x

Οικονομία

Το 40% των τουριστικών αφίξεων είναι από τη Ρωσία

19 Αυγούστου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ενισχυτική ένεση στην δύσκολη πορεία και της φετινής τουριστικής σεζόν, δίνουν οι Ρώσοι επισκέπτες, οι οποίοι αποτελούν το 40% της συνολικής τουριστικής εισροής αυτή την στιγμή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, προσθέτοντας ότι εισροή υπάρχει και από την Ουκρανική αγορά, η οποία βοηθά την όλη κατάσταση.

Ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι η κίνηση του Αυγούστου είναι περισσότερη από αυτή του Ιουλίου. «Φαίνεται ότι οι μέσες πληρότητες θα κινηθούν γύρω στο 45%. Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Δεκαπενταύγουστου, οι πληρότητες αυτές έφθασαν μέχρι και το 70% ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το ξεπέρασαν κιόλας», σημείωσε.

Ο Αύγουστος, ανέφερε, θα κλείσει με μέσες πληρότητες γύρω στα 45%. «Οι κύριες μας αγορές είναι η ρωσική αυτή την στιγμή και η Ουκρανική αγορά με την Μεγάλη Βρετανία να μην φαίνεται ότι ανοίγει στο βαθμό που θα περιμέναμε λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία», πρόσθεσε.

Ενθαρρυντικό, συνέχισε, είναι ότι υπάρχουν κάποιες κρατήσεις και για τον Σεπτέμβριο. «Ευελπιστούμε ότι αυτό θα συνεχίσει και τον Οκτώβριο με την ελπίδα ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες και θα είναι τέτοια η επιδημιολογική μας εικόνα που θα επιτρέψουν να έχουμε τουριστική εισροή κι αυτό τον μήνα», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Ρουσουνίδης, υπάρχει μια ικανοποίηση από πλευράς ξενοδόχων, «με την έννοια ότι υπάρχει μια αυξητική τάση στις κρατήσεις και στην τουριστική εισροή από πέρσι. Ο πρώτος στόχος που έχουμε βάλει είναι να κάνουμε την χρονιά φέτος καλύτερη από την περσινή αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να μην βλέπουμε την μεγαλύτερη εικόνα που όπως και πέρσι ήταν τεράστιο το πλήγμα, έτσι και φέτος είναι εξίσου μεγάλο».

Είναι δύο χρονιές, συνέχισε, οι οποίες η μεν περσινή ήταν χαμένη, η φετινή είναι πάρα πολύ δύσκολη αλλά ευελπιστούμε και θέλουμε να είμαστε πάντα θετικοί ότι με το εμβολιαστικό πρόγραμμα και βελτιώνοντας την επιδημιολογική μας εικόνα, να καταφέρουμε το 2022 να είναι η αρχή της ανάκαμψης για την τουριστική βιομηχανία.

Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, είπε, θα καταφέρουμε να πιάσουμε τον στόχο τον φετινό. «Αν η επιδημιολογική μας εικόνα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα και βελτιωθεί κι άλλο, ενδεχομένως να έχουμε και αυξημένους αριθμούς από την Μεγάλη Βρετανία για τον Σεπτέμβριο και ίσως για τον Οκτώβριο σε μια προσπάθεια στο να μειώσουμε την έκταση της ζημιάς», πρόσθεσε.

Ο κ. Ρουσουνίδης είπε πως ανάσα έδωσαν και οι Κύπριοι, οι οποίοι παραθέρισαν στα ξενοδοχεία, η πλειοψηφία τους με το σχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο βοήθησε αρκετά τις μονάδες να φθάσουν σε ικανοποιητικές πληρότητες έστω και τα Σαββατοκύριακα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει την όλη εικόνα αφού ήταν για μερικές μόνο μέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μερική πρόοδο όσον αφορά τη συμμόρφωση της Κύπρου με τα πρότυπα της Ομάδας Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF) για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καταγράφει η έκθεση προόδου της MONEYVAL, της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αξιολόγησης των μέτρων για το Ξέπλυμα και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.