x
 

Κοινωνία

Τάνια Η. Μαντουβάλου στον «Ε.Κ.»: Αν δεν εμβολιαστούν οι φτωχές χώρες ο εφιάλτης δεν θα τελειώσει

Η Τάνια Μαντουβάλου μοιάζει σαν από πάντα να ήταν συντάκτρια υγείας, παρά το γεγονός ότι στη μικρή δημοσιογραφική κοινωνία είναι καταχωρισμένη ως παρουσιάστρια ειδήσεων. Ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια από το ρεπορτάζ υγείας. Στη συνέχεια έγινε παρουσιάστρια ειδήσεων και εκπομπών στην τηλεόραση. Συνεργάστηκε με περιοδικά, ραδιόφωνα και εφημερίδες. Ό,τι κι αν έκανε πάντα διατηρούσε επαφή με το χώρο της υγείας που τόσο αγαπά. Μέχρι που επέστρεψε δυναμικά σε αυτόν το 2015 από το ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο Fm», το οποίο εκπέμπει μέσα από τη συχνότητα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, και  την εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας». Μία εκπομπή ορόσημο θα έλεγε κανείς για την περίοδο της πανδημίας, αφού από την αρχή φιλοξενεί τους πρωταγωνιστές όχι μόνο της εγχώριας, αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και συνεχώς βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά στην ενημέρωση του κοινού, για ένα θέμα φλέγον που έχει αλλάξει τις ζωές όλου του πλανήτη από τις αρχές του 2020.

«Εθνικός Κήρυκας»: Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε στο χώρο της υγείας;

Τάνια Μαντουβάλου: Νομίζω οι καταβολές. Ο πατέρας του πατέρα μου ήταν γιατρός. Διατηρούσε κλινική στην Καστέλα, στον Πειραιά. Κι έτσι αν και δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω καλά καλά, μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που πάντα κυριαρχούσαν συζητήσεις γύρω από την ιατρική και ιστορίες από την κλινική του παππού. Εχω την αίσθηση τελικά ότι η ενασχόληση με το χώρο της υγείας είναι κάτι σαν κάρμα, αφού από τους πρώτους κιόλας μήνες στη δημοσιογραφία εντάχθηκα σε αυτό το ρεπορτάζ.

«Ε.Κ.»: Πείτε μας για την εκπομπή σας.

Τ. Μαντούβαλου: Εργάζομαι στο «ΑΠΕ» από το 2008. Έχω αλλάξει διάφορα πόστα. Στην αρχή προσελήφθην για να γράφω και να παρουσιάζω ένα δελτίο ειδήσεων στο webtv. Στη συνέχεια αυτό το δελτίο καταργήθηκε και για ένα μεγάλο διάστημα  ασχολήθηκα με βιντεάκια επικαιρότητας, αλλά και σύνταξη ειδήσεων. Το ρεπορτάζ ήταν πάντα εκεί και περίμενε, αλλά εγώ για πολύ καιρό αρνιόμουν να ξαναβγώ «έξω», παρά το γεγονός ότι συνάδελφοι σε καίρια πόστα του «ΑΠΕ-ΜΠΕ» επέμεναν σε αυτό και τελικά είχαν δίκιο.

Από τη συμμετοχή της στο Delphi Economic Forum 21 τον περασμένο Μάιο, μετά από συνέντευξη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών Δρ Βασίλη Αποστολόπουλο.

Το 2015 με τη δημιουργία του ραδιοφώνου στη Θεσσαλονίκη μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω την εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας» και αισίως προχωρούμε στην έβδομη σεζόν. Μέσα από τις συνεντεύξεις με τους γιατρούς βγαίνουν πάντα ειδήσεις που ενδιαφέρουν πολύ τον κόσμο. Ειδικά την τελευταία διετία το ενδιαφέρον εύλογα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Κι εμείς έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην εκπομπή επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας  που παίζουν καίριο ρόλο τόσο στην έρευνα, όσο και στη διαμόρφωση των προτάσεων που γίνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ε.Κ.»: Τα συναισθήματα φόβου και πανικού εντείνονται από την παραπληροφόρηση. Πώς το αντιμετωπίζουμε αυτό αφού βρίσκεται παντού;

Τ. Μαντουβάλου: Η παραπληροφόρηση πάντα υπήρχε και πάντα έσπερνε τον πανικό. Αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός της και με το διαδίκτυο έχει βρει πεδίο δόξης λαμπρόν. Εν προκειμένω εκτιμούμε τον τιτάνιο αγώνα της επιστημονικής κοινότητας που ως φαίνεται αποδίδει, αφού μέχρι ώρας γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια αν μη τι άλλο προφυλάσσουν την πλειονότητα του κόσμου από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Αποφεύγουμε την έκθεση σε ειδήσεις και αναρτήσεις  που μυρίζουν από μακριά ιστορίες για αγρίους με «πικραμένους» που παριστάνουν τους γιατρούς και λένε σε μαγνητοσκοπημένα βίντεο ότι θα μας βάλουν τσιπάκι στον οργανισμό και θα αλλάξουν το DNA μας. Εκπαιδεύουμε το μυαλό μας σε ρεαλιστικές σκέψεις, και προφανώς τηρούμε τα μέτρα και εμβολιαζόμαστε, εμβολιαζόμαστε εμβολιαζόμαστε. Αλλά επίσης κάνουμε τεστ, τεστ τεστ που βοηθάει σημαντικά στην ιχνηλάτηση.

«Ε.Κ.»: Εχουμε συνειδητοποιήσει το χωρίς προηγούμενο μέγεθος της νίκης της επιστήμης ενάντια στον κορωνοϊό;

Τ. Μαντουβάλου: Νομίζω πως αυτό σιγά σιγά γίνεται συνείδηση στον κόσμο, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η MRNA τεχνολογία ήδη δοκιμάζεται στα εργαστήρια για εμβόλια κατά του καρκίνου, που σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες θα έχουμε σε ορίζοντα δεκαετίας. Βεβαίως η εν λόγω τεχνολογία στους επιστήμονες είναι γνωστή εδώ και 20 χρόνια. Δεν πρωτοδοκιμάστηκε τώρα με τα εμβόλια έναντι του SARS-COV2. Επίσης το γεγονός ότι κατασκευάστηκαν εμβόλια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να παρακαμφθεί, ούτε μισό στάδιο ασφάλειας, νομίζω τα λέει όλα.

Η Τάνια Μαντουβάλου

«Ε.Κ.»: Θα είναι ο φόβος του κορωνοϊού κάτι παροδικό ή θα είναι κάτι που θα έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία μας;

Τ. Μαντουβάλου: Ήδη έχουν καταγραφεί αρνητικοί δείκτες για ψυχικές διαταραχές, κατάθλιψη, δυσθυμία κ.λπ. σε όλο τον κόσμο. Τα λοκντάουν, αλλά και η συνεχιζόμενη πανδημία και κατάθλιψη άφησαν και παραπάνω κιλά και παράπλευρες απώλειες σε θέματα υγείας, αν σκεφτεί κανείς πόσα εμφράγματα αφέθηκαν στη μοίρα τους, γιατί ο κόσμος φοβόταν να πάει στο νοσοκομείο, ή πόσες χημειοθεραπείες δεν έγιναν ή έμειναν στη μέση. Και οικονομικές απώλειες φυσικά, ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων κ.λπ. Και προδήλως όλα αυτά δεν θα εξαφανιστούν διά μαγείας με ένα κλικ, ούτε σε μικρό χρονικό διάστημα.

«Ε.Κ.»: Πώς μπορούμε να μετρήσουμε τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας;

Τ. Μαντουβάλου: Νομίζω ότι είναι ακόμη νωρίς. Ήδη όπως ανέφερα και όπως έχουν άλλωστε δημοσιεύσει φορείς της ψυχικής υγείας είναι εμφανείς οι επιπτώσεις. Αλλά όπως σε όλες τις πανδημίες έτσι και τώρα τα απόνερα είναι στη συνέχεια. Γιατί ακόμη έχουμε δρόμο.

«Ε.Κ.»: Τι εννοείτε;

Τ. Μαντουβάλου: Εννοώ ότι αν δεν  εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης, και οι φτωχές χώρες, δεν θα ξεμπερδέψουμε ποτέ από αυτό τον εφιάλτη. Ο ιός όσο κυκλοφορεί, τόσο μεταλλάσσεται. Το πώς θα μεταλλάσσεται ουδείς γνωρίζει. Αν θα είναι ηπιότερος ή φονικότερος προς τον άνθρωπο.

Συντονισμός σε πάνελ συνεδρίου του DailyPharmaNews

«Ε.Κ.»: Το μεγάλο θύμα της κρίσης κινδυνεύει να είναι η νέα γενιά;

Τ. Μαντουβάλου: Για ποια κρίση μιλάτε; Την οικονομική στην Ελλάδα που δεν πρόλαβε να τελειώσει και εκεί που πήγαμε να σηκώσουμε κεφάλι ήρθε η επόμενη της πανδημίας; Νομίζω ήδη η νέα γενιά δεν έχει ζήσει πράγματα που έχουν ζήσει οι σημερινοί 40άρηδες π.χ. Όμως κάθε γενιά έχει τα ωραία της και τα άσχημά της. Ίσως οι κρίσεις μάς κάνουν πιο ανθρώπινους. Καλλιεργείται περισσότερο η ενσυναίσθηση, η αλληλεγγύη, το νοιάξιμο. Φυσικά καλλιεργείται εκεί που υπάρχει πρόσφορο έδαφος.

«Ε.Κ.»: Τι προβλήματα έχουν σήμερα οι οικογένειες που είναι πιο ευάλωτες λόγω κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών;

Τ. Μαντουβάλου: Εκτιμώ αυτά που υπήρχαν πάντα. Σε κάθε εποχή οι λιγότερο εύποροι είχαν, έχουν και θα έχουν προβλήματα. Όμως ενίοτε είναι και πιο ευτυχείς. Όπως μου είπε πρόσφατα συνάδελφος: «Εγώ δεν είχα ποτέ λεφτά. Οπότε ευτυχής ήμουν πριν, ευτυχής είμαι και τώρα, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω τη διαφορά, όπως οι άνθρωποι που φτωχύνανε ξαφνικά με τα μνημόνια. Ζωγραφίζω πάντα με τις μπογιές που μου δίνουν».

Η Τάνια Η. Μαντουβάλου είναι συντάκτρια του «ΑΠΕ-ΜΠΕ», παρουσιάζει την εκπομπή «104.9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» στο Πρακτορείο FM και γράφει θέματα πολιτικής υγείας στο «DailyPharmaNews»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΡΑΜΑ. Η ιστορία της ακριτικής Δράμας μέσα στον χρόνο και η πλούσια πολιτιστική παράδοσή της, παρουσιάζονται σε μια ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Δράμα- Ένα Γεφύρι Φιλίας», που αυτές τις μέρες φιλοξενείται στην Σχολή Γαλατά της Κωνσταντινούπολης και διοργάνωσε η ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ», με τη μέριμνα του ιδρυτή της και μεγάλου δωρητή της περιοχής, επιχειρηματία Άρη Θεοδωρίδη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ