x
 

Κοινωνία

Είκοσι γυναικοκτονίες στην Κύπρο από το 2019 και εντεύθεν

25 Νοεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στην Κύπρο, σημειώθηκαν 9 γυναικοκτονίες το 2019, 5 το 2020 και 5 το 2021 και 1 το 2022, φτάνοντας συνολικά τις 20 γυναικοκτονίες σε λιγότερο από μια 4ετία επισημαίνει η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ) σημειώνοντας ότι «η γυναικοκτονία είναι το αποτέλεσμα χρόνιας, συστηματικής κακοποίησης μιας γυναίκας η οποία κορυφώνεται καταλήγοντας στο εν λόγω αποτρόπαιο έγκλημα».

Σε ανακοίνωσή της με την ευκαιρία της 25ης Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η ΣΕΠΚΒΟ αναφέρει ότι «η βία κατά των γυναικών αποτελεί την πιο έκδηλη μορφή έμφυλης διάκρισης και ανισότητας η οποία διαπράττεται στα πλαίσιατωνέμφυλων σχέσεων εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Προσθέτει ότι «η βία κατά των γυναικών αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, με στατιστικά που την καταδεικνύουν ως πανδημία. Κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, 137 γυναίκες και κορίτσια δολοφονούνται λόγω του φύλου τους από μέλος της οικογένειάς τους, είτε από νυν ή πρώην σύντροφο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η ΣΕΠΚΒΟ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της που προκύπτουν από τον περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμο του 2000 (Ν.119(I)/2000) για ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού και των επαγγελματιών με διάφορα μέσα, περιλαμβανομένων ειδικών συνεδριών, επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων, μέσα στο 2022 πραγματοποίησε κύκλο εξειδικευμένων σεμιναρίων σε περίπου 100 εμπλεκόμενους επαγγελματίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση εορτασμού της 20ης επετείου από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τετάρτη, 1η Μαΐου 2024, στις 6μμ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

ΒΙΝΤΕΟ