x

Πολιτική

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λέει ότι η Τουρκία παραβίασε τα δικαιώματα του δημοσιογράφου

25 Ιανουαρίου 2022

ΑΓΚΥΡΑ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την Τρίτη ότι η Τουρκία παραβίασε τα δικαιώματα του Γερμανότουρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ, ο οποίος φυλακίστηκε στην Τουρκία για ένα χρόνο και αργότερα καταδικάστηκε για συμμετοχή σε προπαγάνδα υπέρ των Κούρδων ανταρτών.

Το δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο της Γαλλίας έκρινε ότι η προδικαστική κράτηση του Ντενίζ -ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt»- ισοδυναμεί με παραβίαση του δικαιώματός του στην ελευθερία και την ασφάλεια, καθώς και του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης. Αποφάνθηκε επίσης ότι ο δημοσιογράφος δεν είχε αποζημιωθεί επαρκώς για την παράνομη κράτησή του.

«Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο κ. Γιουτσέλ τέθηκε και παρέμεινε προφυλακισμένος ελλείψει εύλογων λόγων που να τον καθιστούν ύποπτο για τη διάπραξη ποινικού αδικήματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικαστηρίου.

Ο Γιουτσέλ συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο μιας τεράστιας κυβερνητικής καταστολής στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 και κατηγορήθηκε για προπαγάνδα εκ μέρους τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή «PKK». Κρατήθηκε προφυλακισμένος για ένα χρόνο και επέστρεψε στη Γερμανία μετά την απελευθέρωσή του.

Το 2020, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έκκρινε ένοχο τον Γιουτσέλ για συμμετοχή σε τρομοκρατική προπαγάνδα και τον καταδίκασε ερήμην του σε περισσότερα από δύο χρόνια και εννέα μήνες φυλάκισης. Ενα χρόνο νωρίτερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, δήλωσε ότι η ετήσια κράτηση του Γιουτσέλ παραβίαζε τα δικαιώματά του.

Η υπόθεσή του οδήγησε σε διπλωματική κρίση με τη Γερμανία, η οποία κατηγόρησε την Τουρκία ότι πραγματοποιεί «αυθαίρετες συλλήψεις» Γερμανών πολιτών που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το «PKK» ή το δίκτυο τού με βάση στις ΗΠΑ ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Το γεγονός ότι οι δικαστές στο Στρασβούργο διαπίστωσαν ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά μου στην ελευθερία και την ασφάλεια και το δικαίωμά μου στην ελευθερία της γνώμης είναι ικανοποιητικό», δήλωσε ο Γιουτσέλ στην «Die Welt».

«Αλλά είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι δικαστές δεν θέλησαν να διαπιστώσουν παραβίαση της απαγόρευσης των βασανιστηρίων – παρά τους εννέα μήνες απομόνωσης και παρά την ψυχολογική και σωματική βία που μερικές φορές υπέστην στη φυλακή υψηλής ασφαλείας ‘Silivri No. 9’ (της Κωνσταντινούπολης)».

Ο Γιουτσέλ πρόσθεσε ότι ήταν επίσης απογοητευμένος που το δικαστήριο δεν διαπίστωσε ότι η διαδικασία εναντίον του είχε πολιτικά κίνητρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας