x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Αμερική

Αισιοδοξία αλλά και ένταση στην Πανομογενειακή για την παρέλαση ΝΥ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας -αλλά παράλληλα και μιας υποβόσκουσας έντασης- πραγματοποιήθηκε η προτελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση για την προετοιμασία της παρέλασης για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, στην αίθουσα του Σταθακείου Πολιτιστικού Κέντρου στην Αστόρια.

Παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα, του προξένου, Δημητρίου Παπαγεωργίου, αλλά και του υπάτου προέδρου της AHEPA, Δημητρίου Κόκοτα, εκφράστηκε ανοικτά πλέον η κοινή πεποίθηση πως η προετοιμασία για την παρέλαση της 5ης Ιουνίου έχει μπει για τα καλά στις ράγες, με την πίστη ότι ο Ελληνισμός θα ανταποκριθεί και θα δώσει το «παρών» στην 5η Λεωφόρο, να κυριαρχεί ξανά.

Από την άλλη πλευρά, υπήρχε η βαριά ατμόσφαιρα από την ξαφνική απώλεια του επί χρόνια προέδρου της Ομοσπονδίας, Πέτρου Γαλάτουλα, όπως επίσης και δεδομένες διαφορές μεταξύ των δυο αντιπάλων πλευρών του οργανισμού, οι οποίοι, σε ορισμένες περιπτώσεις, βρέθηκαν κοντά σε αχρείαστες εντάσεις, που θα δυναμίτιζαν το κλίμα.

Πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Η ανατροπή του σκηνικού όσον αφορά στην αποστολή του Αγήματος της Προεδρικής Φρουράς στη Νέα Υόρκη, αλλά και η ανακοίνωση των Τελεταρχών, ήταν δυο γεγονότα που επισφράγισαν το διάστημα που μεσολάβησε, με τον γενικό πρόξενο, Δρα Κωνσταντίνο Κούτρα να απονέμει τα εύσημα στον ύπατο πρόεδρο της AHEPA για τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε κατά την κοινή παρουσία τους στην Ουάσιγκτον, με αφορμή την παρουσία του Ελληνα Πρωθυπουργού. Παράλληλα, συνεχάρη άπαντες για τις προσπάθειες που καταβάλουν για την παρέλαση, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να τακτοποιηθούν οι προσκλήσεις προς υψηλά ιστάμενους επισήμους και δη τις πρεσβευτικές Αρχές Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αισθάνομαι αυτόν τον χώρο σαν να είναι σπίτι της Ελλάδας και αποφάσισα να έρθω. Η παρέλαση θα γίνει και θα είναι εξαιρετική και θα πετύχει χάρη σε εσάς, τον Ελληνισμό, που θα παρελάσει με ψηλά το κεφάλι σε αυτήν την ημερομηνία», είπε ο Δρ Κούτρας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, γνωστοποίησε ότι τα έξοδα για το άγημα της Προεδρικής Φρουράς -πλην των εισιτηρίων, που αποτελούν δωρεά της εταιρείας του κ. Βλήτα- θα καλυφθούν πλήρως από την Αρχιεπισκοπή, η οποία θα διαμορφώσει και το πρόγραμμά τους. Επιπλέον, ο π. Ευαγόρας γνωστοποίησε πως κατά την τελευταία και πανηγυρική παρέλαση θα δώσει το «παρών» κανονικά στο Σταθάκειο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Εκ μέρους της AHEPA, ο Δημήτρης Κόκοτας ευχαρίστησε άπαντες και τόνισε πως η AHEPA απηύθυνε προσκλήσεις σε επισήμους της κυβέρνησης της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τα ταξίδια του προεδρείου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του εξόριστου Διοικητικού Συμβουλίου, Γεώργιος Γεωργόπουλος, τόνισε ότι η διενέργεια μιας δυνατής παρέλασης ήταν και μια από τις τελευταίες επιθυμίες του Πέτρου Γαλάτουλα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ομοσπονδία θα πρέπει να διατηρήσει τον ρόλο που επιτελεί σήμερα στην Ομογένεια, αλλά και τη διοργάνωση της παρέλασης.

Στη δική του τοποθέτηση, ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Νίκος Μπάρδης, επεσήμανε πως η Επιτροπή «εργάστηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες και δυσκολεύτηκε αρκετά να συγκεντρώσει χρήματα», ενώ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Επιτροπής -και γνωστό επιχειρηματία- Τζον Κατσιματίδη για την επιταγή ύψους 10.000 δολαρίων που δώρισε για τις ανάγκες της παρέλασης.

Τα νούμερα της παρέλασης

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής της Επιτροπής για το Δείπνο των Τελεταρχών, Φίλιπ Κρίστοφερ, ανέφερε πως 23 άτομα ή οργανώσεις έχουν προσφέρει το ποσό των 5.000, προσβλέποντας στην όσο το δυνατόν πιο κοντινή υλοποίηση του στόχου των 40 ευεργετών, που ήταν και η αρχική σκέψη.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Λαχείου, Αναστάσιος Καραγκούνης, μίλησε για ένα συγκεντρωθέν ποσό της τάξεως των 21.470 δολαρίων, ενώ η Σοφία Στρουμπάκη για το λεύκωμα υπολόγιζε ότι στο τέλος της ημέρας θα έφτανε τις 55.000 δολάρια.

Ο ταμίας της παρέλασης, Χρήστος Βουρνάς, γνωστοποίησε ότι οι συμμετοχές από Συλλόγους και Ενορίες αυξήθηκαν κατακόρυφα, φτάνοντας τις 90, ενώ έδωσε στοιχεία και για τα ποσά που υπάρχουν στους ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντέλαγουερ, Στάθης Καραντώνης, εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του Πέτρου Γαλάτουλα, ενώ κάλεσε τα μέλη της Ομοσπονδίας που εμπλέκονται στις διοικητικές διαφορές να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να αποτελέσουν παράδειγμα για όλες τις ελληνοαμερικανικές κοινότητες ανά τις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Ερικ Ανταμς και το NYPD.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογοι του ΙΣΝ: Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή από Μητσοτάκη και Τσίπρα για Οικονομία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας