x

Οικονομία

Την ανθεκτικότητα της κυπριακής ναυτιλίας εξήρε ο Αναστασιάδης

17 Σεπτεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο ναυτιλιακός τομέας παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τη συνεισφορά του ναυτιλιακού τομέα στην κυπριακή οικονομία, η οποία κυμάνθηκε στο 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, όπως επίσης το γεγονός πως ο εμπορικός στόλος είχε πρόσφατα ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια ολικής χωρητικότητας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αυξητική τάση στην εγκατάσταση ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πλοιοκτήτες, εφοπλιστές και πλοιοδιαχειριστές, που επιλέγουν την Κύπρο ως τη βάση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Είπε επίσης ότι το φορολογικό πλαίσιο της ναυτιλίας, που απολαμβάνει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει προσφάτως ενδυναμωθεί με περαιτέρω κίνητρα για φιλικά προς το περιβάλλον πλοία, σε μια προσπάθεια να επιβραβευτούν οι προσπάθειες της πλοιοκτησίας να ανταποκριθεί στην πρόκληση του πράσινου μετασχηματισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά και στο στρατηγικό όραμα της Κυβέρνησης προκειμένου η κυπριακή ναυτιλία να γίνει ακόμη πιο ευέλικτη, ανταγωνιστική και σύγχρονη, ενισχύοντας συνάμα την πρωταγωνιστική της παρουσία στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά ναυτιλιακά δρώμενα.

«Ο εν λόγω σχεδιασμός περιλαμβάνει 35 στοχευμένες δράσεις, προσαρμόζοντας παράλληλα την Οργανωτική Δομή και τις πρακτικές του Υφυπουργείου στις προκλήσεις και στις αναδυόμενες ευκαιρίες για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την κυπριακή ναυτιλία», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η όλη στρατηγική ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων του αρμόδιου Υφυπουργού με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, με προεξάρχουσα την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνεχάρη για το έργο που επιτελούν.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Ανδρέας Χατζηγιάννης χάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα μαρμάρινο δείγμα του αρχαίου ελληνικού φυλακτού, το πρωτότυπο του οποίου βρέθηκε στη νέα Πάφο πριν από μερικά χρόνια.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε ένα αντίγραφο του καραβιού της Κερύνειας, το οποίο, όπως είπε, «είναι απόλυτα συμβατό με αυτό που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι σήμερα στα θαυμαστά έργα σας».

Στο δείπνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόταν από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ενώ παρόντες ήταν, επίσης Υπουργοί της Κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Για ένα εμβληματικό έργο το οποίο θα αλλάξει το τουριστικό τοπίο όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την τελετή εγκαινίων της μαρίνας της Αγίας Νάπας, το βράδυ της Τρίτης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας