x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενές Καντέρ Φρίντομ, ένας γενναίος Τούρκος πατριώτης

Κάθε μέρα κάτι καινούργιο έρχεται στο προσκήνιο για να αποδείξει τον δικτατορικό τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία και το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Για εμάς κανένα παράδειγμα δίωξης αντιφρονούντα του καθεστώτος δεν είναι πιο ζωντανό και πιο συγκλονιστικό από αυτό του Ενές Καντέρ Φρίντομ, του Τούρκου μπασκετμπολίστα που ζει και παίζει στην Αμερική, ο οποίος παραχώρησε μία αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα μας, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββατοκύριακου, η οποία διαβάστηκε εκτενέστατα και αναπαρήχθη πολλές φορές.

Ο Ενές Καντέρ Φρίντομ είναι πολύ γνωστός στην Τουρκία καθώς παίζει στο NBA. Μάλιστα είναι από τους πιο διάσημους Τούρκους στο εξωτερικό και πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν.

Την θέση του αυτή την πλήρωσε με ακριβό τίμημα, αλλά δεν το βάζει κάτω. Ο Ερντογάν του στέρησε ακόμα και το τουρκικό του διαβατήριο. Τον χαρακτήρισε δηλαδή ως εχθρό της χώρας του.

Να πώς το αντιμετώπισε αυτό στην συνέντευξή του στον «Ε.Κ.»: «Πρώτα απ’ όλα, είναι απαράδεκτο! Δεν είναι δυνατόν επειδή δεν σκέφτομαι το ίδιο με την τουρκική κυβέρνηση, να στέλνει σήμα στην Ιντερπόλ. Μου πήραν το διαβατήριο και αυτό είναι ανήκουστο».

Ως συνέπεια αυτού, μέχρι πρόσφατα που πήρε το αμερικανικό του διαβατήριο δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός ΗΠΑ για τον κίνδυνο μην συλληφθεί ή και χειρότερα μην απαχθεί από τους πράκτορες του Ερντογάν.

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα Τούρκων αντιφρονούντων που απήχθησαν από την Ευρώπη και την Αφρική και αντιμετώπισαν τις συνέπειες των πολιτικών θέσεών τους.

Ο Ενές Καντέρ Φρίντομ είναι ασφαλώς ένας γενναίος νέος άνθρωπος που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες των συμπατριωτών του, την αξιοπρέπεια της χώρας του.

Και που γι’ αυτό πληρώνει ένα βαρύ τίμημα.

Εάν ζούσε εντός της Τουρκίας δεν θα τον γνωρίζαμε. Θα είχε εξαφανιστεί προ πολλού. Ομως, το ότι ζει στην Αμερική και μεταφέρει στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ, με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του στα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την κατάσταση στην πατρίδα του, τον κάνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό και παράλληλα τον προστατεύει.

Δυστυχώς, η Δύση παραβλέπει την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών του τουρκικού λαού από το καθεστώς του Ερντογάν. Για μία ακόμη φορά, όπως έγινε με την ελληνική χούντα των Συνταγματαρχών και με τόσα άλλα δικτατορικά καθεστώτα, θυσιάζουν τις αρχές και τις αξίες τους στο όνομα της κοντόφθαλμης εξυπηρέτησης των αναγκών της ασφάλειας των χωρών τους.

Και, βέβαια, όταν αργά ή γρήγορα τα καθεστώτα αυτά πέσουν -και το καθεστώς του Ερντογάν κάποτε θα πέσει- οι πατριώτες αυτοί που αγωνίστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία στη χώρα τους και πλήρωσαν το βαρύ τίμημα, θα κουβαλούν την οργή για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπισε ο έξω κόσμος.

Και μην έχετε αμφιβολία ότι αυτοί, όπως ο Ενές Καντέρ Φρίντομ, θα αποτελούν τη μελλοντική ηγεσία στη χώρα τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ