x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αν μαθαίναμε την Ιστορία…

24 Ιανουαρίου 2022

Κατέβηκε και το άγαλμα του Ρούζβελτ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, επειδή θεωρήθηκε προσβλητικό σε Ινδιάνους και μαύρους.

Είναι το τελευταίο μιας σειρά αγαλμάτων που γκρεμίστηκαν. Μάλιστα στην Αγγλία έφτασαν να γκρεμίσουν και άγαλμα του Τσόρτσιλ. Κάτι τελείως εξωφρενικό αλλά Αγγλία είναι αυτή, την αφήνω κατά μέρος.

Εφιστώ την προσοχή μου στις ΗΠΑ όπου αγάλματα και μνημεία διαλύονται, απομακρύνονται, ή βανδαλίζονται από πολίτες επειδή θεωρούν ότι ανήκουν σε ρατσιστές.

Και εγώ το θεωρώ. Αλλά δεν θεωρώ ότι αυτή είναι η σωστή μέθοδος. Η Ιστορία δεν αλλάζει αν ρίξουμε ένα άγαλμα.

Και η Ιστορία δε ανήκει σε μας, ούτε και εξιστορείται από το θυμό και την οργή μας. Τότε δεν θα είχαμε μουσεία, δεν θα είχαμε εικόνες στα ιστορικά βιβλία. Δεν θα είχαμε με άλλα λόγια Ιστορία.

Αντίθετα, όλοι εμείς που αντιδρούμε στο φυλετικό διαχωρισμό, στο ρατσισμό και στη βία οφείλουμε να είμαστε διαφορετικής συμπεριφοράς. Και να στοχεύουμε, να πιέζουμε τη σχολική μας εκπαίδευση, να μαθαίνουμε εμείς, και να μορφώνονται τα παιδιά μας την πραγματική ιστορία. Γιατί εκεί υστερεί η εκπαίδευσή μας στις ΗΠΑ. Στην εξιστόρηση της αλήθειας.

Τότε αν ξέρουμε τι συνέβη δεν θα μας ενοχλεί το άγαλμα και η εικόνα. Αλλά θα αποτιμάμε μόνο την καλλιτεχνική αξία της δημιουργίας και μόνο.

Τώρα όμως προκαλεί λύπη το πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι…

Αρης Παπαδόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο χαράζει ή αν προτιμάτε βάζει την στάμπα του στις αποφάσεις του Ερντογάν, πληροφορούμαστε ότι μεταξύ των λίγων άλλων θεμάτων που συζήτησαν ήταν και για τις σχέσεις της χώρας τους με την Ελλάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας