x
 

Αμερική

Εύα Μπόνα: 100 χρόνια οικογενειακής παράδοσης στο χώρο της γαστρονομίας

Για την οικογένειά της και ιδιαίτερα τον παππού της Μαρίνο Πλατή, που έζησε στη Νέα Υόρκη και από τον οποίο «κληρονόμησε» την τέχνη της μαγειρικής, μας μίλησε η Εύα Μπόνα, κορυφαία σεφ και παγκόσμια κριτής της γαστρονομίας.

Ακολουθεί η συνέντευξή της στην εφημερίδα.

«Εθνικός Κήρυκας»: Μιλήστε μας για την οικογένειά σας.

Εύα Μπόνα: Γεννήθηκα στη Νέα Υόρκη, το 1964. Τα πρώτα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στο Lake Peekskill, Putnam Valley. Πατέρας μου ήταν ο Ματθαίος Βοναζούντας, Τουρκολιμανιώτης, με ρίζες από την Μύκονο και την Μικρά Ασία, ενώ η μητέρα μου, Οντρεϊ Πλατή (Plates), γεννημένη κι αυτή στη Νέα Υόρκη, δίπλα στην εμβληματική Γέφυρα Τζορτζ Ουάσιγκτον, που τόσο αγαπούσε, ήταν απόφοιτη του George Washington High School, με σπουδές έπειτα στη Σχολή Καλών Τεχνών. Πατέρας της και παππούς μου ήταν ο αρχιμάγειρας Μαρίνος Πλατής, μια μεγάλη προσωπικότητα πολύ μπροστά για την εποχή του.

Οταν τελείωσε ο παππούς τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην Ελλάδα, αποφάσισε να φύγει για την Αμερική για να βρει την τύχη του με μοναδικό όπλο την τέχνη της μαγειρικής, την οποία και κατείχε.

Ο παππούς Μαρίνος ήταν εργατικός, με καλοσύνη και ιδιαίτερα αγαπητός. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Πειραϊκού Συνδέσμου. Υπήρξε από τα πιο δυναμικά μέλη του από τη θέση του ταμία και μέσα από το εκτελεστικό συμβούλιο. Από τις διηγήσεις της γιαγιάς μου, έχω κρατήσει ότι πολλές από τις σημαντικές συναντήσεις που έκαναν τα μέλη του Συνδέσμου λάμβαναν χώρα στο σπίτι των παππούδων μου.

Η αγάπη του Μαρίνου Πλατή για την Ελλάδα παρέμεινε ως το τέλος άσβεστη. Ηταν φανατικός αναγνώστης του «Εθνικού Κήρυκα» και μπορώ να πω ότι ήταν μια συνήθειά του, που εκτελούσε εντελώς τελετουργικά. Ενιωθε ότι είχε βρει έναν συνδετικό κρίκο με την πατρίδα, που ίσως δεν θα ξαναέβλεπε ποτέ.

Οσον αφορά τη σημερινή μου οικογένεια, είμαι μητέρα τριών παιδιών που λατρεύω. Είμαι γιαγιά επίσης, έχω δύο μικρά εγγόνια, τα οποία περνούν αρκετές ώρες μαζί μας στην κουζίνα παρατηρώντας, και φορώντας τους σκούφους τους για να γίνει η θεωρία πράξη!

Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια που στη βάση της κυριαρχεί η αλληλεγγύη και η αγάπη για την πρόοδο. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο, μεγαλύτερος κατά δύο χρόνια, αδελφός μου Αντώνιος.

«Ε.Κ.»: Είστε κορυφαία σεφ και μια παγκόσμια κριτής της γαστρονομίας.

Εύα Μπόνα: Ο παππούς μου, Μαρίνος Πλατής, κάθε μέρα τάιζε φτωχούς και άπορους, βοηθούσε όπου μπορούσε. Την αγάπη του για τη μαγειρική τη μεταλαμπάδευσε στα παιδιά του, αν και το επάγγελμα δεν το ακολούθησε κανένα από αυτά. Από τα εγγόνια του παππού, είμαι εγώ που ασχολούμαι, εδώ κι αρκετές δεκαετίες, με τη μαγειρική.

Εχω διοργανώσει πολλά σεμινάρια πάνω στην ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα, traditional Greek seafood cooking lessons, ενώ έχω εισηγηθεί νέες τάσεις που αφορούν τη βρεφική διατροφή, με την εισαγωγή στερεών τροφών.

Σαν ωραία εμπειρία, έχω κρατήσει και το πέρασμά μου ως κριτής γαστρονομίας σε πολλούς διαγωνισμούς (Olympic Awards κ.ά.).

Εχω πραγματοποιήσει παρουσιάσεις για την ελληνική γαστρονομία για λογαριασμό του ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού) και της περιφέρειας της Αττικής σε χώρες, όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Αλβανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία.

Είμαι μέλος της Αδελφότητας Γευσιγνωστών και Οινοχόων CEUCO, απ’ όπου βραβεύτηκα για την προάσπιση και προώθηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της ευρωπαϊκής γαστρονομίας, στην Αλμπουφέιρα της Πορτογαλίας.

«Ε.Κ.»: Είστε συνιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Το Πυροφάνι του Πειραιά».

Εύα Μπόνα: Τα χνάρια μου ακολουθεί, με πολλή αγάπη κι αφοσίωση, ο μικρός μου γιος, Κωνσταντίνος Κοκκόσης, που από δεκατεσσάρων χρόνων βρίσκεται μέσα στις κουζίνες, εκφράζοντας από τότε την επιθυμία του να ασχοληθεί με τη μαγειρική. Μαζί διατηρούμε το εστιατόριο στην Ακτή Θεμιστοκλέους.

Με τον δεύτερο σύζυγό μου, Νίκο Λασπάκη, είμαστε δίπλα του, επισημαίνοντάς του διαρκώς ότι η εξέλιξη και η συνεχής κατάρτιση είναι το ζητούμενο για κάθε επιτυχία.

Το εστιατόριό μας στον Πειραιά έχει ιστορία 36 χρόνων (ξεκινώντας από τα Καμίνια και τα τελευταία 6 χρόνια είναι στην Πειραϊκή). Είναι μια κλασική αξία, που πέρα από τη χαρακτηριστική γαστρονομική απόλαυση που προσφέρει στον πελάτη, τον συνδέει αυτόματα και με εποχές όπου η διέξοδος, ο ορίζοντας και ο ελεύθερος χρόνος ήταν πιο προσιτά μεγέθη, αλλά και με ένα παρόν που παρά τις δυσκολίες, ο καθένας από εμάς πασχίζει να το κάνει πιο βιώσιμο.

«Ε.Κ.»: Τι σημαίνει ελληνική κουζίνα;

Εύα Μπόνα: Είναι ένα κράμα επιρροών και συναντήσεων, μια ταυτοτική γευστική αξία που στο πέρασμα του χρόνου κράτησε τους πιο χαρακτηριστικούς δρόμους για να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για την κορωνίδα της μεσογειακής διατροφής και την εγγύηση της καλής υγείας.

Στην ελληνική κουζίνα, κυρίαρχο ρόλο παίζει η φρεσκάδα και η άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης.

Το λιτό και το γεμάτο θησαυρούς ελληνικό πιάτο. Το φρέσκο λάδι, τα φρέσκα ψάρια, τα φρέσκα εποχικά των αγρών.

Η ελληνική κουζίνα είναι γενναιόδωρη. Είναι αυτό που έλεγε στον «Μικρό Ναυτίλο» ο Οδυσσέας Ελύτης: «από το ελάχιστο φτάνεις πιο σύντομα οπουδήποτε».

«Ε.Κ.»: Είστε εγγονή του σπουδαίου Μαρίνου Πλατή.

Εύα Μπόνα: Ο παππούς μου, Μαρίνος Πλατής, γεννήθηκε στη Σαντορίνη, αλλά μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου αποφάσισε να μετακομίσει η οικογένειά του, όταν ήταν ακόμη μικρός.

Τη δεκαετία του 1910, πήγε στα καράβια με την ιδιότητα του μάγειρα και γρήγορα κατέληξε στη Νέα Υόρκη, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Ανοιξε στην πορεία της ζωής του τρία Diners κι ένα εστιατόριο, αξιοποιώντας την εργατικότητά του και την αποδοχή που είχε από την ελληνική ομογένεια. Πολύ συχνά, ο παππούς και η οικογένειά του ακολουθούσαν τις εκδηλώσεις της ομογενειακής οργάνωσης AHEPA.

Αφοσιωμένος στο κοινό καλό, δεν ξέχασε ποτέ την Ελλάδα και δη τον Πειραιά, για τον οποίο μιλούσε συνεχώς στις συνελεύσεις του Πειραϊκού Συνδέσμου – στον οποίο διετέλεσε γενικός γραμματέας, αλλά και ταμίας.

Ανήκε σε εκείνη τη γενιά των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν λόγω συνθηκών. Ηταν ένας από εκείνους που ζούσαν μια ζωή σε ξένους τόπους, με τη θλιβερή βεβαιότητα ότι τον δικό τους τόπο δεν θα τον ξαναδούν ποτέ. Γι’ αυτό και καλλιεργήθηκε έντονα μέσα τους η νοσταλγία, η ευαισθησία, αλλά και η θέληση για διατήρηση της παράδοσης, μέσα από τη διαφύλαξη της μνήμης, της ιστορίας, των εικόνων, της γεύσης και της όσφρησης.

* Η Εύα Μπόνα είναι μέλος της UNESCO, ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» και διευθύντρια του γυναικείου τμήματος.

Υπήρξε μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας και μέλος της παγκόσμιας ομάδας κριτών γαστρονομίας της WACS, ενώ οργάνωσε με τη βοήθεια του εστιατορίου της και σπουδαστών της από τα ΔΙΕΚ Πειραιά την ελληνική εκπροσώπηση για το International Chef’s Day Campaign in Greece 2018, the project for Healthier Kids, Healthy Food For Growing Up της WACS.

Ο γιος της είναι πιστοποιημένος μάγειρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στις τάξεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, με αφορμή τις εκλογές του Σαββάτου, οι οποίες δρομολογήθηκαν από τις διαδικασίες που προώθησε η Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ