x
 

Πολιτική

750 Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να αγνοούνται

06 Δεκεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Παρά τις προσπάθειές μας, 750 και πλέον συμπατριώτες μας εξακολουθούν να αγνοούνται από τις μαύρες μέρες της τουρκικής εισβολής του 1974 καθώς και από την περίοδο 1963-64, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως αν θελήσει και συνεργαστεί η Τουρκία είναι δυνατό το θέμα των αγνοουμένων να οδηγηθεί στην οριστική και σωστή επίλυσή του, διαβεβαιώνοντας πως «προς αυτή την κατεύθυνση εμείς εργαζόμαστε με όλη την καλή θέληση και βούληση, όπως και την αποφασιστικότητα να τελειώσει επιτέλους η τραγωδία των συγγενών».

Μιλώντας σε συνάντηση που είχε την Τρίτη με μαθητές, μαθήτριες και διδακτικό προσωπικό του Γυμνασίου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στο Πλατύ, ο κ. Φωτίου ανέφερε πως οι οικογένειες των αγνοουμένων μας βιώνουν καθημερινά το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων και δεν πρέπει να επιτραπεί στην κατοχική δύναμη η συνέχιση αυτής της σκληρής και απάνθρωπης μεταχείρισης των οικογενειών.

Ο κ. Φωτίου είπε πως ενώ το πρόγραμμα εκταφών της ΔΕΑ λειτουργεί πέραν των 17 χρόνων εντούτοις υπολείπεται η διευκρίνιση της τύχης πέραν των 750 αγνοουμένων, αριθμός που αφορά σχεδόν το 50% των υποθέσεων που κατατέθηκαν στην Επιτροπή.

Ανέφερε πως ο κατοχικός στρατός εξακολουθεί να μην επιτρέπει την πρόσβαση στα αρχεία του, όπου, όπως σημείωσε, «υπάρχουν σίγουρα όλες οι πληροφορίες για τους αγνοουμένους μας και σίγουρα επίσης οι πληροφορίες για την πολύ σοβαρή υπόθεση της σκόπιμης μετακίνησης λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που παραμένουν σε μας άγνωστοι».

«Μετακίνηση λειψάνων, φυσικά, για να αποκρυβούν οι ενοχές και η αλήθεια για μαζικές εκτελέσεις συμπατριωτών μας που αιχμαλωτίστηκαν και στη συνέχεια εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Ως αποτέλεσμα αυτής της βάρβαρης και απάνθρωπης πολιτικής σε πάρα πολλές οικογένειες των αγνοουμένων μας παραδίδεται για ταφή μόνο ένα οστό ή μερικά οστά. Αυτό να τονίσω ξανά το θεωρούμε απάνθρωπο και απαράδεκτο», είπε ο κ. Φωτίου.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν και άλλοι σοβαροί λόγοι που οφείλεται η μη επίτευξη της επιθυμητής προόδου στις προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων. «Είναι για παράδειγμα η επί μεγάλη σειρά ετών άρνηση των κατοχικών στρατευμάτων να επιτρέψουν απρόσκοπτα τις έρευνες για τις εκταφές σε σημεία που βρίσκονται εντός των λεγομένων στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα, η άρνηση της κατοχικής δύναμης να υποδείξει τους μαζικούς τάφους που δημιουργήθηκαν από τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών όπως και άλλοι. Είναι τραγικό ότι τα λείψανα που εντοπίζονται μειώνονται επικίνδυνα από χρόνο σε χρόνο με κίνδυνο το πρόγραμμα της ΔΕΑ να μην μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Παράγοντα αλλαγής της κατάστασης στο Κυπριακό θα αποτελέσει ο διορισμός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, εκτιμά ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ