x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ζω συμβατικά με τον άντρα μου για τα παιδιά μου

19 Οκτωβρίου 2021

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι πενήντα χρονών, παντρεμένη, και έχω τρία παιδιά, από τα οποία το πιο μεγάλο είναι 12 χρονών. Με τον άντρα μου εδώ και 5 χρόνια ζούμε συμβατικά. Ξέρω ότι έχει μία μόνιμη σχέση με κάποια πιθανόν από τον εργασιακό του χώρο. Παρόλο που δεν έχει παραδεχτεί τη σχέση του ποτέ ανοιχτά, κάθε φορά που το συζητάμε, με παροτρύνει να κάνω τη ζωή μου, γιατί όπως μου λέει, μαζί μου μένει μόνο για τα παιδιά. Κι από τη στιγμή που μου το έχει δηλώσει, είναι ελεύθερος, όπως ισχυρίζεται, να κάνει ό,τι θέλει.

Θα μου πείτε, γιατί δεν φεύγω. Ο λόγος είναι πολύ απλός και πολύ σύνθετος ταυτόχρονα. Ο άντρας μου είναι πολύ ευκατάστατος, με δική του επιχείρηση και πολλά ακίνητα. Όταν παντρευτήκαμε άφησα τη δουλειά μου, γιατί ήθελα να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Αφενός μου είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσω από την αρχή, ενώ αφετέρου φοβάμαι ότι αν χωρίσουμε μπορεί να περάσουν και τα παιδιά μας σε δεύτερη μοίρα. Κι επιπλέον δεν θέλω να τα αναστατώσω από τη ζωή που έχουν αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί, αν εκείνος παντρευτεί ξανά και κάνει κι άλλα παιδιά. Πνίγομαι όμως στη σχέση αυτή και νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα αδιέξοδο. Κάθε φορά όμως που βάζω στο μυαλό μου την προοπτική να χωρίσω, με πιάνει πανικός. Δεν ξέρω τι να κάνω…

Σέβη

Αγαπητή Σέβη,

Πολλοί γονείς αποφασίζουν να μείνουν σε έναν δυστυχισμένο γάμο για χάρη των παιδιών τους, επειδή δε θέλουν να τα πληγώσουν ή να τους αναστατώσουν τη ζωή. Και η αλήθεια είναι ότι πολλά παιδιά, όταν έρθουν αντιμέτωπα με το διαζύγιο των γονιών τους ακόμη κι αν αυτό είναι φιλικό, μπορεί να χάσουν τον κόσμο κάτω από τα πόδια τους, να νιώσουν ανασφάλεια, ενοχές και το αίσθημα ότι δεν ξέρουν πια πού ανήκουν. Επιπλέον, δημιουργούνται και πολλά πρακτικά προβλήματα και στον γονιό που φεύγει και στον γονιό που συνεχίζει να ζει με τα παιδιά. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα τα πράγματα για τον πατέρα που χωρίζει είναι δύσκολα και για αυτό πολλοί άνδρες επιλέγουν συμβατικούς γάμους πιο εύκολα από τις γυναίκες.

Ωστόσο, και τα παιδιά που οι γονείς τους βιώνουν έναν δυστυχισμένο γάμο, μπορεί να νιώσουν παρόμοια συναισθήματα. Τα παιδιά από μικρή ηλικία μπορούν να αντιληφθούν την παγωμένη ατμόσφαιρα στο σπίτι, την έλλειψη σωματικής οικειότητας ανάμεσα στους γονείς τους, την απαξίωση του ενός προς τον άλλον, ακόμη κι όταν δεν βιώνουν πιο ακραίες καταστάσεις, όπως καυγάδες, φωνές ή εκρήξεις βίας.

Στην πραγματικότητα, στερούνται το πρότυπο μιας υγιούς σχέσης, ενώ ταυτόχρονα μεγαλώνοντας αρχίζουν να διακρίνουν «το ψέμα» στη σχέση των γονιών τους με όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό αργότερα στην ενήλικη ζωή τους. Γι’ αυτό και υπάρχουν πολλοί ειδικοί που προτείνουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που οι γονείς με προβλήματα στη σχέση τους δεν χωρίζουν, δεν είναι καλό να παρουσιάζουν στα παιδιά τους μια ιδεατή εικόνα της σχέσης τους, αλλά να είναι ειλικρινείς μαζί τους στον βαθμό και με τον τρόπο βέβαια που επιτρέπει και η ηλικία τους.

Αυτό που θα ήταν ίσως καλό, είναι να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας. Δεν είναι εύκολο να αποφασίσει κανείς τι είναι καλύτερο για τον ίδιο και την οικογένειά του σε τέτοιες περιπτώσεις. Άλλωστε η κάθε οικογένεια έχει τη δική της δυναμική και τις δικές της συνθήκες. Ο ειδικός ίσως σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τη σκέψη σας και να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση, όποια απόφαση κι αν πάρετε. Ακόμη, πολλές φορές οι γονείς που ζουν κάτω από τέτοιες συνθήκες μπορεί να παρουσιάσουν υψηλά ποσοστά άγχους, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακόμη και κατάθλιψη. Για αυτό και πολλές φορές μπορεί να τους είναι δύσκολο να πάρουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

Παράλληλα, θα βοηθούσε πολύ να βρείτε κάποιες διεξόδους έξω από το σπίτι που να σας δίνουν χαρά ή ευχαρίστηση. Βρεθείτε πιο συχνά με φίλους, ξεκινήστε ένα άθλημα ή ένα χόμπι, γραφτείτε σε ένα σύλλογο, για να γνωρίσετε καινούριους ανθρώπους. Προσπαθήστε να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας. Η προσωπική σας ευτυχία επηρεάζει άμεσα την ευτυχία των παιδιών σας

Αν αποφασίσετε να μείνετε στο γάμο σας ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες θα βοηθούσε να συζητήσετε με τον σύζυγό σας τρόπους διαχείρισης των προβλημάτων και στρατηγικές «διαβίωσης στο ίδιο σπίτι», έτσι ώστε να νιώθετε και οι δυο καλύτερα. Το ίδιο προφανώς ισχύει και στην περίπτωση που αποφασίσετε να χωρίσετε. Το ιδανικό, βέβαια, θα ήταν να δουλέψετε μαζί με κάποιον ειδικό, για να σώσετε το γάμο σας, αν βέβαια το θέλετε και οι δύο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το Περιοδικό», η εβδομαδιαία μας έκδοση που προσφέρεται δωρεάν (για τώρα)  κάθε Σαββατοκύριακο μαζί με το βασικό φύλλο της εφημερίδας, καλύπτει εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα, και όπως ο αναγνώστης θα συμφωνήσει, γίνεται όλο και καλύτερο, από κάθε άποψη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Βανδάλισαν την εκκλησία του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Αγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα την εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, στην οποία λειτουργούσε ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και πορνογραφία ανηλίκων.

Tα Γεγονότα της Εβδομάδας απο τον «Ε.Κ.» με την Αννα Σαρηγιάννη

Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.