x
 

Κοινωνία

Με εντατικούς ρυθμούς η ταυτοποίηση των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη

ΑΘΗΝΑ. Εντατικά συνεχιζόταν σήμερα από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών με τη μέθοδο DNA από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη την ίδια ώρα που στην Κατερίνη πραγματοποιούνταν η πρώτη κηδεία ενός εκ των θυμάτων.

(Διαβάστε ακόμα: Συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας στο σημείο της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη – 57 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί)

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία, μέχρι σήμερα το μεσημέρι από τα δείγματα DNA που είχε λάβει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας είχαν ταυτοποιηθεί 52 νεκροί. Παράλληλα, είχαν ενημερωθεί ήδη 14 οικογένειες θυμάτων από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της Ελληνικής Αστυνομίας και τους ειδικούς ψυχολόγους της Αστυνομίας. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών ανερχόταν στους 57.

Από την Αστυνομία έγινε γνωστό πως γινόταν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η συνολική ταυτοποίηση κάθε σορού μέσω της εξέτασης όλων των δειγμάτων που έχουν ληφθεί και στην συνέχεια να αποδοθεί στους συγγενείς, καθώς κάποιοι σοροί βρίσκονταν σε πολύ κακή κατάσταση.

 

Έρευνες των σωστικών συνεργείων για τους αγνοούμενους στα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν στα Τέμπη, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Οι δυσκολίες στην ταυτοποίηση

Τις δυσκολίες που παρουσιάζει η διαδικασία της ταυτοποίησης των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αλλά και το πρωτόκολλο που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, παρουσίασε η ιατροδικαστής Αγγελική Ζαγγελίδου.

Αναφερόμενη στη διαδικασία ταυτοποίησης, η ιατροδικαστής ανέφερε στην ΕΡΤ πως «η διαχείριση θανάτων σε μαζικές απώλειες ζωής είναι πραγματικά κάτι πολύ δύσκολο. Απαιτεί προσήλωση, απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή και ταυτόχρονα συνεργασία πάρα πολλών ομάδων και γι’ αυτό δράττομαι της ευκαιρίας πραγματικά να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία. Ηταν μια 15μελής ιατροδικαστική ομάδα από ιατροδικαστές και τεχνικούς. Υπήρχαν τέσσερις ομάδες αντίστοιχων αστυνομικών, οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο, συνεργαζόμασταν άμεσα μαζί στον ίδιο χώρο για τις διαδικασίες δαχτυλοσκόπησης, φωτογράφισης, λήψης προσωπικών στοιχείων και υπήρχε και ταυτόχρονα ομάδα σε άλλο χώρο, η οποία ήταν σε άμεση συνεργασία και λήψη δειγμάτων από τους συγγενείς».

«Επειδή ένας πολύ μεγάλος αριθμός θανόντων ήταν σε κατάσταση προχωρημένης κατάστασης καύσης, υπήρχε μια πολύ μεγάλη δυσκολία σε αυτό. Παρ’ όλα αυτά έγινε δυνατή η λήψη από το σύνολο των σορών. Υπάρχει ένα σχέδιο εδώ και λίγα χρόνια, το Σχέδιο Διαχείρισης Μαζικών Απωλειών Ζωής και είναι αυτό που ακολουθούμε σε κάθε πολύνεκρο δυστύχημα. Υπάρχουν διάφορες ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού οι οποίες εργάζονται πάνω στο αντικείμενο. Εμείς παίρνουμε τα δείγματα από τις σορούς και δεν ερχόμαστε σε επαφή με τους συγγενείς», πρόσθεσε η κ. Ζαγγελίδου.

Έρευνες των σωστικών συνεργείων για τους αγνοούμενους στα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν στα Τέμπη, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

 

Εξω από το νοσοκομείο οι συγγενείς

Οι συγγενείς των επιβατών που εξακολουθούσαν να αναφέρονται ως αγνοούμενοι περίμεναν και σήμερα έξω από νοσοκομείο στην κεντρική πόλη της Λάρισας για τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Ανάμεσά τους ήταν η Μιρέλλα Ρούτση, της οποίας ο 22χρονος γιος, Ντένις, παρέμεινε αγνοούμενος.

«Ο γιος μου δεν είναι σε καμία επίσημη λίστα μέχρι στιγμής και δεν έχω πληροφορίες. Παρακαλώ οποιονδήποτε μπορεί να τον έχει δει, στο βαγόνι 5, θέση 22, να επικοινωνήσει μαζί μου αν τον έχει δει», είπε στους δημοσιογράφους η κ. Ρούτση, η οποία με δυσκολία μιλούσε χωρίς να λυγίζει.

Επίσης, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., στο Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών έχουν συγκεντρωθεί προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, τα οποία περισυνελέγησαν τις προηγούμενες μέρες από την ΕΛ.ΑΣ. από τον τόπο του δυστυχήματος.

Για την παραλαβή τους οι επιβάτες και οι συγγενείς των θυμάτων μπορούν να επισκέπτονται το Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών και να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2495093510 και 2495093514.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής που έγινε νωρίτερα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων παραμένει στους 57.

Μέχρι σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας στα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με επιβατική, αργά το βράδυ της Τρίτης, 28/2, στα Τέμπη. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες, παραμένουν στο σημείο για την τελευταία έρευνα που γίνεται στον χώρο.

Εν τω μεταξύ, και σήμερα, οι σημαίες στην αρχαία Ακρόπολη, το Κοινοβούλιο και άλλα δημόσια κτίρια σε όλη την Ελλάδα παρέμεναν μεσίστιες καθώς η χώρα εξακολουθούσε να είναι σε εθνικό πένθος. Παράλληλα, οι εθνικές σιδηροδρομικές υπηρεσίες σταμάτησαν λόγω απεργίας για δεύτερη ημέρα.

Ο θυμός κατά των Αρχών μετά την τραγωδία αυξήθηκε λόγω των αναφορών ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν είχε επαρκείς διασφαλίσεις για τη μείωση των επιπτώσεων του ανθρώπινου λάθους. Οχι πολύ μακριά από το Νοσοκομείο της Λάρισας, εκατοντάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας σε κεντρική πλατεία, φωνάζοντας συνθήματα.

Διαδήλωση που οργάνωσαν φοιτητικές ομάδες πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν «Δολοφόνοι!».

 

Συγκέντρωση από την Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Προπύλαια, Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023.
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Η Αστυνομία νωρίς την Παρασκευή πραγματοποίησε έρευνα σε γραφείο σιδηροδρομικού συντονισμού στη Λάρισα, αφαιρώντας στοιχεία στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο 59χρονος σταθμάρχης, ο οποίος έχει συλληφθεί και σε βάρος του απαγγέλθηκαν πολλαπλές κατηγορίες ανθρωποκτονίας από αμέλεια, πρόκειται να καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα το Σάββατο.

Ο Στέλιος Σούρλας, δικηγόρος που εκπροσωπεί ένα 23χρονο θύμα της σύγκρουσης, είπε ότι η ευθύνη για τους θανάτους υπερβαίνει τον υπεύθυνο του σταθμού.

«Ο διευθυντής του σταθμού μπορεί να έχει την κύρια ευθύνη… αλλά η ευθύνη είναι επίσης ευρύτερη: Υπάρχουν οι σιδηροδρομικοί φορείς και οι δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων η δουλειά ήταν να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα και οι διαδικασίες ασφαλείας εφαρμόζονταν σωστά», είπε ο κ. Σούρλας.

Τα σιδηροδρομικά συνδικάτα λένε ότι το δίκτυο δεν συντηρήθηκε ανεπαρκώς παρά τις αναβαθμίσεις για την παροχή ταχύτερων τρένων τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών είναι ο πήχης για τη Νέα Δημοκρατία τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΊ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ