x
 

ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Ο Μέγας Εσπερινός της Θρονικής Εορτής στο Φανάρι

30 Νοεμβρίου 2021

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε, το εσπέρας της Δευτέρας, 29 Νοεμβρίου 2021, στον Πατριαρχικό Ναό, κατά τον Μ. Εσπερινό για την εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Στον Μ. Εσπερινό παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου, Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Ρούσε κ. Ναούμ, από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας και Προύσης κ. Ιωακείμ, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τιβεριουπόλεως κ. Τύχων, από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Ανδρέας Κατσανιώτης, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβερνήσεως στην Θρονική εορτή, μαζί με την τιμία συνοδεία του, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος Ζέττα Μακρή, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Αγκυρα Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης, η γενική πρόξενος στην Πόλη Γεωργία Σουλτανοπούλου, μαζί με τον σύζυγό της πρέσβη της Ελλάδος στο Λονδίνο Ιωάννη Ραπτάκη, οι βουλευτές της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Αθανάσιος Δαβάκης, Σταύρος Κελέτσης, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Ιωάννης Σαρακιώτης, μαζί με τον Σύμβουλο Κωνσταντίνο Μυγδάλη, και πιστοί από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Αμέσως μετά τον Μ. Εσπερινό ο Παναγιώτατος απένειμε το Οφίκιο του Άρχοντος Μυρεψού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Γεώργιο Σάββιτς, Διδάκτoρα Φαρμακευτικής, με καταγωγή από την Χαλκηδόνα και το Σχοινούδι της Ιμβρου.

Απευθυνόμενος ο Πατριάρχης στον νέο Αρχοντα είπε: «Αι πνευματικαί αξίαι της Ορθοδοξίας, αι οποίαι ενεγράφησαν εις τον νουν και την καρδίαν σας εις την Πόλιν των Πόλεων, υπήρξαν η πυξίς της ζωής και της σταδιοδρομίας σας εις τας Αθήνας. Δεν ελησμονήσατε την καταγωγήν σας, την ευγένειαν της Ρωμιοσύνης, τον τόπον και τον τρόπον του βίου της, τον οποίον εκπροσωπεί και φυλάσσει αμετακινήτως και ανυστάκτως το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ο ύπατος θεσμός της Ορθοδοξίας και η ‘πνευματική μάνα’ του Γένους. Ουδόλως αμφιβάλλομεν ότι έχετε μεταδώσει αυτό το πνεύμα και το ήθος και εις τα τέκνα σας».

Σε άλλο σημείο, ο Πατριάρχης ανέφερε πως «εκτιμώμεν ιδιαιτέρως, αγαπητέ Άρχων, τα φιλογενή αισθήματά σας, τον σεβασμόν σας προς την Μεγάλην Εκκλησίαν, την μόρφωσίν σας. Η Εκκλησία έχει ανάγκην ανθρώπων ως η υμετέρα Εντιμολογιότης. Θα φέρετε εις το εξής τον υψηλόν τίτλον του Άρχοντος Μυρεψού. Ο Μυρεψός είναι εν αξίωμα, το οποίον κατείχον εις το Βυζάντιον ιατροί και φαρμακοποιοί. Οι ιατροί ασκούσαν το θεραπευτικόν των έργον εις τα νοσοκομεία των Μονών ή εις τα ιδιωτικά των ιατρεία, ενώ οι μυρεψοί φαρμακοποιοί παρεσκεύαζον και διέθετον διάφορα φάρμακα, αρωματικάς ουσίας και άλλα παρόμοια εις τα μυρεψεία ή μυροπωλεία. Εσείς, ήσασταν παρών ως μέλος του σώματος των κοσμητόρων κατά τους τρεις καθαγιασμούς του Αγίου Μύρου επί της Πατριαρχίας της ημών Μετριότητος, ενώ εις την προβλεπομένην, του Θεού ευδοκούντος, διά την Μεγάλην Εβδομάδα του έτους 2022, τετάρτην τοιαύτην τελετήν, θα έχετε, ως Αρχων Μυρεψός, όλην την ευθύνην διά την προετοιμασίαν, την παρασκευήν και την έψησιν του Αγίου Μύρου, διά την επιστασίαν της όλης διαδικασίας και τον συντονισμόν των κοσμητόρων, την τήρησιν της παραδόσεως εις την μίξιν των 57 αρωμάτων, τα οποία συμβολίζουν την ποικιλίαν των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος. Είμεθα βέβαιοι ότι θα ανταποκριθήτε ευλαβώς και επιτυχώς εις την πολυεύθυνον αυτήν αποστολήν σας».

Στην αντιφώνησή του ο νέος Αρχων Μυρεψός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο για την μεγάλη τιμή που επεφύλαξε προς το πρόσωπό του, ενώ αναφέρθηκε με συγκίνηση στην κοινή καταγωγή τους από την πολύπαθη και μαρτυρική Ίμβρο.

Εξ’ άλλου ο Πατριάρχης δέχθηκε τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Ανδρέα Κατσανιώτη, εκπρόσωπο της ελληνικής κυβερνήσεως στην Θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος συνοδευόταν από τον κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, ομότιμο καθηγητή και Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, την κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, γενική πρόξενο στην Πόλη, και τον κ. Χριστόδουλο Μαργαρίτη, Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Υφυπουργού.

Ο Παναγιώτατος με αφορμή την εορτή του Ιδρυτού της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο κ. Κατσανιώτης, του απένειμε τιμητικώς τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέου.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, ζητήματα που σχετίζονται με τη ζωή και τη διακονία της Μητρός Εκκλησίας, στην Εδρα της, αλλά και στον κόσμο, καθώς και για την Ομογένεια της Πόλης.

Στη συνάντηση παρέστη και ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εγινε η καθιερωμένη κατ’ έτος πνευματική συνάθροιση των ιερέων των κοινοτήτων της Μητρόπολης Βοστώνης στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητρόπολης στο Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

ΒΙΝΤΕΟ