x

Κοινωνία

«Δεν ξέρουν οι Κυπριακές υπηρεσίες πού είναι ασυνόδευτα παιδιά»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στο άγνωστο βρίσκονται οι υπηρεσίες για την εξαφάνιση των δεκατεσσάρων ασυνόδευτων ανηλίκων, που έφυγαν από τους χώρους διαμονής τους, από το 2015 μέχρι σήμερα, αφού δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για το πού βρίσκονται, μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας, πριν από περίπου δύο μήνες.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, όπου εξετάστηκε το θέμα, των ασυνόδευτων ανήλικων που έχουν εξαφανιστεί, δεν προέκυψε οποιοδήποτε νέο στοιχείο, ενώ την ίδια ώρα παρέμειναν τα γκρίζα σημεία για το ποιος έχει την ευθύνη ελέγχου αυτών των παιδιών, με τις υπηρεσίες να πετούν το μπαλάκι η μία στην άλλη.

Από τη μια οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας παραδέχονται ότι λειτουργούν ως κηδεμόνας αμέσως μετά την άφιξη ενός ανηλίκου στην Κύπρο, ωστόσο την τελευταία τριετία που πάρθηκε η απόφαση για άμεση μεταφορά όσων φθάνουν στην Κύπρο, είτε ενήλικων, είτε ανήλικων, μετακυλίζουν την ευθύνη στην Υπηρεσία Ασύλου που έχει την ευθύνη για το εν λόγω κέντρο.

Εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, εξήγησε ότι «είμαστε κηδεμόνες των παιδιών, αλλά στο χώρο του Πουρνάρα είναι ευθύνη της Υπηρεσίας Ασύλου». Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι η διαχείριση των ασυνόδευτων χρειάζεται διυπουργική συνεργασία. Από την άλλη, η Υπηρεσία Ασύλου σημειώνει ότι την ευθύνη για τους ασυνόδευτους έχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αναφέροντας απλά πως από το 2019 αυτά τα παιδιά φιλοξενούνται στο Πουρνάρα.

Τη δεδομένη στιγμή, όπως ανέφερε η Μαρία Χρυσομηλά, εκ μέρους της Υπηρεσίας Ασύλου, στο κέντρο φιλοξενίας βρίσκονται 196 παιδιά, εκ των οποίων τα 159 είναι αγόρια και τα 47 κορίτσια.

«Οταν εντοπιζόταν παλαιότερα ένας ανήλικος μεταφερόταν και υπέβαλλε αίτημα ασύλου. Μετά το 2019 αποφασίστηκε να πηγαίνουν στο Πουρνάρα. Από τους 14 ασυνόδευτους οι 9 χάθηκαν από του Πουρνάρα. Ενας μεγάλος αριθμός, είναι άτομα που στις δεκαπέντε ημέρες από την άφιξή τους εξαφανίστηκαν ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Κάποιοι επίσης εξαφανίστηκαν από στέγες που δεν είναι κλειστές δομές», σημείωσε η κ. Χρυσομηλά.

«Εξαφανίστηκαν 108 ανήλικοι, βρέθηκαν οι 95»

Με τη σειρά του, ο Αρχηγός Αστυνομίας ενημέρωσε την Επιτροπή για τις ενέργειες που έκανε και κάνει η Αστυνομία για την εξαφάνιση ανηλίκων σημειώνοντας ότι οι ασυνόδευτοι έφυγαν από τρεις επαρχίες. Την Λευκωσίας, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό, αλλά και από διάφορους χώρους όπου δεν υπάρχει 24ωρη επιτήρηση.

«Από το 2019 καταρτίστηκε πρωτόκολλο που αφορά όλα τα ελλείποντα και ποιοι είναι. Ο αγώνας για εντοπισμό τους είναι καθημερινός. Υπάρχει παιδί που έφυγε πέντε με δέκα φορές και επέστρεψε την επόμενη ημέρα».

Παράλληλα, τόνισε πως από το 2018 εξαφανίστηκαν σε 108 περιπτώσεις ασυνόδευτα πρόσωπα και σε 95 απ’ αυτές εντοπίστηκαν, ενώ σημείωσε πως σε καμία περίπτωση δεν εντοπίστηκε κάποιος από αυτούς τους ανήλικους να εμπλέκεται σε οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.

«Τους αναζητούμε από το όνομα που δίνουν και την χώρα καταγωγής που δηλώνουν, αλλά οι πλείστοι δεν έχουν έγγραφα, ούτε κινητά. Ζητάμε στοιχεία από τις χώρες καταγωγής τους, αλλά δεν ανταποκρίνονται», διαμήνυσε ο Αρχηγός.

Ενημέρωσε εξάλλου, πως κάποιοι εξαφανίστηκαν όταν έπρεπε να κάνουν την εξειδικευμένη εξέταση για να διαπιστωθεί η ηλικία τους ή αμέσως μετά την εξέταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τα δικά του ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) παρουσίασε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατά τη συνάντηση που είχε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στα κατεχόμενα με τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Μιροσλάβ Γιέτζια.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας