x

Κοινωνία

Αλλαγή σελίδας στα διαβατήρια: Αποχαιρετάμε σφραγίδες, καλωσορίζουμε βιομετρικά

01 Φεβρουαρίου 2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κανκούν στο Μεξικό, ο έλεγχος διαβατηρίων μπορεί τώρα να πάρει λιγότερο χρόνο από την παραγγελία ενός παγωμένου ποτού στο μπαρ «Margaritaville» στον τερματικό σταθμό 3.

Το αεροδρόμιο «Riviera Maya», το οποίο δέχτηκε ρεκόρ 30 εκατομμυρίων επιβατών πέρυσι, εισήγαγε το περασμένο φθινόπωρο ηλεκτρονικές πύλες ως μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος, με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας διεθνών αφίξεων. Η δοκιμή κρίθηκε επιτυχής και οι επιβάτες που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν τώρα να παραλείψουν τις γραμμές του τελωνείου και τις πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις με αξιωματούχους για την ταχύτερη επιλογή.

«Οι ηλεκτρονικές πύλες είναι σπουδαίο πράγμα», είπε ο Πέρι Φλιντ (Perry Flint), εκπρόσωπος της Διεθνούς Ενωσης Αεροπορικών Μεταφορών, «αλλά θα θέλαμε να το δούμε αυτό να προχωρήσει πολύ περισσότερο και να ξεκινήσουμε τα ανεπαφικά ταξίδια».

Τα αυτοματοποιημένα μηχανήματα ελέγχου διαβατηρίων είναι μία από τις πολλές καινοτομίες και προγράμματα που εισάγουν οι κυβερνήσεις και τα αεροδρόμια για να εξορθολογίσουν και να επιταχύνουν τη διαδικασία εισόδου και εξόδου. Aλλες εξελίξεις που εμπίπτουν σε αυτήν την ομπρέλα περιλαμβάνουν τις ηλεκτρονικές βίζες, τις κάρτες Fast Track στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις τοποθεσίες εξουσιοδότησης Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων σε όλο τον κόσμο.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως οι ηλεκτρονικές πύλες (e-gates), χρησιμοποιούν βιομετρικά στοιχεία όπως η αναγνώριση προσώπου ή δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η αναπτυσσόμενη τεχνολογία έχει σηματοδοτήσει το τέλος των δυσκίνητων τελωνειακών εντύπων, των κουραστικών ουρών ελέγχου στα σύνορα και των χρονοβόρων συνεντεύξεων με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το αρνητικό: Όχι άλλες σφραγίδες διαβατηρίου (Αν ανησυχείτε μήπως τα βιομετρικά στοιχεία εισβάλλουν στο απόρρητό σας, μπορείτε πάντα να ακολουθήσετε την παλιά διαδρομή, αν και να θυμάστε ότι το διαβατήριό σας και η κάρτα επιβίβασής σας περιέχουν πληθώρα προσωπικών πληροφοριών). «Η ψηφιακή σας ταυτότητα θα μπορούσε να γίνει ένας τρόπος για να μετακινηθείτε στο αεροδρόμιο», είπε ο Φλιντ.

Για να χρησιμοποιήσετε μια αυτοματοποιημένη πύλη ελέγχου διαβατηρίων, οι επιβάτες πρέπει να πληρούν τα κριτήρια. Ευτυχώς, είναι μια σύντομη λίστα ελέγχου.

Κατ’ αρχήν, πρέπει να έχετε μαζί σας ένα ηλεκτρονικό διαβατήριο ή ένα βιβλίο με ενσωματωμένο τσιπ που αποθηκεύει τις πληροφορίες στη σελίδα φωτογραφιών καθώς και μια ψηφιακή εικόνα της φωτογραφίας του διαβατηρίου σας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδίδει ηλεκτρονικά διαβατήρια από το 2007. Για να διαπιστώσετε εάν το διαβατήριό σας πληροί τις προϋποθέσεις, αναζητήστε το εικονίδιο τσιπ με σφραγίδα σε χρυσό φύλλο κάτω από την επιγραφή «Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» στο μπροστινό εξώφυλλο.

Οι επιβάτες πρέπει επίσης να πληρούν μια ελάχιστη απαίτηση ηλικίας, γενικά κάπου από την προεφηβική ηλικία έως την εφηβεία. Στην Αυστραλία, ταξιδιώτες που φθάνουν και είναι τουλάχιστον 16 ετών μπορούν να χρησιμοποιήσουν το «Smart Gates» σε οκτώ διεθνή αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων του Σίδνεϊ, του Μπρίσμπεϊν και της Χρυσής Ακτής. Οι επιβάτες που αναχωρούν από τη χώρα μπορούν να σαρώσουν τα διαβατήριά τους σε περίπτερα αυτοεξυπηρέτησης σε 10 αεροδρόμια. Δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας για τους ταξιδιώτες που αναχωρούν, αλλά οι νεαροί τζετ σετ πρέπει να μπορούν «να ακολουθούν τις οδηγίες χωρίς βοήθεια», σύμφωνα με την Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη.

Οι ηλεκτρονικές πύλες είναι ένα εύκολες στη χρήση. Σε ένα πρόσφατο ταξίδι στο Κανκούν, οι ταξιδιώτες ακολούθησαν τις πινακίδες που ήταν αναρτημένες κατά μήκος της διαδρομής από την πύλη άφιξης μέχρι τον έλεγχο διαβατηρίων. Οι αφίσες απαριθμούσαν τις απαιτήσεις, τις οποίες εκπλήρωσαν όλες. Είχαν ένα ηλεκτρονικό διαβατήριο των ΗΠΑ που ίσχυε για περισσότερες από 180 ημέρες. Ηταν πάνω από 18. Ταξίδευαν για τουριστικούς λόγους. Και δεν είχαν παιδιά στο περιβάλλον τους.

Τέλος, για ορισμένες χώρες που απαιτούν τουριστική βίζα, μπορείτε να κάνετε αίτηση για το έγγραφο ηλεκτρονικά αντί στο αεροδρόμιο. Μεταξύ των χωρών με την επιλογή e-visa: Τουρκία, Βιετνάμ, Κένυα και Αίγυπτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού μπροστά στην πρωτοφανή λαϊκή κινητοποίηση και τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση, εν μέσω φόβων ότι η χειρότερη εθνική κρίση του Ισραήλ εδώ και χρόνια θα μπορούσε να προκαλέσει ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ