x
 

Οίνος

Εκθεση Μικρών Οινοποιών και Φεστιβάλ Ελληνοϊταλικής Φιλίας υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

09 Φεβρουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Η οινική παράδοση της χώρας μέσα από την ανανεωτική σκοπιά νέων παραγωγών κρασιού αλλά και η πολιτιστική σύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας θα βρεθούν στο επίκεντρο δύο φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα υπό την αιγίδα του ΕΟΤ. Πρόκειται για την 5η Οινική Εκθεση με τίτλο «Μικροί Οινοποιοί 2024» και το 3ο Φεστιβάλ Ελληνοϊταλικής Φιλίας «Δύο λαοί, μία ιστορία 2024».

Η 5η Οινική Εκθεση «Μικροί Οινοποιοί 2024» διοργανώνεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Μηχανουργείο) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου από τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ). Τα μικρά οινοποιεία από όλη τη χώρα θα παρουσιάσουν τα κρασιά που παράγουν με έμφαση στην πρώτη ύλη και την ποιότητα, καταδεικνύοντας ότι η ταυτότητα ενός κρασιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή, τη γη και την προσωπικότητα των ανθρώπων που ζουν κοντά της.

Και φέτος, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ξεχωριστά κρασιά, να συνομιλήσουν με τους οινοπαραγωγούς και να παρακολουθήσουν θεματικές συζητήσεις, παρουσιάσεις σχετικά με το κρασί, την πρωτογενή παραγωγή, τις εξαγωγές ελληνικών κρασιών, την επικοινωνία κ.ά., καθώς και ημερίδα για τον οινοτουρισμό με τη συμμετοχή εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, πανεπιστημιακών καθηγητών και επαγγελματιών του κλάδου. Σκοπός της διοργάνωσης είναι, μεταξύ άλλων, να συμβάλει στην εξάπλωση των ελληνικών terroir, ποικιλιών και κρασιών ανά τον κόσμο, προσελκύοντας ξένους επισκέπτες με ειδικά ενδιαφέροντα θεματικού τουρισμού.

Παράλληλα, από τις 15 Φεβρουαρίου ξεκινά το 3ο Φεστιβάλ Ελληνοϊταλικής Φιλίας «Δύο λαοί, μία ιστορία 2024» που συνδιοργανώνουν το ελληνικό σωματείο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνοϊταλικής Φιλίας Μεσολογγίου «Nea Koinè» και ο ιταλικός πολιτιστικός σύλλογος «Νuova Koinè» των ελληνοφώνων χωριών του Σαλέντο, στην περιοχή της Απουλίας. Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους, τα δύο σωματεία προγραμματίζουν δράσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία με κεντρικό άξονα την ελληνική γλώσσα, την γκρεκάνικη διάλεκτο και μουσική, τις τέχνες και τις παραδόσεις των δύο περιοχών.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία πολιτισμού, που ενδυναμώνει τις σχέσεις των δύο λαών και παράλληλα προωθεί τον πολιτιστικό τουρισμό, έναν από τους κύριους θεματικούς άξονες προβολής της χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Σημειώνεται πως το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνοϊταλικής Φιλίας Μεσολογγίου «Nea Koinè» και ο σύλλογος «Nuova Koinè» υπήρξαν οι πρωτεργάτες της αδελφοποίησης του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου με την Ένωση Ελληνοφώνων Δήμων της Γκρετσία Σαλεντίνα, τον Απρίλιο του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ