x

ΑΠΟΨΕΙΣ

1821-2021: Το κρυφό σχολείο

Κύριε Διευθυντά,

Το κρυφό σχολείο δεν είναι μύθος. Μέσα σε τόσους αιώνες σκλαβιάς δεν θα μπορούσαν ποτέ να κρατήσουν οι Ελληνες τη θρησκεία και τη γλώσσα. Ζούσαν με αλλόθρησκους που έκοβαν κεφάλια και γλώσσες χριστιανών που τολμούσαν να μιλάνε ελληνικά. Ετσι δημιουργούνται τα κρυφά σχολειά. Τα σχολεία της σκλαβιάς. Στη φοβερή εκείνη ατελείωτη νύχτα του Ελληνισμού το Κρυφό Σχολειό φώτιζε. Ο ταπεινός καλόγερος, δάσκαλος, διαφωτιστής, βάζει τα πρώτα λιθαράκια της Παιδείας. Τους μιλάει για Χριστό και Πατρίδα, τους λέει πως είναι χριστιανοί Ελληνες με μεγάλη ιστορία.

Τα Κρυφά Σχολεία είναι στα δωμάτια των μοναστηριών ή στους νάρθηκες των εκκλησιών. Τα πρώτα αναγνωστικά βιβλία τους ήταν το Ωκτωήχι, το ψαλτήρι, το Ωρολόγιο. Όλα τα Κρυφά Σχολεία ήταν στην προστασία της Εκκλησίας. Μοναδικό φαινόμενο σ’ όλους να μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα τη νύχτα στο Κρυφό Σχολειό. Ετσι λοιπόν δεν είναι μύθος το Κρυφό Σχολειό.

Ευχαριστώ αυτούς που κράτησαν τη θρησκεία μου, τη γλώσσα μου και την εθνικότητά μου να είμαι Χριστιανός και να λέγομαι Ελληνας. Σφάχτηκαν, κρεμάστηκαν, γδάρθηκαν για να κερδίσουμε εμείς σήμερα τον τόπο τούτο ελεύθερο χωρίς σκλαβιά.

Ετοιμα τα πάντα προ του 1821 στα γράμματα και στ’ άρματα επίσης με τους λεβέντες κλεφταρματολούς, καριοφίλια και καλαμάρια προετοιμάζουν και βαδίζουν μαζί, έτοιμοι για τον ξεσηκωμό του Γένους. Ετσι δουλεύτηκε η χριστιανική πίστη και η εθνική ελπίδα του σκλαβωμένου Εθνους.

Μ’ αυτό τον τρόπο στα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς γίνεται πόλεμος, με το οκτωήχι και το καριοφίλι. Οι οπλαρχηγοί μας στα βουνά με τ’ άρματα και τα καλαμάρια, οι διδάσκαλοι του Γένους.

Αυτός ο μικρός λαός της Γης έδωσε το μεγάλο παράδειγμα τότε και τώρα τι θα πει Ελλάδα.

Αντικατέστησε το δόρυ με το καριοφίλι και ακούστηκε πάλι σ’ όλους τους λαούς της Γης «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει».

Όπως μας λέει ο ποιητής Ιωάννης Πολέμης:

«Εκεί καταδιωγμένη κατοικεί του σκλάβου

η αλυσόδετη πατρίδα,

βραχνά ο παπάς, ο δάσκαλος εκεί

θεριεύει την αποσταμένη ελπίδα

με λόγια μαγικά»

Κώστας Στούπης

Βοστώνη, ΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρόσκληση του «Εθνικού Κήρυκα» την περασμένη Τρίτη για διαβούλευση πάνω στην πρόταση του απερχόμενου γενικού προξένου Νέας Υόρκης Κωνσταντίνου Κούτρα, περί ανάγκης συνεργασίας των διοργανωτών της Εθνικής Παρέλασης της 5ης Λεωφόρου του Μανχάταν με το ελληνικό δημόσιο και τον αμερικανικό και ελληνικό ιδιωτικό τομέα, ανοίγει το ομογενειακό «Κουτί της Πανδώρας».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας