x
 

Πολιτική

Φουντώνει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

ΑΘΗΝΑ. Ολο και φουντώνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι αυτός που ενισχύει τη φημολογία.

«Μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται», είπε σε χθεσινή συνέντευξή του στο «capital.gr» ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας έκκληση προς την αντιπολίτευση «να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο».

Η δήλωση αυτή επέτεινε τις φήμες για πρόωρες εκλογές που είχε πυροδοτήσει πάλι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πριν από μερικές ημέρες όταν σε άλλη συνέντευξή του είχε πει ότι «πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές».

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μητσοτάκη (που σε καμιά περίπτωση βέβαια δεν συνιστούν ξεκάθαρη πρόθεση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες), έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις δηλώσεις που έκανε μέχρι πρότινος ο Πρωθυπουργός κατά τις οποίες απέρριπτε ρητά και κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Από τη στιγμή, δε, που άνοιξε για τα καλά η δημόσια συζήτηση για πρόωρες εκλογές, είναι λογικό να διακινούνται και συγκεκριμένες ημερομηνίες για την διεξαγωγή τους.

Ετσι λοιπόν, τρεις είναι οι βασικές ημερομηνίες που κυκλοφορούν στους πολιτικούς διαδρόμους ως πιθανότερες για πρόωρες κάλπες. Πρόκειται για τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου και το πρώτο του Οκτωβρίου.

Αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να τις ανακοινώσει αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, τότε η πρώτη δυνατή ημερομηνία είναι η 18η Σεπτεμβρίου. Ακολουθούν η 25η Σεπτεμβρίου και η 2α Οκτωβρίου. Και στα τρία σενάρια των πρόωρων εκλογών, αυτές θα έχουν προκηρυχθεί πριν από τη ΔΕΘ, η οποία θα μετατραπεί σε προεκλογικό μπαλκόνι. Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρξει μια προεκλογική περίοδος-εξπρές ενός μήνα και οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν την επόμενη κυβέρνηση κυριολεκτικά από την παραλία. Με το δεδομένο ότι θα έχουμε διπλές εκλογές εξαιτίας της απλής αναλογικής, η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται το συντομότερο 23 ημέρες μετά την πρώτη.

Πάντως, από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θέλει πραγματικά να εξαντλήσει την τετραετία. Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο φαίνεται ότι θα ληφθούν τον Αύγουστο: Ενα καλοκαίρι χωρίς καταστροφικές πυρκαγιές, όπως το περσινό, η πορεία του τουρισμού που αναμένεται να σπάσει πολλά ρεκόρ φέτος και τα μηνύματα για έναν δύσκολο χειμώνα στα μέτωπα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας είναι αυτά που θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Παράλληλα, η επισημοποίηση της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία στις 20 Αυγούστου εκτιμούν στελέχη της πλειοψηφίας ότι αποτελεί το κατάλληλο σκηνικό για να τεθεί μαζί με την προσφυγή στις κάλπες το διακύβευμα που είναι η σταθερή πορεία της χώρας, χωρίς πισωγυρίσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Επιστρέφει από αύριο, Τρίτη 6 Ιουνίου στις περιοδείες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το αρνητικό τεστ κορωνοϊού στο οποίο υπεβλήθη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ