x

Οικονομία

Την ανθεκτικότητα της κυπριακής ναυτιλίας εξήρε ο Αναστασιάδης

17 Σεπτεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο ναυτιλιακός τομέας παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τη συνεισφορά του ναυτιλιακού τομέα στην κυπριακή οικονομία, η οποία κυμάνθηκε στο 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, όπως επίσης το γεγονός πως ο εμπορικός στόλος είχε πρόσφατα ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια ολικής χωρητικότητας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αυξητική τάση στην εγκατάσταση ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πλοιοκτήτες, εφοπλιστές και πλοιοδιαχειριστές, που επιλέγουν την Κύπρο ως τη βάση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Είπε επίσης ότι το φορολογικό πλαίσιο της ναυτιλίας, που απολαμβάνει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει προσφάτως ενδυναμωθεί με περαιτέρω κίνητρα για φιλικά προς το περιβάλλον πλοία, σε μια προσπάθεια να επιβραβευτούν οι προσπάθειες της πλοιοκτησίας να ανταποκριθεί στην πρόκληση του πράσινου μετασχηματισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά και στο στρατηγικό όραμα της Κυβέρνησης προκειμένου η κυπριακή ναυτιλία να γίνει ακόμη πιο ευέλικτη, ανταγωνιστική και σύγχρονη, ενισχύοντας συνάμα την πρωταγωνιστική της παρουσία στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά ναυτιλιακά δρώμενα.

«Ο εν λόγω σχεδιασμός περιλαμβάνει 35 στοχευμένες δράσεις, προσαρμόζοντας παράλληλα την Οργανωτική Δομή και τις πρακτικές του Υφυπουργείου στις προκλήσεις και στις αναδυόμενες ευκαιρίες για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την κυπριακή ναυτιλία», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η όλη στρατηγική ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων του αρμόδιου Υφυπουργού με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, με προεξάρχουσα την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνεχάρη για το έργο που επιτελούν.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Ανδρέας Χατζηγιάννης χάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα μαρμάρινο δείγμα του αρχαίου ελληνικού φυλακτού, το πρωτότυπο του οποίου βρέθηκε στη νέα Πάφο πριν από μερικά χρόνια.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε ένα αντίγραφο του καραβιού της Κερύνειας, το οποίο, όπως είπε, «είναι απόλυτα συμβατό με αυτό που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι σήμερα στα θαυμαστά έργα σας».

Στο δείπνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόταν από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ενώ παρόντες ήταν, επίσης Υπουργοί της Κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Επανήλθε το «love story» των ελληνικών τραπεζών προς τις κυπριακές τράπεζες υπό το πρίσμα των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν, ένα story που χάλασε το 2013 με την αποκοπή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από την ελληνική αγορά και οποιοσδήποτε συσχετισμός με την ελληνική οικονομία προκαλούσε τότε πονοκέφαλο ακόμη και στον πολιτικό κόσμο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας