x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Πληγώνουν οι γιορτινοί απολογισμοί

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, αισιοδοξία για το μέλλον εκφράζει το 64% των Αμερικανών ενώ στους Ελληνες το ποσοστό πέφτει στο 33,5%. Ισως να έχουν περισσότερο δίκιο οι Ελληνες αφού, για παράδειγμα, λίγο πριν κλείσει το 2022 η Κίνα εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου ασύμμετρη επίθεση εναντίον της υπόλοιπης… ανθρωπότητας, επιτρέποντας στα εκατομμύρια των μολυσμένων με κορωνοϊό κατοίκων της να ταξιδέψουν ελεύθερα στο εξωτερικό.

Απογοήτευση

Κάνοντας τον απολογισμό του 2022 ψάχνουμε να βρούμε τα σημεία που ενώνουν τους Ελληνες και βρίσκουμε ότι εκεί που συμφωνούν μεταξύ τους είναι περισσότερο η υποκρισία και η διαφθορά και λιγότερο η τιμιότητα και το δίκαιο. Συμφωνούν όλοι μεταξύ τους για τις παράνομες καταπατήσεις προκειμένου να κτίσουν παράνομες κατοικίες. Συμφωνούν στο κάψιμο των δασών κάθε χρόνο για να δημιουργηθούν οικόπεδα για καταπάτηση. Συμφωνούν οι επιχειρηματίες και οι δημοτικές αρχές στην καταπάτηση των παραλιών και πλέον το ελεύθερο, δωρεάν μπάνιο στις χρυσαφένιες αμμουδιές της Ελλάδας είναι σχεδόν αδύνατο.

Το 40% των Ελλήνων φορολογουμένων δήλωσε ετήσιο εισόδημα πέρυσι κάτω των 5 χιλιάδων ευρώ. Ελάχιστοι δήλωσαν ετήσιο εισόδημα πάνω από 70-100 χιλιάδες ευρώ και αναρωτιέται κανείς σε ποιον ανήκουν οι αναρίθμητες πολυτελείς βίλες, πισίνες, κότερα και σπορ αυτοκίνητα που έχουν κυριολεκτικά πνίξει τα εξωτικά νησιά και τα βουνά της πατρίδας μας.

Στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε τριτοκοσμικό κράτος, επιτρέπεται η κλεψιά και η παρανομία στους μικρούς για να μπορούν πιο εύκολα οι μεγάλοι να κρύβουν τις μεγάλες κλεψιές και παρανομίες τους. Η ευρωβουλευτίνα και αντιπροεδρίνα μας στην Ευρωβουλή, η σοσιαλίστρια του «χαβιαριού» και του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, αποτελεί ένα από τα πρόσφατα παραδείγματα, σύμφωνα με τις κατηγορίες εναντίον της. Στην Αμερική κρύβονται από την Εφορία 1,1 τρισεκατομμύρια «μαύρα» δολάρια. Οι Ελληνες κρύβουν κοντά στα 120 αφορολόγητα δισεκατομμύρια σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού.

Αισιοδοξία

Στον αντίποδα των αρνητικών και των μίζερων, βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις που χαρακτηρίζονται ως οι καλύτερες ποτέ στην Ιστορία. Ποτέ κατά το παρελθόν πρωθυπουργός, υπουργοί, επιχειρηματίες κ.λπ. της Ελλάδας δεν είχαν τόσο θερμή φιλική υποδοχή στην Ουάσιγκτον. Ποτέ κατά το παρελθόν οι διπλωμάτες μας δεν έβρισκαν τόσο διάπλατα ανοιχτές τις πόρτες της αμερικανικής εξουσίας και τόσο πολύ συνεργάσιμους τους συνομιλητές τους στα αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων. Κορυφαία επιβεβαίωση υπήρξε η θερμή υποδοχή και ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Βοηθήσαμε στην Ουκρανία και μας το ανταποδίδουν οι Αμερικανοί. Τρανή απόδειξη η ανάθεση της εκπροσώπησης των ΗΠΑ στην Ελλάδα στον ομογενή από τη Νέα Υόρκη Γιώργο Τσούνη.

Κάναμε πολλά. Παραδώσαμε το ελληνικό έδαφος στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ για να χτυπήσουν τη Ρωσία και έμμεσα να στριμώξουν την Τουρκία που φλερτάρει με το Κρεμλίνο. Μας κατάργησε η Ουάσιγκτον το σχέδιο αγωγού μεταφοράς αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, τον EASTMED, και δεν είπαμε τίποτα. Αφού διεκόπη η τροφοδότηση της Ευρώπης με το αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας, ακόμη και το σκάνδαλο της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες ωφέλησε τις ΗΠΑ γιατί χτυπήθηκε το Κατάρ.

Εχουν κάθε λόγο οι Αμερικανοί να είναι ευχαριστημένοι με τους Ελληνες αφού όλα τα ανωτέρω είχαν σαν αποτέλεσμα να τους καταστήσουν τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στον κόσμο. Ξεπέρασαν ακόμη και το Κατάρ που κυνηγούν οι Ευρωπαίοι και ήταν μέχρι πρόσφατα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG παγκοσμίως.

Πλεονεκτήματα

Φανταστείτε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί στο Αιγαίο, στη Θράκη, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο αν το ελληνοαμερικανικό λόμπι δεν είχε ταυτιστεί με τους στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Το ελληνοαμερικανικό λόμπι θεωρείται σήμερα από πολλούς το πιο κοφτερό αμερικανικό νυστέρι χειρουργικής αποκόλλησης του Τούρκου ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ουάσιγκτον βάζει τους Ελλαδίτες και τους Ελληνοαμερικανούς να μπουν μπροστά, για να μπορεί η ίδια να διατηρεί ανέπαφες τις γέφυρές της με την Αγκυρα.

Απομακρύνεται έτσι, λένε πολλοί και το ελπίζουμε ολόψυχα και εμείς, ο κίνδυνος να εισβάλει στρατιωτικά η Τουρκία στην Ελλάδα, όπως εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία. Απομακρύνεται επίσης το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια νέα Ουκρανία, για να ικανοποιηθούν τα δυτικά συμφέροντα. Πραγματικά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις του σήμερα δεν έχουν καμμία σχέση με αυτές της εποχής του Κυπριακού και του Σκοπιανού προβλήματος, όταν οι γραφειοκράτες της Ουάσιγκτον μας γύριζαν περιφρονητικά την πλάτη.

Παραμένει βέβαια σε βάρος της Ελλάδας το εξαιρετικά ευαίσθητο ερώτημα γιατί η Ουάσιγκτον επιμένει να μοιραστούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μεταξύ της αμυνόμενης Ελλάδας και της επιτιθέμενης Τουρκίας με διμερείς συνομιλίες και χωρίς αμερικανική, ή ΝΑΤΟϊκή εγγύηση. Γίνεται αυτό γιατί μειώνονται ίσως έτσι οι πιθανότητες ενός ολοκληρωτικού ελληνοτουρκικού πολέμου που θα έδιωχνε και τους υπόλοιπους Ελληνες από την Ελλάδα; Θα φανεί σχετικά σύντομα.

Είναι κρίμα

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα τα μαντάτα μας δεν είναι καλά και θα χρησιμοποιήσουμε πάλι σαν παράδειγμα την Αγγλία. Δικαιολογούμε από μια πλευρά τους απελπισμένους μεροκαματιάρηδες της ελληνικής οικονομικής κρίσης που μετανάστευσαν εκεί και δεν στέλνουν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία του Λονδίνου γιατί είναι ρημαγμένα. Κατανοούμε γιατί είναι θυμωμένοι με το ελληνικό προξενείο του Λονδίνου. Είναι όμως αυτή η μοναδική αιτία της πεισματικής άρνησής τους να ψηφίσουν στις ελληνικές εκλογές παρόλο που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του νέου ομογενειακού εκλογικού νόμου, ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Στο ερώτημα πάντως γιατί οι 2.500 Ελληνες καθηγητές των αγγλικών πανεπιστημίων και οι 4.000 Ελληνες γιατροί των αγγλικών νοσοκομείων αδιαφορούν για τις ελληνικές εκλογές και δεν θα ψηφίσουν, η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι αυτό οφείλεται στην προβληματική ελληνική Δημόσια Διπλωματία. Ενώ και αυτοί πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις του έστω και κουτσουρεμένου ομογενειακού εκλογικού νόμου, δεν θα ψηφίσουν στις ελληνικές εκλογές γιατί η Ελλάδα τους έχει κλείσει στην ξενιτιά πολλές πόρτες της. Το ίδιο βέβαια θα κάνει και το 99,9% των Ελλήνων ομογενών παγκοσμίως, αλλά αυτοί θα είναι δικαιολογημένοι λόγω του απαράδεκτου εκλογικού νόμου.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Δεν είναι όμως μόνο οι εκλογές. Δυστοκία στην Αγγλία υπάρχει και στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οι παμπόνηροι Εγγλέζοι παρεμβαίνουν στην προεκλογική διαμάχη της Ελλάδας, παρέχοντας όπλα στην αντιπολίτευση με «μαγειρεμένες» διαρροές σε μεγάλα δυτικά Μέσα Ενημέρωσης. Στόχος του δαιμόνιου προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν, που υπήρξε υπουργός Οικονομικών και ουσιαστικά συγκυβερνήτης της Βρετανίας, είναι κατά  τη γνώμη μας να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που επιμένει να τον πιέζει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Γνωρίζουμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η Αθήνα δεν ενόχλησε καθόλου το Λονδίνο για τα Γλυπτά και όλα ήταν ωραία και καλά. Oταν ο τότε αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν υποσχέθηκε να τα επιστρέψει στην Ελλάδα αν εκλεγόταν στην εξουσία, η Αθήνα δεν του είπε ούτε ένα «ευχαριστώ». Το ψέλλισε τελικά υποχρεωτικά ο Αλέξης Τσίπρας, όταν επισκέφτηκε αργότερα το Λονδίνο. Ηταν λες και δεν ήθελε η Ελλάδα τα κλεμμένα Γλυπτά της πίσω.

Τώρα όμως τα θέλει και θα συνεχίσει να τα θέλει με το σωστό τρόπο και μετά τις επικείμενες ελληνικές εκλογές. Δεν θα τα έχει πάρει πίσω μέχρι τότε επειδή το Λονδίνο θέλει να την εκβιάσει προεκλογικά. Οτιδήποτε διαφορετικό διαρρεύσει στα Μέσα Ενημέρωσης για το θέμα θα αποτελεί χονδροκομμένη προεκλογική προπαγάνδα, ανεξάρτητα από το αν μεθοδευθεί από τον Τζορτζ Οσμπορν, ή την ελληνική αντιπολίτευση.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο για την Κατάσταση της Ενωσης, ήταν η καλύτερη -τουλάχιστον- της προεδρίας του;Εδινε την εικόνα ότι το απολάμβανε.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ