x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Δημοκρατίες σε οπισθοδρόμηση

Μεγαλύτερος αριθμός χωρών ολισθαίνει προς τον αυταρχισμό, ενώ ο αριθμός των εδραιωμένων Δημοκρατιών που απειλούνται δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός, προειδοποίησε σε έκθεσή της η διακυβερνητική οργάνωση «Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Βοήθεια» (IDEA), όπως μετέδωσε η «Washington Post» τη Δευτέρα.

Η IDEA επισημαίνει επίσης ότι οι ΗΠΑ, αν και παραμένουν «μια υψηλού επιπέδου» Δημοκρατία, εντάσσονται για πρώτη φορά στις «δημοκρατίες σε οπισθοδρόμηση», κυρίως λόγω του δεύτερου μισού της προεδρίας Τραμπ.

Οι λαϊκίστικες πολιτικές, η εκμετάλλευση των περιορισμών για την πανδημία της Covid-19 για να φιμωθούν αντιφρονούντες, μια τάση των χωρών να μιμούνται την αντιδημοκρατική συμπεριφορά των άλλων και η παραπληροφόρηση που χρησιμοποιείται για τον διχασμό κοινωνιών είναι οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται γι’ αυτό, υπογραμμίζει η IDEA, η οποία έχει την έδρα της στη Στοκχόλμη, η οποία στηρίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώνει από το 1975. Και επισημαίνει, ότι «περισσότερες χώρες από ποτέ υποφέρουν από ‘διάβρωση της δημοκρατίας’».

Βεβαίως, πάντα υπήρχαν χώρες που αμφισβητούσαν τα δημοκρατικά κεκτημένα. Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Πακιστάν, Αίγυπτος, αραβικά κράτη, κ.ά. Ποιος όμως περίμενε ποτέ ότι μία μεγάλη χώρα θα είχε έναν πρόεδρο σαν τον Τραμπ να αμφισβητεί συνεχώς τα εκλογικά δεδομένα, περιφρονώντας τη μεγάλη αμερικανική δημοκρατία που ήθελε να υπηρετήσει;

Αλλη μεγάλη χώρα που υπέκυψε στο λαϊκισμό, είναι η μεγάλη Δημοκρατία της Ινδίας, όπου διώκονται ανηλεώς όσοι αντιδρούν στις κυβερνητικές πολιτικές του Ναρέντρα Μόντι.

Επίσης, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία και Σερβία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες με τις μεγαλύτερες οπισθοδρομήσεις στη Δημοκρατία. Η Τουρκία παράλληλα γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες οπισθοχωρήσεις της Δημοκρατίας μεταξύ του 2010 και του 2020.

«Στην πραγματικότητα, το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει τώρα είτε σε μη δημοκρατικά καθεστώτα, είτε σε χώρες στις οποίες υπάρχει οπισθοδρόμηση της Δημοκρατίας», υπογραμμίζει η IDEA.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Απλά να ξέρουμε ότι κάθε ψήφος μετράει και ότι ο αγώνας για εμβάθυνση της Δημοκρατίας δεν σταματάει. Εμείς οι πολίτες του Κόσμου οφείλουμε να αποδείξουμε ότι η Δημοκρατία μας αξίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οσοι ρομαντικοί του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και πιστέψτε με είναι πάρα πολλοί, περίμεναν ότι το εφετινό καλοκαίρι κάτι θα αλλάξει στον μεταγραφικό σχεδιασμό τουλάχιστον των μεγάλων ομάδων και θα επιχειρούσαν να βάλουν ένα μικρό έστω φραγμό στον εν εξελίξει αφελληνισμό του ελληνικού πρωταθλήματος με την προσθήκη στο ρόστερ τους Ελλήνων παικτών, διαψεύδονται πανηγυρικά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας