x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εορταστικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους στη Νέα Υόρκη

Ολόκληρη η Νέα Υόρκη είναι ήδη στολισμένη και έτοιμη για τις γιορτές. Την εποχή των εορτών κάθε χρόνο, και ειδικότερα φέτος που θα είναι η πρώτη χρονιά χωρίς την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στις παραστάσεις, όλοι οι κορυφαίοι πολιτιστικοί θεσμοί της πόλης προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα ιδιαίτερων εορταστικών παραστάσεων στο πνεύμα των εορτών.

«Καρυοθραύστης» στο Λίνκολν Σέντερ!

Κάθε χρόνο η Λίνκολν Πλάζα «πλημμυρίζει» από παιδιά που συρρέουν για να δουν μια από τις αγαπημένες παραστάσεις των εορτών. «Παραμυθένιο» μπαλέτο του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι έχει ήδη ξεκινήσει να παρουσιάζεται σε μια μεγάλη σειρά βραδινών αλλά και μεσημεριανών παραστάσεων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου από το New York City Ballet.

«Μαγικός Αυλός» στα αγγλικά για μικρούς και μεγάλους από τη ΜΕΤ

Το αθάνατο αριστούργημα του Μότσαρτ ήταν και παραμένει στο επίκεντρο της μουσικής παιδείας των παιδιών, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Η αριστουργηματική μουσική του Μότσαρτ είναι παρά την πολυπλοκότητά της προσιτή στα παιδιά. Ο σπουδαίος πιανίστας του παρελθόντος Artur Schnabel (1892-1951) φέρεται να έχει δηλώσει το εξής: «Η μουσική του Μότσαρτ είναι τόσο απλή για παιδιά και τόσο «διαβολεμένα» δύσκολη για έναν καλλιτέχνη»! Πέραν όμως της μουσικής, η ιστορία και δραματική πορεία της όπερας μπορεί να διαβαστεί σε πολλά επίπεδα, από μια απλή ιστορία με ηθικά διδάγματα και αξίες, μια διαμάχη φωτός και σκότους, στο οποίο φαίνεται το πώς ο Μότσαρτ ζει το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, μια διαπάλη καλού και κακού, μια αντίθεση μιας απλής ζωής μέσα στη φύση και μια πιο «πολύπλοκης» στην ηγεσία των ανθρωπίνων πραγμάτων, μέχρι και μια, επηρεασμένη από την αιγυπτιακή αρχαιότητα διαδικασία, τεκτονικής μύησης.

Aπό προηγούμενη συναυλία των New York
Pops Carnegie Hall
PHOTO CREDIT – RICHARD TERMINE

Η Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης έχει παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή να ανεβάζει την όπερα στα αγγλικά, κρατώντας όμως την ίδια παραγωγή που έχει και η αυθεντική γερμανική εκδοχή, η οποία μάλιστα είναι προγραμματισμένο να αντικατασταθεί μετά από 19 χρόνια από μια καινούρια παραγωγή τον επόμενο Μάιο. Την παράσταση θα διευθύνει ο Βρετανός Duncan Ward στο ντεμπούτο του στη ΜΕΤ. Εχοντας παρακολουθήσει στο παρελθόν την παράσταση, τα πολύ αστεία δρώμενα και ο τρόπος που παρουσιάζονται είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικά για την πλειοψηφία των παιδιών. Ιδιαίτερα στην περσινή παράσταση που το ρόλο του Παπαγκένο είχε αναλάβει ο Rolando Villazon, ο οποίος είχε δουλέψει ένα διάστημα ως κλόουν, τα αποτελέσματα ήταν ξεκαρδιστικά!

Ο Μεσσίας στο επίκεντρο και «χάλκινη» εορταστική συναυλία

Παραδοσιακά στο επίκεντρο των αμιγώς χριστουγεννιάτικων παραστάσεων βρίσκεται το αριστούργημα του Georg Friedrich Handel (1685-1759): «Ο Μεσσίας». Η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην ανακαινισμένη έδρα της το Μεσσία, σε μια σειρά παραστάσεων (13, 14, 15 και 17 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ καθώς και στις 16 το μεσημέρι) υπό τη διεύθυνση του Masaaki Suzuki, που «ειδικεύεται» στη μουσική της εποχής του μπαρόκ. Στις 16 Δεκεμβρίου το απόγευμα και στις 17 το μεσημέρι η Φιλαρμονική θα συνεχίσει μια ακόμα δημοφιλή παράδοσή της τις μέρες των εορτών, η οποία αφορά μικρούς και μεγάλους: «HolidayBrass»!

«Αλληλούια» και στο Carnegie Hall-Kent Tritle

Holiday Brass with members of New York Philharmonic brass and percussion section at Alice Tully Hall, 12/17/2021. Photo by Chris Lee

Τα πιο διάσημα «Αλληλούια» της δυτικής παράδοσης, αυτά από τον Μεσσία του Handel, ηχούν παραδοσιακά κάθε χρόνο και στο Carnegie Hall. Στις 19 Δεκεμβρίου το ορατόριο θα παρουσιαστεί στο Stern Auditorium από την ιστορική «Oratorio Society of New York», η οποία το παρουσιάζει εκεί κάθε χρόνο, ενώ είχε ξεκινήσει να το παρουσιάζει από την ίδρυσή της 1874, όταν δεν υπήρχε καν το Carnegie Hall! Την 148η παράσταση του ιστορικού συνόλου θα διευθύνει ο διακεκριμένος οργανίστας μεταξύ άλλων και με τη New York Philharmonic, καθηγητής, διευθυντής των μουσικών προγραμμάτων Καθεδρικού Ναού St. Johnthe Divine και διευθυντής ορχήστρας και χορωδίας, Kent Tritle.

Ο Kent Tritle θα διευθύνει στις 21 Δεκεμβρίου εκ νέου το έργο αυτή τη φορά με το σύνολο Musica Sacra.

«New York Pops» – Ingrid Michaelson

Δύο εορταστικές συναυλίες θα παρουσιάσει στο Carnegie Hall και η γνωστή ορχήστρα «New York Pops» υπό τη διεύθυνση του πληθωρικού μόνιμου μουσικού διευθυντή του σχήματος Steven Reineke και τη συμμετοχή ως Guest Star της εξαιρετικά δημοφιλούς τραγουδίστριας της ποπ, συνθέτη και ηθοποιού Ingrid Michaelson. Η πρώτη στις 16 Δεκεμβρίου με τίτλο: «Rockin» Around the Christmas Tree» και η δεύτερη στις 17: «Winter Song: A Holiday Evening with Ingrid Michaelson».

Αλλά και Harry Potter…

Μετά τις δύο παραδοσιακές εορταστικές παραγωγές η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης θα συνεχίσει τη σειρά των «κινηματογραφικών» παραστάσεων, στις οποίες είχαμε πρόσφατα αναφερθεί από τις στήλες του «Περιοδικού» λόγω της παρουσίας στο πόντιουμ της ορχήστρας του ομογενή αρχιμουσικού Κωνσταντίνου Κιτσόπουλου. Στο επίκεντρο και πάλι η μουσική του John Williams, αυτή τη φορά από την ταινία: «Harry Potter and the Chamber of Secrets», η οποία θα προβληθεί στις 20, 21, 22 και 23 Δεκεμβρίου στο ανακαινισμένο Dafid Geffen Hall, με τη Φιλαρμονική να αναλαμβάνει ζωντανά τη μουσική υπό τη διεύθυνση του Justin Freer.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα πρωτοποριακό αθλητικό συγκρότημα σε άμεση σύνδεση με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, το οποίο θα περιλαμβάνει γήπεδα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, παιδότοπους και χώρους εστίασης, έχει θέσει προς υλοποίηση ο ιδρυτής του Συλλόγου Φιλάθλων Παναθηναϊκού Νέας Υόρκης, Panatha USA, Νίκος Μπάρδης, και οι συνεργάτες του.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ