x
 

Πολιτική

Μικρή η πρόοδος μετά τη συνομιλία Μπάιντεν – Πούτιν για την Ουκρανία

08 Δεκεμβρίου 2021

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν να συνεχιστούν μέσω των διπλωματικών απεσταλμένων τους οι συνομιλίες των δύο χωρών αναφορικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία. Προς το παρόν, δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα κηρυχτεί η έναρξη αυτών των συνομιλιών, ενώ δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν συγκεντρωμένοι κοντά στα σύνορα.

Πέρα από τον ορισμό απεσταλμένων για τη συνέχιση των συνομιλιών, η δίωρη τηλε-σύνοδος Μπάιντεν – Πούτιν την Τρίτη απέφερε μικρή πρόοδο αναφορικά με την επίλυση του ζητήματος και την επαπειλούμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ένα απλό μήνυμα να μεταφέρει κατά τη βιντεοκλήση του με τον Ρώσο ομόλογό του: εάν εισβάλλετε και πάλι στην Ουκρανία θα βρεθείτε αντιμέτωποι με επίπονες κυρώσεις που θα βλάψουν σημαντικά την οικονομία σας. Ο Πούτιν μετέφερε τη δική του πραγματικότητα, λέγοντας ότι «τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται εντός τους εδάφους τους και δεν απειλούν κανέναν», σύμφωνα με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι θα προβεί σε λεπτομερή σχολιασμό την Πέμπτη, μετά το προγραμματισμένο τηλεφώνημά του με τον Μπάιντεν. «Συνολικά… ήταν θετικό που ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε με τον Ρώσο Πρόεδρο», δήλωσε ο ίδιος.

Χωρίς να υπάρξει σημαντική πρόοδος στο ουκρανικό ζήτημα, οι ΗΠΑ έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για διπλωματία και αποκλιμάκωση, ενώ εξέφρασαν αυστηρές απειλές προς τη Ρωσία αναφορικά με το υψηλό κόστος μίας στρατιωτικής εισβολής.

Ο Μπάιντεν «είπε στον πρόεδρο Πούτιν απευθείας πως εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν με ισχυρά οικονομικά μέτρα», αποκάλυψε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ «θα παρέχουν επιπλέον αμυντικό υλικό στους Ουκρανούς… και θα ενισχύσουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά με πρόσθετες δυνατότητες ως απάντηση σε μια τέτοια κλιμάκωση».

Ακόμα, ο Λευκός Οίκος έκανε ξεκάθαρο ότι ο Μπάιντεν δεν προτίθεται να θέσει σε κίνδυνο τα στρατεύματα των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της Ουκρανίας. Ομως ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι οι πιθανές προσπάθειες για την ενίσχυση των περιφερειακών συμμάχων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόσθετες αναπτύξεις στρατευμάτων των ΗΠΑ σε συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Από τη δική της πλευρά, η Ρωσία αρνείται ότι απείλησε τη γειτονική της χώρα και ισχυρίζεται πως απαντά στις απειλητικές ενέργειες της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.

«Οι πρόεδροι συμφώνησαν να διορίσουν τους εκπρόσωπους, που πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν μια συζήτηση για αυτή την περίπλοκη συγκρουσιακή κατάσταση, μια συζήτηση για στρατηγικά θέματα ασφάλειας στην ήπειρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να μιλήσουν και πάλι ύστερα από επαφές μεταξύ των αξιωματούχων τους, αλλά ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επόμενη επικοινωνία.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι στη βιντεοδιάσκεψη δεν συζητήθηκε η πιθανότητα κυρώσεων της Δύσης έναντι του νέου ρωσικού αγωγού Nord Stream 2.

Ο κ. Σάλιβαν αντέτεινε πως το γεγονός ότι το αέριο δεν έχει ακόμα αρχίσει να ρέει στον Nord Stream 2 δημιουργεί έναν μοχλό πίεσης για τη Δύση έναντι του Πούτιν.

«Εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να δει να ρέει φυσικό αέριο σε αυτόν τον αγωγό, ίσως δεν θέλει να αναλάβει το ρίσκο να εισβάλει στην Ουκρανία», δήλωσε ο Σάλιβαν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε στο «Reuters» ότι οι συνομιλίες μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν εξυπηρέτησαν τον στόχο «αποτροπής και αποκλιμάκωσης».

Πηγή: «Associated Press», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξαπλωμένος σε μία έρημο του Αφγανιστάν, τυλιγμένος στις φλόγες και ποτισμένος με πετρέλαιο ντίζελ, ο Σαμ Μπράουν (Sam Brown) συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο να πεθάνει.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

ΒΙΝΤΕΟ