x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Εμμονή με το Τατόι

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο και η συνάντησή του με τον βασιλιά (πλέον) Κάρολο, στάθηκε η αφορμή να έρθει στο προσκήνιο η αξιοποίηση του τέως βασιλικού κτήματος του Τατοϊου.

Βρετανική εφημερίδα αποκάλυψε ότι οι δύο άνδρες μεταξύ άλλων συζήτησαν το πώς θα αναδειχθεί η τεράστια έκταση του Τατοϊου και τα άλλοτε βασιλικά οικήματα που φιλοξενούνται μέσα σε αυτό.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Dumfries House στη Σκωτία, το οποίο λειτουργεί ως πρότυπο για το σχέδιο ανάπλασης του Τατοϊου, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος επισκέφθηκε το Τατόι, όπου είναι θαμμένος ο παππούς του, πέρυσι στο πλαίσιο της 200ής επετείου του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας το 1821. Το Πριγκιπικό Ιδρυμα του μονάρχη παρέχει δε σταθερά συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για την αποκατάσταση του ιστορικού παλατιού.

Ολες αυτές οι συγκυρίες είναι ευτυχείς και θα έπρεπε ως Ελληνες να είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που λαμβάνουν χώρα. Πολλοί πράγματι είμαστε. Κάποιοι όμως εξακολουθούν να έχουν μια εμμονή με τη λέξη «Τατόι», να λειτουργούν διχαστικά και κάθε φορά που η λέξη αυτή αναφέρεται στον δημόσιο διάλογο να προσπαθούν να την εξορκίζουν σαν να πρόκειται για κάτι το δαιμονοποιημένο.

Ως ένα βαθμό η διάθεση για αντιπολίτευση, ακόμα και αν γίνεται με όρους περασμένων δεκαετιών, είναι κατανοητή (δεν την δικαιολογούμε, απλά προσπαθούμε να την ερμηνεύσουμε). Το Τατόι όμως και η ανάπλασή σου (που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια) μόνο οφέλη θα αποφέρει στην Ελλάδα, στην εικόνα, στο κύρος της και βεβαίως στην Οικονομία της.

Η εμμονή με την ανάπλασή του και η πολεμική που έχουν διάθεση να αναπτύξουν κάποιοι μόνο κακό μπορεί να κάνει στη χώρα και τίποτα άλλο. Το ευτύχημα είναι ότι όσοι αντιδρούν είναι πλέον μια μικρή μειοψηφία – που βαίνει συνεχώς μειούμενη. Ας τους περιορίσουμε όσο μπορούμε, αν δεν καταφέρουμε να τους κάνουμε να δουν την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αξιοπρόσεκτη είδηση από την τρέχουσα επικαιρότητα είναι και η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να παρατείνει το όριο της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης από το 62ο στο 64ο έτος της ηλικίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ