x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Δημοκρατίες σε οπισθοδρόμηση

Μεγαλύτερος αριθμός χωρών ολισθαίνει προς τον αυταρχισμό, ενώ ο αριθμός των εδραιωμένων Δημοκρατιών που απειλούνται δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός, προειδοποίησε σε έκθεσή της η διακυβερνητική οργάνωση «Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Βοήθεια» (IDEA), όπως μετέδωσε η «Washington Post» τη Δευτέρα.

Η IDEA επισημαίνει επίσης ότι οι ΗΠΑ, αν και παραμένουν «μια υψηλού επιπέδου» Δημοκρατία, εντάσσονται για πρώτη φορά στις «δημοκρατίες σε οπισθοδρόμηση», κυρίως λόγω του δεύτερου μισού της προεδρίας Τραμπ.

Οι λαϊκίστικες πολιτικές, η εκμετάλλευση των περιορισμών για την πανδημία της Covid-19 για να φιμωθούν αντιφρονούντες, μια τάση των χωρών να μιμούνται την αντιδημοκρατική συμπεριφορά των άλλων και η παραπληροφόρηση που χρησιμοποιείται για τον διχασμό κοινωνιών είναι οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται γι’ αυτό, υπογραμμίζει η IDEA, η οποία έχει την έδρα της στη Στοκχόλμη, η οποία στηρίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώνει από το 1975. Και επισημαίνει, ότι «περισσότερες χώρες από ποτέ υποφέρουν από ‘διάβρωση της δημοκρατίας’».

Βεβαίως, πάντα υπήρχαν χώρες που αμφισβητούσαν τα δημοκρατικά κεκτημένα. Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Πακιστάν, Αίγυπτος, αραβικά κράτη, κ.ά. Ποιος όμως περίμενε ποτέ ότι μία μεγάλη χώρα θα είχε έναν πρόεδρο σαν τον Τραμπ να αμφισβητεί συνεχώς τα εκλογικά δεδομένα, περιφρονώντας τη μεγάλη αμερικανική δημοκρατία που ήθελε να υπηρετήσει;

Αλλη μεγάλη χώρα που υπέκυψε στο λαϊκισμό, είναι η μεγάλη Δημοκρατία της Ινδίας, όπου διώκονται ανηλεώς όσοι αντιδρούν στις κυβερνητικές πολιτικές του Ναρέντρα Μόντι.

Επίσης, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία και Σερβία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες με τις μεγαλύτερες οπισθοδρομήσεις στη Δημοκρατία. Η Τουρκία παράλληλα γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες οπισθοχωρήσεις της Δημοκρατίας μεταξύ του 2010 και του 2020.

«Στην πραγματικότητα, το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει τώρα είτε σε μη δημοκρατικά καθεστώτα, είτε σε χώρες στις οποίες υπάρχει οπισθοδρόμηση της Δημοκρατίας», υπογραμμίζει η IDEA.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Απλά να ξέρουμε ότι κάθε ψήφος μετράει και ότι ο αγώνας για εμβάθυνση της Δημοκρατίας δεν σταματάει. Εμείς οι πολίτες του Κόσμου οφείλουμε να αποδείξουμε ότι η Δημοκρατία μας αξίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το Περιοδικό», η εβδομαδιαία μας έκδοση που προσφέρεται δωρεάν (για τώρα)  κάθε Σαββατοκύριακο μαζί με το βασικό φύλλο της εφημερίδας, καλύπτει εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα, και όπως ο αναγνώστης θα συμφωνήσει, γίνεται όλο και καλύτερο, από κάθε άποψη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Βανδάλισαν την εκκλησία του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Αγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα την εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, στην οποία λειτουργούσε ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και πορνογραφία ανηλίκων.

Tα Γεγονότα της Εβδομάδας απο τον «Ε.Κ.» με την Αννα Σαρηγιάννη

Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.