x

Κοινωνία

Θεωρούν υπεύθυνο τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο για συγκάλυψη περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης

ΡΩΜΗ. Εκθεση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, θεωρεί τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο υπεύθυνο για πλημμελή χειρισμό τεσσάρων τουλάχιστον περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων παιδιών από Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς την εποχή που ήταν Αρχιεπίσκοπος στο Μόναχο της Γερμανίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press» και την εφημερίδα «New York Times».

Η έκθεση ταυτοποίησε 497 θύματα, τα περισσότερα αγόρια ηλικίας από 6 μέχρι 14 ετών, 235 δράστες ιερείς, διακόνους και υπαλλήλους Καθολικών Σχολείων. Εξ άλλου, σύμφωνα με έρευνα του 2018 στη Γερμανία, 3.677 άτομα είχαν κακοποιηθεί από το 1946 μέχρι το 2014, με τα περισσότερα να είναι 13 ετών και κάτω.

Η νομική εταιρεία η οποία έγραψε την έκθεση, είπε πως ο πρώην Πάπας Βενέδικτος αρνείται ότι έκανε οποιοδήποτε λάθος. Ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας τα οποία αναγράφονται στην έκθεση έχουν αναζωπυρώσει και πάλι τις επικρίσεις σε βάρος του Βενέδικτου.

Η έκθεση για το θέμα της κακοποίησης ανηλίκων παιδιών από κληρικούς στο Μόναχο κάλυψε τη χρονική περίοδο από το 1945 μέχρι και το 2019. Ο Βενέδικτος ήταν Αρχιεπίσκοπος Μονάχου από το έτος 1977 μέχρι και το 1982 και είχε την εποπτεία για όλους τους κληρικούς. Ενας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Martin Pusch, είπε πως «επί συνολικά τεσσάρων περιπτώσεων που εξετάσαμε φτάσαμε στο συμπέρασμα πως ο τότε Αρχιεπίσκοπος, ο καρδινάλιος Ράτζιντζερ (Βενέδικτος) μπορεί να κατηγορηθεί για κακοποίηση».

Επισημαίνεται ότι η Αρχιεπισκοπή Μονάχου προσέλαβε τη δικηγορική εταιρεία Westpfahl Spilker Wastl, η οποία συνέταξε την έκθεση. Σύμφωνα με την έκθεση, ο Βενέδικτος αρνείται ότι έκανε λάθος. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι είπε ότι «το Βατικανό θα μελετήσει και εξετάσει την έκθεση κατά τις επόμενες ημέρες και θα αποδώσει την πρέπουσα προσοχή». Πρόσθεσε ακόμα πως «επαναλαμβάνω την αίσθηση της αισχύνης και των τύψεων συνείδησης για την κακοποίηση ανηλίκων από κληρικούς. Η Αγία Εδρα διαβεβαιώνει την εγγύτητά της με όλα τα θύματα και επιβεβαιώνει την οδό που έχει πάρει για την προστασία των μικρών παιδιών στα οποία εγγυάται ασφαλή περιβάλλοντα».

Η έκθεση κατηγορεί και άλλους ανώτερους κληρικούς στην Αρχιεπισκοπή του Μονάχου, οι οποίοι δεν χειρίστηκαν ορθώς τις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς. Ο Καρδινάλιος Ρέινχαρντ Μαρξ, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον στενούς συμβούλους του Πάπα Φραγκίσκου, και ο οποίος ηγείται της Αρχιεπισκοπής του Μονάχου από το 2007, υπέβαλε πέρυσι την παραίτησή του στον Πάπα Φραγκίσκο αναλαμβάνοντας προσωπικώς την ευθύνη για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς κατά τις παρελθούσες δεκαετίες, πλην όμως ο Πάπας δεν την έκανε δεκτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας