x

Οικονομία

«Εκρηξη» του πληθωρισμού στο 6,2% στις ΗΠΑ, ο υψηλότερος από το 1990

10 Νοεμβρίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι τιμές για τα καταναλωτικά προϊόντα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,2% σε σχέση με ένα έτος πριν, καθώς η άνοδος του κόστους για το φαγητό, το πετρέλαιο και τη στέγαση φέρνει τους Αμερικανούς αντιμέτωπου με τον υψηλότερο πληθωρισμό από το 1990

Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 4,5% τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας. Από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,9%, η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούνιο, αναφέρει το «Associated Press».

Ο πληθωρισμός διαβρώνει τα ισχυρά κέρδη σε μισθούς που έχουν εισρεύσει στους εργαζομένους της Αμερικής τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας πολιτικούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου και εντείνοντας την πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα, καθώς εξετάζει πόσο γρήγορα θα αποσύρει τις προσπάθειές της για τόνωση της Οικονομίας.

Η ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή ξεπέρασε την άνοδο 5,4% τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας. Από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 0,9%, η υψηλότερη αύξηση από μήνα σε μήνα από τον Ιούνιο.

Οι θέσεις εργασίας και οι αυξήσεις μισθών ήταν πολύ πιο υγιείς κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης της πανδημίας από ό,τι ήταν μετά τη Μεγάλη Υφεση πριν από περίπου μια δεκαετία. Ομως, σε αντίθεση με τα χρόνια που ακολούθησαν εκείνη την Υφεση, ο πληθωρισμός τώρα επιταχύνεται και μειώνει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στην Οικονομία, σύμφωνα με έρευνες.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών Τροφίμων και Ενέργειας, οι αποκαλούμενες βασικές τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6% από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο. Οι βασικές τιμές είναι τώρα αυξημένες κατά 4,6% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Το κόστος Ενέργειας αυξήθηκε κατά 4,8% μόλις από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, με τη βενζίνη, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης να αυξάνονται για τον ίδιο λόγο που πολλά άλλα προϊόντα έχουν γίνει πιο ακριβά: Η ζήτηση έχει αυξηθεί απότομα καθώς οι Αμερικανοί οδηγούν και ταξιδεύουν περισσότερο, αλλά οι προμήθειες δεν έχουν το ίδιο βήμα αύξησης.

Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί μόλις εκκαθαριστούν τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά και οι Αμερικανοί μετακινήσουν περισσότερο την κατανάλωσή τους πίσω στα πρότυπα πριν από την πανδημία. Καθώς ο Covid-19 εξασθενεί, οι καταναλωτές θα πρέπει να ξοδεύουν περισσότερα σε ταξίδια, ψυχαγωγία και άλλες υπηρεσίες και λιγότερα σε αγαθά όπως αυτοκίνητα, έπιπλα και συσκευές, κάτι που θα μείωνε την πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Κανείς όμως δεν ξέρει πόσο καιρό μπορεί να πάρει. Ο υψηλότερος πληθωρισμός έχει διατηρηθεί πολύ περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι. Και ο πληθωρισμός εξαπλώνεται πολύ πέρα από είδη όπως οι συσκευές και τα καινούργια και μεταχειρισμένα οχήματα που επηρεάζονται άμεσα από την πανδημία.

«Η υπέρβαση του πληθωρισμού πιθανότατα θα επιδεινωθεί πριν βελτιωθεί», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σε ερευνητικό σημείωμα την Κυριακή.

Οπως αναφέρει η «WSJ», η Λόρα Ρόσνερ-Γουόρμπαρτον (Laura Rosner-Warburton), ανώτερη οικονομολόγος της MacroPolicy Perspectives, πιστεύει ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μια εξάμηνη περίοδο ασυνήθιστα υψηλού πληθωρισμού.

«Πιστεύω ότι προχωράμε σε μια νέα φάση όπου ο πληθωρισμός είναι ευρύτερος και όπου τα πράγματα θα γίνουν λίγο πιο έντονα», είπε. «Μέρος αυτού αντικατοπτρίζει ότι τα σημεία συμφόρησης (της εφοδιαστικής αλυσίδας) δεν επιλύονται κατά την περίοδο των εορτών, όταν γίνονται πολλές αγορές, και ότι η Οικονομία πηγαίνει πολύ καλά, επομένως υπάρχει μεγάλη ζήτηση».

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve παρακολουθούν στενά τα μέτρα για τον πληθωρισμό για να μετρήσουν εάν η πρόσφατη άνοδος των τιμών θα είναι προσωρινή ή διαρκής. Ενας τέτοιος παράγοντας είναι οι προσδοκίες των καταναλωτών για μελλοντικό πληθωρισμό, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί αυτοεκπληρούμενος, καθώς τα νοικοκυριά είναι πιο πιθανό να ζητήσουν υψηλότερους μισθούς και να αποδεχτούν υψηλότερες τιμές εν αναμονή μεγαλύτερης μελλοντικής αύξησης των τιμών.

Πηγή: “AP”, “Wall Street Journal”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με την παρακίνηση των δικαστών που διόρισε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει κάνει μια στροφή προς τα δεξιά οι επιπτώσεις της οποίας θα είναι αισθητές επί δεκαετίες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας