x

ΑΠΟΨΕΙΣ

1821-2021: Το κρυφό σχολείο

Κύριε Διευθυντά,

Το κρυφό σχολείο δεν είναι μύθος. Μέσα σε τόσους αιώνες σκλαβιάς δεν θα μπορούσαν ποτέ να κρατήσουν οι Ελληνες τη θρησκεία και τη γλώσσα. Ζούσαν με αλλόθρησκους που έκοβαν κεφάλια και γλώσσες χριστιανών που τολμούσαν να μιλάνε ελληνικά. Ετσι δημιουργούνται τα κρυφά σχολειά. Τα σχολεία της σκλαβιάς. Στη φοβερή εκείνη ατελείωτη νύχτα του Ελληνισμού το Κρυφό Σχολειό φώτιζε. Ο ταπεινός καλόγερος, δάσκαλος, διαφωτιστής, βάζει τα πρώτα λιθαράκια της Παιδείας. Τους μιλάει για Χριστό και Πατρίδα, τους λέει πως είναι χριστιανοί Ελληνες με μεγάλη ιστορία.

Τα Κρυφά Σχολεία είναι στα δωμάτια των μοναστηριών ή στους νάρθηκες των εκκλησιών. Τα πρώτα αναγνωστικά βιβλία τους ήταν το Ωκτωήχι, το ψαλτήρι, το Ωρολόγιο. Όλα τα Κρυφά Σχολεία ήταν στην προστασία της Εκκλησίας. Μοναδικό φαινόμενο σ’ όλους να μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα τη νύχτα στο Κρυφό Σχολειό. Ετσι λοιπόν δεν είναι μύθος το Κρυφό Σχολειό.

Ευχαριστώ αυτούς που κράτησαν τη θρησκεία μου, τη γλώσσα μου και την εθνικότητά μου να είμαι Χριστιανός και να λέγομαι Ελληνας. Σφάχτηκαν, κρεμάστηκαν, γδάρθηκαν για να κερδίσουμε εμείς σήμερα τον τόπο τούτο ελεύθερο χωρίς σκλαβιά.

Ετοιμα τα πάντα προ του 1821 στα γράμματα και στ’ άρματα επίσης με τους λεβέντες κλεφταρματολούς, καριοφίλια και καλαμάρια προετοιμάζουν και βαδίζουν μαζί, έτοιμοι για τον ξεσηκωμό του Γένους. Ετσι δουλεύτηκε η χριστιανική πίστη και η εθνική ελπίδα του σκλαβωμένου Εθνους.

Μ’ αυτό τον τρόπο στα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς γίνεται πόλεμος, με το οκτωήχι και το καριοφίλι. Οι οπλαρχηγοί μας στα βουνά με τ’ άρματα και τα καλαμάρια, οι διδάσκαλοι του Γένους.

Αυτός ο μικρός λαός της Γης έδωσε το μεγάλο παράδειγμα τότε και τώρα τι θα πει Ελλάδα.

Αντικατέστησε το δόρυ με το καριοφίλι και ακούστηκε πάλι σ’ όλους τους λαούς της Γης «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει».

Όπως μας λέει ο ποιητής Ιωάννης Πολέμης:

«Εκεί καταδιωγμένη κατοικεί του σκλάβου

η αλυσόδετη πατρίδα,

βραχνά ο παπάς, ο δάσκαλος εκεί

θεριεύει την αποσταμένη ελπίδα

με λόγια μαγικά»

Κώστας Στούπης

Βοστώνη, ΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τζορτζ πρέπει να καταλάβεις ότι η Ουκρανία δεν είναι καν μία χώρα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.