x
 

Κοινωνία

Η Αμάλ στη Νέα Υόρκη

Θυμάστε την πανύψηλη Αμάλ (Amal); Την δεκάχρονη ζωντανή σχεδόν, μαριονέτα   προσφυγοπούλα από την Συρία, που αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά με το  βασικό μήνυμα που μεταφέρει: «Μη μας ξεχνάτε»;

Η Αμάλ ταξιδεύει με 25 ανθρώπους μαζί της και σε κάθε πόλη την υποδέχονται με χαρά, χωρίς να κινδυνεύσει σε τίποτα. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα, πως κάποια στιγμή  θα υπάρξει και γι’ αυτήν ένα σπίτι να μείνει, να μορφωθεί και να  στεριώσει. Το ταξίδι της στην Ευρώπη ήταν μια πορεία 8.000 χιλιομέτρων, που ξεκίνησε από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Η Αμάλ έχει προγραμματιστεί να έρθει στη Νέα Υόρκη, για πρώτη φορά μετά από την μεγάλη της πορεία στη Ευρώπη και να επισκεφθεί και τους πέντε Δήμους από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου. Θα παρουσιαστεί  μπροστά σε ένα σωρό από τους δικούς μας πολιτικούς ηγέτες και πολιτιστικά ιδρύματα, όπως το Lincoln Center, την Ακαδημία Μουσικής του Μπρούκλιν και το Παιδικό Μουσείο του Μπρούκλιν, μεταξύ άλλων, ακόμη και δημόσια  σχολεία, για να φωτίσει ιστορίες εκατομμυρίων νεαρών προσφύγων, σαν ένα διεθνές σύμβολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ: ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΦΤΑΣΕ Η ΥΨΟΥΣ 3.5 ΜΕΤΡΩΝ ΚΟΥΚΛΑ ΑΜΑΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σχεδιασμένη από την Handspring Puppet Company της Νότιας Αφρικής, η Αμάλ γνώρισε στην μεγάλη πορεία της πολλά παιδιά και οικογένειες, που είχαν φύγει από την εμπόλεμη ζώνη. Η ιδέα της δημιουργίας της γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό του Καλαί, όπου 2 Βρετανοί πριν έξι χρόνια είχαν διοργανώσει διάφορα εκπαιδευτικά εργαστήρια για πρόσφυγες. Αυτό τους ενέπνευσε να ανεβάσουν την θεατρική παράσταση «The Jungle» (Η ζούγκλα), που είχε μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία και στην Αμερική το 2018. Η Αμάλ, στο έργο ήταν ένα ασυνόδευτο μικρό κορίτσι από τη Συρία. Αυτή την ιστορία επέλεξαν να την προωθήσουν σαν μια επαναστατική κίνηση, υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων. Ζήτησαν λοιπόν από κάποιους πολύ καλούς   κουκλοποιούς της Ν. Αφρικής να δημιουργήσουν την Αμάλ. Την ήθελαν τόσο μεγάλη, για να μπορεί να τραβήξει τα βλέμματα, ακριβώς για να μας αφυπνίσουν για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες.

Την Αμάλ την κινούν τρεις άνθρωποι εκ των οποίων ο ένας είναι ξυλοπόδαρος. Μόνο τα μάτια της ανοιγοκλείνουν με τη βοήθεια ενός υπολογιστή και δεν έχει φωνή, μπορεί όμως να επικοινωνήσει μέσω της κίνησης και ενίοτε να κάνει πως ψιθυρίζει, ώστε κάποιος από την ομάδα να μεταφέρει στο κοινό αυτό που θέλει να πει.

Εχει κάνει ήδη πολλές στάσεις, μέχρι να φτάσει στην Νέα Υόρκη. Οσο εκείνη περπατάει, οργανώνονται προς τιμήν της παντού, από όπου περνάει, παραστάσεις μουσικής, χορού και θεάτρου.

Για να την δείτε πρέπει να πάτε στο θέατρο «St. Ann’s Warehouse», στην 45 Street, στο Dumbo, όπου η Αμάλ θα σας δώσει παράσταση μαχόμενη για τα δικαιώματα των μεταναστών.

Η θεατρική παράσταση «The Jungle» θα επιστρέψει πάλι τον Φεβρουάριο του 2023. Προσέξτε, γιατί η Αμάλ είναι εξαιρετικά εύθραυστη: τα χέρια και το άνω μέρος του σώματός της είναι κατασκευασμένα από μπαμπού μπαστούνια και χρειάζεται αρκετή συντήρηση από τις ταλαιπωρίες που έχει υποστεί στην διάρκεια της ταξιδιωτικής περιπέτειάς της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ιδρύτρια του #MeToo, Ταράνα Μπερκ (Tarana Burke), το έχει ξανακούσει.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ