x

Οικονομία

Την ανθεκτικότητα της κυπριακής ναυτιλίας εξήρε ο Αναστασιάδης

17 Σεπτεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο ναυτιλιακός τομέας παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τη συνεισφορά του ναυτιλιακού τομέα στην κυπριακή οικονομία, η οποία κυμάνθηκε στο 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, όπως επίσης το γεγονός πως ο εμπορικός στόλος είχε πρόσφατα ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια ολικής χωρητικότητας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αυξητική τάση στην εγκατάσταση ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πλοιοκτήτες, εφοπλιστές και πλοιοδιαχειριστές, που επιλέγουν την Κύπρο ως τη βάση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Είπε επίσης ότι το φορολογικό πλαίσιο της ναυτιλίας, που απολαμβάνει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει προσφάτως ενδυναμωθεί με περαιτέρω κίνητρα για φιλικά προς το περιβάλλον πλοία, σε μια προσπάθεια να επιβραβευτούν οι προσπάθειες της πλοιοκτησίας να ανταποκριθεί στην πρόκληση του πράσινου μετασχηματισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά και στο στρατηγικό όραμα της Κυβέρνησης προκειμένου η κυπριακή ναυτιλία να γίνει ακόμη πιο ευέλικτη, ανταγωνιστική και σύγχρονη, ενισχύοντας συνάμα την πρωταγωνιστική της παρουσία στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά ναυτιλιακά δρώμενα.

«Ο εν λόγω σχεδιασμός περιλαμβάνει 35 στοχευμένες δράσεις, προσαρμόζοντας παράλληλα την Οργανωτική Δομή και τις πρακτικές του Υφυπουργείου στις προκλήσεις και στις αναδυόμενες ευκαιρίες για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την κυπριακή ναυτιλία», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η όλη στρατηγική ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων του αρμόδιου Υφυπουργού με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, με προεξάρχουσα την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνεχάρη για το έργο που επιτελούν.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Ανδρέας Χατζηγιάννης χάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα μαρμάρινο δείγμα του αρχαίου ελληνικού φυλακτού, το πρωτότυπο του οποίου βρέθηκε στη νέα Πάφο πριν από μερικά χρόνια.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε ένα αντίγραφο του καραβιού της Κερύνειας, το οποίο, όπως είπε, «είναι απόλυτα συμβατό με αυτό που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι σήμερα στα θαυμαστά έργα σας».

Στο δείπνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόταν από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ενώ παρόντες ήταν, επίσης Υπουργοί της Κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μερική πρόοδο όσον αφορά τη συμμόρφωση της Κύπρου με τα πρότυπα της Ομάδας Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF) για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καταγράφει η έκθεση προόδου της MONEYVAL, της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αξιολόγησης των μέτρων για το Ξέπλυμα και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.