τους ξεκινάει από 2,5 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και 25 ευρώ, όταν είναι δεντράκι. Το ίδιο δημοφιλή είναι και τα έλατα, Τα ζητάνε σαν τρελοί, από πολύ μικρά σε γλαστράκια, μέχρι επτάμετρα και δεκάμετρα μας ζητούν. Υπάρχουν αυτά με ρίζα, “γλαστρωμένα” όπως τα ονομάζουμε εμείς, που κρατάνε όλο τον χρόνο και τα κομμένα, τα οποία όμως για να κοπούν πρέπει να βγει άδεια από το δασαρχείο, κάτι που ισχύει και για τα γκι. Τα έλατα μπορούν να τα αγοράσουν από 15 ευρώ μέχρι και 100 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος που επιλέγουν. Το έλατο θέλει ειδική φροντίδα, διατηρείται μόνο σε εξωτερικούς χώρους, θέλει δύο φορές την εβδομάδα πότισμα, ενώ καλό είναι να το ψεκάζουμε και με νερό».

Ανθοσυνθέσεις με αποξηραμένα φρούτα κωνοφόρα και ελατόκλαδα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ιδιοκτήτης ανθοπωλείου Βενιζέλος Δασκαλιάδης δέχεται ήδη παραγγελίες για να στολίσει με φυσικά φυτά και διακοσμητικά τα γιορτινά σπίτια της Θεσσαλονίκης. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «για το γιορτινό τραπέζι, προτείνουμε να υπάρχει μια ανθοσύνθεση φτιαγμένη με κωνοφόρα, με κλαδιά από έλατα, το ξερό βαμβάκι με το κουκούλι του μαζί, κουκουνάρια, ελατόκλαδα, αποξηραμένους λωτούς, πορτοκάλια και μήλα και οπωσδήποτε ίλεξ, το γνωστό γκι ή αρκουδοπούρναρο που κόβεται από τα ελληνικά δάση με άδεια από τα δασαρχεία. Είναι ένας φυσικός στολισμός που ταιριάζει απόλυτα στο ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι».

Πολλοί είναι αυτοί, όπως υπογραμμίζουν οι ιδιοκτήτες ανθοπωλείων, που επιλέγουν να στολίσουν τα σπίτια τους με χριστουγεννιάτικα μπουκέτα, φτιαγμένα με μήλα, κουκουνάρες και ρόδια. Τα αγοράζουν τεμάχια, όπως εξηγούν, τοποθετούν μια βάση και τα βάφουν διάφορα χρώματα κόκκινα, χρυσά, ασημένια, ανάλογα με την υπόλοιπη διακόσμηση και τα τοποθετούν σε ξυλάκια, δημιουργώντας όμορφα χριστουγεννιάτικα μπουκέτα.

Επιλέγουν το γκι για καλή τύχη καθώς το θεωρούν γούρικο

Εκτός από το Αλεξανδρινό και το έλατο, πολύ δημοφιλές είναι και το γκι. «Το γκι, εκτός από τα κλαδιά που επιλέγουν να αγοράσουν οι περισσότεροι, υπάρχει και σαν φυτό, είναι θαμνοειδές. Οι πελάτες μας τα αγοράζουν όταν είναι μικρά φυτά σε γλάστρες, αλλά κυρίως τα Χριστούγεννα χρησιμοποιούν τα κλαδιά τους, για να στολίσουν τα σπίτια τους και να φτιάξουν στεφάνια με αυτά για να δώσουν χρώμα. Το θεωρούν γούρικο και συνήθως το τοποθετούν στην πόρτες των σπιτιών τους, για καλή τύχη. Υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση που τα γκι τα ψάχνουμε, δύσκολα μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλους τους πελάτες μας. Το γκι με τα αγκαθωτά φύλλα και τις μικρές κόκκινες μπαλίτσες, δε λείπει από κανένα χριστουγεννιάτικο σπίτι», υπογραμμίζει ο κ. Πουρσανίδης.

Ο κάκτος των Χριστουγέννων, το κυκλάμινο και η Αμαρυλλίς συμπληρώνουν το χριστουγεννιάτικο σκηνικό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα χριστουγεννιάτικα φυτά, ο κ. Πουρσανίδης μίλησε για τον «κάκτο των Χριστουγέννων», τη γνωστή «υπομονή» σε κόκκινο, που ανθίζει τον Δεκέμβριο, αλλά και για τους μικρούς κάκτους που στολίζουν Άι Βασίληδες και ελαφάκια και ουσιαστικά επιλέγουν να ντύσουν για τα Χριστούγεννα. Οι κάκτοι των Χριστουγέννων κοστίζουν από 3 ευρώ έως 6 ευρώ και θέλουν ελάχιστο πότισμα.

Την τιμητική τους όμως έχουν στις γιορτές και τα κόκκινα κυκλάμινα. «Το κυκλάμινο είναι ένα φυτό που ανθίζει τον χειμώνα και αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το επιλέγουν σε κόκκινο, για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, επειδή είναι γιορτινό το χρώμα του και το τοποθετούν κυρίως στα μπαλκόνια καθώς χρειάζεται κρύο και δεν αντέχει μέσα στο σπίτι. Θέλει δύο φορές την εβδομάδα πότισμα, όπως τα περισσότερα λουλούδια τον χειμώνα και κοστίζει από 2,5 ευρώ μέχρι και 12 ευρώ η μεγάλη πιατέλα», αναφέρει ο κ. Πουσρανίδης και προσθέτει στη λίστα το λουλούδι Αμαρυλλίς, τον βολβό του οποίου αγοράζουν πολλοί για να στολίσουν το γιορτινό τραπέζι τους. Ανθίζει μια φορά τον χρόνο αυτή την εποχή και μπορεί κάποιος να το αποκτήσει με 5-6 ευρώ.

Τα λουλούδια είναι χρηματιστήριο, όπως λένε οι ιδιοκτήτες ανθοπωλείων. Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας, η τιμή των λουλουδιών έχει πέσει, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ωστόσο λόγω των ανατιμήσεων και της αύξησης των καυσίμων και των μεταφορών (το μεγαλύτερο ποσοστό εισάγεται από την Ολλανδία), είναι στην ίδια τιμή και σε κάποιες περιπτώσεις και πιο ακριβά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, προτού ξεσπάσει η πανδημία.

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H VERGOS Auctions καλωσορίζει με αισιοδοξία το νέο έτος με την υποστήριξη της φιλανθρωπικής δημοπρασίας "80 Καλλιτέχνες δίνουν το χέρι τους στα παιδιά της Πόρτας Ανοιχτής".

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.