x
 

Πρώτο Θέμα -Slider

Ανοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά 5,4% σε σχέση με πέρυσι

13 Οκτωβρίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Μια ακόμη αύξηση των τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο οδήγησε τον πληθωρισμό στο 5,4% σε σχέση με πέρυσι, αντιστοιχώντας στο υψηλότερο τέτοιο ποσοστό από το 2008, καθώς οι μπλεγμένες γραμμές παγκόσμιων προμηθειών συνεχίζουν να δημιουργούν χάος.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,4% τον Σεπτέμβριο, από τον Αύγουστο, καθώς οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού κράτησαν πολλά αγαθά σε έλλειψη. Το κόστος των νέων αυτοκινήτων, των τροφίμων, του φυσικού αερίου και των γευμάτων των εστιατορίων αυξήθηκε.

Η ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή αντιστοιχούσε στις τιμές τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ως η υψηλότερη των τελευταίων 13 ετών, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας. Εξαιρουμένων των ασταθών κατηγοριών τροφίμων και Ενέργειας, ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο και 4% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Οι βασικές τιμές έφτασαν στο υψηλό τριών δεκαετιών του 4,5% τον Ιούνιο.

Η απροσδόκητη έκρηξη του πληθωρισμού φέτος αντανακλά τις απότομα υψηλότερες τιμές για τρόφιμα και Ενέργεια, αλλά και σε νέα και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, σε δωμάτια ξενοδοχείων, σε ρούχα και έπιπλα, μεταξύ άλλων αγαθών και υπηρεσιών. Ο Covid-19 έκλεισε τα εργοστάσια στην Ασία και επιβράδυνε τις λιμενικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, αφήνοντας πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αγκυροβολημένα στη θάλασσα και καταναλωτές και επιχειρήσεις πληρώνουν περισσότερα για αγαθά που δεν φτάνουν στην κατανάλωση για μήνες.

«Οι αυξήσεις των τιμών που απορρέουν από τη συνεχιζόμενη συμφόρηση της αλυσίδας εφοδιασμού εν μέσω έντονης ζήτησης θα διατηρήσουν το ποσοστό του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι ανισορροπίες προσφοράς/ζήτησης επιλύονται μόνο σταδιακά», δήλωσε η Κάθι Μποστγιάντσιτς (Kathy Bostjancic) οικονομολόγος στην Oxford Economics, μια εταιρεία συμβούλων. «Ενώ συμμεριζόμαστε την άποψη της Fed ότι αυτό δεν είναι η αρχή μιας ανοδικής σπείρας μισθολογικών τιμών, θεωρούμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει επίμονα πάνω από 3% μέχρι τα μέσα του 2022».

Οι υψηλότερες τιμές ξεπερνούν επίσης τα μισθολογικά κέρδη που μπορούν να αποκτήσουν πολλοί εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Οι μέσοι ωριαίοι μισθοί αυξήθηκαν 4,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, μια υγιής αύξηση, αλλά όχι αρκετή για να συμβαδίσει με τον πληθωρισμό.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 1,2% τον περασμένο μήνα και αυξήθηκαν πάνω από 42% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν 0,8% τον Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο.

Οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίζουν να αυξάνουν τις τιμές των νέων αυτοκινήτων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1,3% τον περασμένο μήνα και αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με πέρυσι, η μεγαλύτερη αύξηση 12 μηνών από το 1980. Η έλλειψη ημιαγωγών έχει περιορίσει την παραγωγή οχημάτων και έχει αφήσει λιγότερα αυτοκίνητα στους εμπόρους αυτοκινήτων.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που αυξήθηκαν φέτος το καλοκαίρι καθώς οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να τα αγοράσουν όταν δεν μπορούσαν να βρουν νέα αυτοκίνητα, μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Το κόστος ένδυσης μειώθηκε επίσης, κατά 1,1%.

Τα ενοίκια αυξήθηκαν 0,5% τον Σεπτέμβριο και ένα μέρος των τιμών των κατοικιών αυξήθηκε κατά 0,4%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και στην υπογραφή της Ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ