x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Ατυχής θέση επικεφαλής υποψηφίου στο Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ για Παιδεία

Είναι εντυπωσιακό το βιογραφικό του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ομογενή Οθωνα Ηλιόπουλου.

Ο άνθρωπος αυτός είναι αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Harvard και κλινικός ογκολόγος στο Massachusetts General Hospital, ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία στον Κόσμο.

Δεν είχα ακούσει το όνομά του μέχρι τώρα καθώς φαίνεται ότι δεν είχε ανάμειξη με την Ομογένεια της περιοχής της Βοστώνης και ούτε απασχόλησε τα ΜΜΕ με κάποια ανακάλυψή του κ.τ.λ., οπότε μάλλον θα ερχόταν στην προσοχή μου.

Το γεγονός ωστόσο ότι ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ ασφαλώς τον συγκαταλέγει μεταξύ των ομογενών.

Αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη και απογοήτευση η αντίθεσή του στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Οταν ρωτήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», «ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα θέλουμε; Ναι ή όχι;», απάντησε «όχι εγώ». Την ίδια απάντηση έδωσε και για Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Πώς είναι δυνατόν ένας καθηγητής στο Harvard -ή σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ- να είναι ενάντια σε ιδιωτικά και ασφαλή πανεπιστήμια στην Ελλάδα;

Αντιλαμβάνομαι ότι μια θετική απάντησή του θα ήταν πολιτικά προβληματική, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρνητική θέση στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Ωστόσο, -επαναλαμβάνω- πώς είναι δυνατόν ένας ομογενής που έχει ωφεληθεί τόσο από το σύστημα αυτό στην Αμερική να αρνείται το ίδιο στα παιδιά της Ελλάδας και στο μέλλον της χώρας;

Δυστυχώς, γενικότερα η θέση του κυρίου Αλέξη Τσίπρα στο θέμα της Παιδείας είναι ιδιαίτερα δημαγωγική και επιζήμια για την χώρα. Φαίνεται πως είναι σε τέτοια απόγνωση καθώς πλησιάζει η ώρα των εκλογών ώστε να υπόσχεται «λαγούς με πετραχήλια».

Υποστηρίζει, άκουσον άκουσον, ότι το μέτρο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια -η ελάχιστη βάση τέθηκε για να διασφαλίσει τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για την επιτυχή φοίτηση καθώς και την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών των υποψηφίων φοιτητών στην ανώτατη τριτοβάθμια εκπαίδευση- «κόβει 20.000 παιδιά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση», με «στόχο» να απευθυνθούν σε ιδιωτικά κολλέγια.

«Το θεωρούμε παράλογο, το θεωρούμε ανήθικο», είπε. «Θέλω λοιπόν να δεσμευτώ ότι η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα είναι μια από τις πρώτες πράξεις της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης και θα ισχύσει από τις εξετάσεις που θα δώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτόν τον Ιούνη».

Πρόκειται για μια ανεύθυνη εξαγγελία, που πάνω και πρώτα απ’ όλους στρέφεται ενάντια στα παιδιά -και τους γονείς τους- καθότι τι νόημα θα έχει να μπει ένα παιδί στο πανεπιστήμιο αν δεν έχει την ικανότητα ή την προετοιμασία να το τελειώσει;

Και, επίσης, στρέφεται τελικά και σε βάρος των πανεπιστημίων, τα οποία θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο και κατά συνέπεια και κατά της χώρας.

Αν ποτέ συνέβαινε αυτό, θα είχε ως αποτέλεσμα να φύγουν ακόμα περισσότεροι νέοι και νέες στο εξωτερικό, με ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς να μένουν εκεί μόνιμα.

Η αντίθετη ακριβώς πολιτική απαιτείται. Η πολιτική της αναβάθμισης της Παιδείας και των πανεπιστημίων.

Η πολιτική αυτή όχι μόνο θα κρατήσει τους νέους στην χώρα, όχι μόνο θα τους προσφέρει καλύτερες θέσεις εργασίας, αλλά και θα αξιοποιήσει την δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να γίνει μαγνήτης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για δεκάδες χιλιάδες νέους και νέες από τον Κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιθανόν να τον ήθελαν νεκρό στο πραξικόπημα που έγινε εναντίον του.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ