x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

1821-2021: Το κρυφό σχολείο

Κύριε Διευθυντά,

Το κρυφό σχολείο δεν είναι μύθος. Μέσα σε τόσους αιώνες σκλαβιάς δεν θα μπορούσαν ποτέ να κρατήσουν οι Ελληνες τη θρησκεία και τη γλώσσα. Ζούσαν με αλλόθρησκους που έκοβαν κεφάλια και γλώσσες χριστιανών που τολμούσαν να μιλάνε ελληνικά. Ετσι δημιουργούνται τα κρυφά σχολειά. Τα σχολεία της σκλαβιάς. Στη φοβερή εκείνη ατελείωτη νύχτα του Ελληνισμού το Κρυφό Σχολειό φώτιζε. Ο ταπεινός καλόγερος, δάσκαλος, διαφωτιστής, βάζει τα πρώτα λιθαράκια της Παιδείας. Τους μιλάει για Χριστό και Πατρίδα, τους λέει πως είναι χριστιανοί Ελληνες με μεγάλη ιστορία.

Τα Κρυφά Σχολεία είναι στα δωμάτια των μοναστηριών ή στους νάρθηκες των εκκλησιών. Τα πρώτα αναγνωστικά βιβλία τους ήταν το Ωκτωήχι, το ψαλτήρι, το Ωρολόγιο. Όλα τα Κρυφά Σχολεία ήταν στην προστασία της Εκκλησίας. Μοναδικό φαινόμενο σ’ όλους να μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα τη νύχτα στο Κρυφό Σχολειό. Ετσι λοιπόν δεν είναι μύθος το Κρυφό Σχολειό.

Ευχαριστώ αυτούς που κράτησαν τη θρησκεία μου, τη γλώσσα μου και την εθνικότητά μου να είμαι Χριστιανός και να λέγομαι Ελληνας. Σφάχτηκαν, κρεμάστηκαν, γδάρθηκαν για να κερδίσουμε εμείς σήμερα τον τόπο τούτο ελεύθερο χωρίς σκλαβιά.

Ετοιμα τα πάντα προ του 1821 στα γράμματα και στ’ άρματα επίσης με τους λεβέντες κλεφταρματολούς, καριοφίλια και καλαμάρια προετοιμάζουν και βαδίζουν μαζί, έτοιμοι για τον ξεσηκωμό του Γένους. Ετσι δουλεύτηκε η χριστιανική πίστη και η εθνική ελπίδα του σκλαβωμένου Εθνους.

Μ’ αυτό τον τρόπο στα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς γίνεται πόλεμος, με το οκτωήχι και το καριοφίλι. Οι οπλαρχηγοί μας στα βουνά με τ’ άρματα και τα καλαμάρια, οι διδάσκαλοι του Γένους.

Αυτός ο μικρός λαός της Γης έδωσε το μεγάλο παράδειγμα τότε και τώρα τι θα πει Ελλάδα.

Αντικατέστησε το δόρυ με το καριοφίλι και ακούστηκε πάλι σ’ όλους τους λαούς της Γης «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει».

Όπως μας λέει ο ποιητής Ιωάννης Πολέμης:

«Εκεί καταδιωγμένη κατοικεί του σκλάβου

η αλυσόδετη πατρίδα,

βραχνά ο παπάς, ο δάσκαλος εκεί

θεριεύει την αποσταμένη ελπίδα

με λόγια μαγικά»

Κώστας Στούπης

Βοστώνη, ΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν μπορώ να γνωρίζω φυσικά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δίκης, αλλά ήδη ο Ντόναλντ Τραμπ πλήρωσε πολύ ακριβά τις κακές παρέες του.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ