x

Ταξίδι

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στο 2ο Διεθνές Τριήμερο Ναυτικού Μοντελισμού

05 Οκτωβρίου 2022

ΑΜΒΟΥΡΓΟ. Στο Διεθνές Ναυτικό Μουσείο του Αμβούργου πραγματοποιήθηκε, στις 16-18 Σεπτεμβρίου 2022, με μεγάλη επιτυχία το 2ο Διεθνές Τριήμερο Ναυτικού Μοντελισμού – Εκθεση (2th International Ship modeling Days), στο οποίο συμμετείχε το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, αποτελώντας το μοναδικό Ναυτικό Μουσείο από την Ελλάδα.

Την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου, στις 11:00 π.μ. πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με μαζική προσέλευση κόσμου. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτικού Μουσείου Αμβούργου, Peter Tamm Jun, και εν συνεχεία σύντομη ομιλία παρέθεσε ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, Εμμανουήλ Πετράκης, αρχιπλοίαρχος (Μ) Π.Ν. ε.α. Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης ήταν το τιμώμενο μουσείο από ένα σύνολο 60 εκθετών από 40 διαφορετικά κράτη του Κόσμου με τουλάχιστον 210 διαφορετικά εκθέματα. Στη συνέχεια η μητέρα του προέδρου του Διεθνούς Ναυτικού Μουσείου Αμβούργου, Tamm, και ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης από κοινού έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Αρχηγών του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, των εκεί τοπικών Αρχών και αρκετών προσκεκλημένων Ελλήνων κατοίκων της Γερμανίας.

Το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα ομιλιών του Μουσείου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης προβάλλοντας τόσο την πόλη όσο και το ιστορικό ανακατασκευής του αντιπροσωπευτικού ομοιώματος του πλοίου Μινωικής Περιόδου, που εκτίθεται στον χώρο του Νεωρίου-Moro (Μόνιμη Εκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής). Το μοντέλο του πλοίου μαζί το μοντέλου του «Τορπιλοβόλου 11», αποτελέσαν τα εκθέματα, με τα οποία συμμετείχε το Μουσείο μας στην έκθεση.

Η αντιπροσωπεία του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης με διευθυντικά στελέχη του Διεθνούς Ναυτικού Μουσείου Αμβούργου. Φωτογραφία: Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Το Διεθνές Ναυτικό Μουσείο Αμβούργου διέθεσε και τους 9 ορόφους σύνολο 18.000 τ.μ. (ή καταστρώματα όπως ονομάζονται οι όροφοι), για να φιλοξενηθούν οι εκθέτες με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τόσο την περιοδική έκθεση όσο και την καταπληκτική μόνιμη συλλογή του Μουσείου. Τα μοντέλα πολεμικών και εμπορικών πλοίων ξεπερνούν τις 70.000 σε αριθμό, ενώ 4.000 θαλασσογραφίες και απεικονίσεις ναυμαχιών μεγάλων ζωγράφων του 17ου, 18ου και του 19ου αιώνα, όπως ο Βίλεμ βαν ντε Βέλντε συμπληρώνουν τα επιβλητικά εκθέματα ενός από τα μεγαλύτερα Ναυτικά Μουσεία του Κόσμου. Ως επίτιμος εκθέτης τα μοντέλα του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης προβλήθηκαν στο κατάστρωμα 4 (Deck 4, Military service on board: The arsenals history) ανάμεσα σε εξαίρετα εκθέματα ναυτικής ιστορίας και κοντά στις στολές αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού από όλο τον Κόσμο.

Με την υποδοχή, ξενάγηση και ενδελεχών συζητήσεων μεταξύ των προέδρων των δύο Μουσείων αναπτύχθηκαν ισχυροί φιλικοί δεσμοί, που έχουν σαν κοινό παρανομαστή την ανάδειξη της ναυτοσύνης και της ναυτικής παράδοσης γενικότερα. Η στάση και η φιλοξενία του προέδρου του Διεθνούς Ναυτικού Μουσείου Αμβούργου προς τον πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείο Κρήτης και τα υπόλοιπα μέλη του Μουσείο μας, αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για όλους εμάς, ενώ η ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου επεκτάθηκε και στα άδυτα του Διεθνούς Ναυτικού Μουσείου, όπου είχαμε την τιμή και τη χαρά να παρατηρήσαμε απίστευτα εκθέματα, που δεν βρίσκονται στη μόνιμη έκθεση.

Η συμμετοχή του Μουσείου μας στην έκθεση αυτή συνάδει με τον καλύτερο τρόπο στην προσπάθεια, που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια για τη διατήρηση και την προβολή της ναυτικής μας παράδοσης και της Ιστορίας του τόπου μας. Η τοπική ιστορία της Κρήτης μέσω του μοντέλου του ομοιώματος πλοίου Μινωικής Περιόδου, αλλά και τα ανδραγαθήματα του Πολεμικού μας Ναυτικού μέσω του μοντέλου του «Τορπιλοβόλου 11», προβλήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν αμείωτο και το συνοδευτικό πληροφοριακό υλικό εξαντλήθηκε.

Με την παρουσία του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης στο Διεθνές Ναυτικό Μουσείου Αμβούργου, οι άριστες φιλικές σχέσεις, που δημιουργήθηκαν εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν έναν στιβαρό πυλώνα για μια ανάλογη συνέχεια, που θα φέρει κοινό παρανομαστή την προσπάθεια προβολής της Ναυτικής Παράδοσης.

Σύντομο Ιστορικό του πλοίου «Τορπιλοβόλο 11»

Η αντιπροσωπεία του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης με διευθυντικά στελέχη του Διεθνούς Ναυτικού Μουσείου Αμβούργου. Φωτογραφία: Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Παραγγέλθηκε το 1884 μαζί με άλλα 5 όμοιά του. Η ναυπήγησή του πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγία A.G. Vulcan, Stettin στη Γερμανία και το 1885 εντάχθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Πήρε μέρος με επιτυχία στις επιχειρήσεις του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897 και των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), στην διάρκεια των οποίων στις 18 Νοεμβρίου 1912 με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση τορπίλισε και βύθισε στη Θεσσαλονίκη την τουρκική θωρακοβάριδα «Feth-i-Bellend». Το 1906 του έγινε ανακατασκευή και αναλεβήτωση στο μηχανουργείο Τζον Μακντούαλ και Μπαρμπούρ (J. McDowall & Barbour), στον Πειραιά. Παροπλίστηκε το 1920. Λόγω του μικρού του μεγέθους δεν έφερε όνομα αλλά μόνο πλευρικό αριθμό. Το «Τορπιλοβόλο 11» είναι το πρώτο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού με αυτό το όνομα.

Σύντομο Ιστορικό κατασκευής Ομοιώματος πλοίου Μινωικής Περιόδου

Με απόφαση του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης ξεκίνησε η κατασκευή του ομοιώματος πλοίου Μινωικής Περιόδου, το οποίο εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό πρόγραμμα Πειραματικής Ναυτικής Αρχαιολογίας, διάρκειας 4 ετών (2001-2004). Υλοποιήθηκε σύμφωνα με όλους τους κανόνες της επιστημονικής δεοντολογίας και με τη χρήση αυθεντικών υλικών, εργαλείων και διαδικασιών της εποχής, που αφορά. Βασικοί συντελεστές ήταν το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, που ήταν ο εμπνευστής και χρηματοδότης οργανισμός και το Ινστιτούτο Ερευνας της Αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας «ΝΑΥΔΟΜΟΣ» που είχε τη συνολική ευθύνη Ερευνας, Ναυπήγησης και Διεύθυνσης του Προγράμματος. Στόχος ήταν η ανακατασκευή μιας ρεαλιστικής – τεκμηριωμένης εκδοχής, ενός πλεύσιμου κωπήλατου προϊστορικού πλοίου με σκοπό να αποδειχθεί ότι το σκαρί, που προέκυψε ήταν ορθώς κατασκευασμένο και ικανό για πλεύση αλλά και να αναδεικνύεται η ναυτοσύνη των προγόνων μας. Το πλοίο ταξίδεψε από το λιμάνι των Χανίων στο αντίστοιχο του Πειραιά και συμμετείχε στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Βασικός σκοπός του εγχειρήματος ήταν η απόδειξη της θαλασσοκρατίας των Μινωιτών (1700-1500 π.Χ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προβολή της δυτικής Ελλάδας θα είναι η διοργάνωση του πρώτου διεθνή ποδηλατικού αγώνα L'Etape Greece, By Tour De France, που θα λάβει χώρα στην Αρχαία Ολυμπία την 1η Απριλίου του 2023, καθώς η εταιρία Ευ ζην, Greece , κατάφερε να φέρει στην Ελλάδα, τον δημοφιλέστερο και πλέον διάσημο ποδηλατικό αγώνα του κόσμου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

«Μικροί δημοσιογράφοι» της Τρίπολης «ανέκριναν τον Πρωθυπουργό

ΤΡΙΠΟΛΗ. Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2022 η Τρίπολη υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ρωσία απελευθέρωσε την Μπρίτνεϊ Γκράινερ, σε ανταλλαγή κρατουμένων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Ρωσία απελευθέρωσε την Πέμπτη τη σταρ του WNBA Μπρίτνεϊ Γκράινερ (Brittney Griner), στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, με τις ΗΠΑ να απελευθερώνουν τον διαβόητο Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ (Viktor Bout), δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας