x

ΑΠΟΨΕΙΣ

H χιονοκαταιγίδα της Ελλάδας

Η Ελλάδα, κυρίως από τη Θεσσαλία και κάτω, περιλαμβανομένου του Αιγαίου και της Κρήτης, βρέθηκε στη δίνη χιονοκαταιγίδας.

Δεν λέμε χιονοθύελλα αλλά χιονοκαταιγίδα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν πρόκειται για μία συνήθη χιονοθύελλα αλλά για μία καταιγίδα, με βροντές δυνατές που αντί για καταρρακτώδη βροχή έχει έντονη χιονόπτωση (αγγλιστί: thunder snowstorm).

Δεν είναι καθόλου φυσικό να κατεβαίνει κάποιος με χιονοπέδιλα του σκι την οδό Δημοκρίτου όπου τα Γραφεία Αθηνών του «Εθνικού Κήρυκα» στο κέντρο της Αθήνας!

Συνέβη κι αυτό!

Οπως και οι έντονα χιονισμένες παραλίες της νοτίων προαστίων από Φάληρο μέχρι Ανάβυσσο.

Πέρα όμως από τη σπανιότητα του φαινομένου το ίδιο σπάνιο είναι να χιονίσει και να το στρώσει στο κέντρο της Αθήνας για δύο συνεχόμενες χρονιές. Πέρυσι ήταν η «Μήδεια» και φέτος η «Ελπίδα».

Βεβαίως όλοι με την εμπειρία τους περιμένανε μετά τους πρωτοφανείς παρατεταμένους καύσωνες του περσινού καλοκαιριού ότι θα ερχόταν και ένας σκληρός χειμώνας με ακραία φαινόμενα. Αλλά όχι αυτό.

Πληρώνουμε τελικά όλοι το τίμημα της αλλαγής του κλίματος. Και ενίοτε και την ανοργανωσιά του κράτους.

Αραγε αυτή θα είναι η μοίρα μας; Να ψηνόμαστε το καλοκαίρι και να παγώνουμε τον χειμώνα; Οι καλλιέργειες από τις οποίες θρεφόμαστε; Τα ζωντανά που κινδυνεύουν από τη παγωνιά ή την πλημμύρα;

Συνεχίζεται η καταστροφή του κλίματος. Και το σκεφτόμαστε μόνο όταν μας εγκλωβίζει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Θα έπρεπε να το έχουμε συνέχεια ως προτεραιότητα.

Βεβαίως ακραία φαινόμενα πάντα συνέβαιναν. Τώρα όμως όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες περιβαλλοντολόγοι το ανησυχητικό είναι η συχνότερη επανάληψη των ακραίων φαινομένων. Κάτι που θα γίνεται όλο και πιο συχνό, καταστρέφοντας ολόκληρες περιοχές του πλανήτη, αυξάνοντας τις μεταναστευτικές ροές αλλά και αποδεκατίζοντας σε βάθος χρόνου πληθυσμούς.

Φαινόμενα σαν αυτό που ταλαιπωρεί αυτές τις ώρες την Ελλάδα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Οπως και οι πλημμύρες στο Νότο και η ξηρασία στα Δυτικά των ΗΠΑ.

Σε αυτό τον πλανήτη ό,τι συμβαίνει τίποτα δεν είναι τυχαίο. Και συνήθως υπαίτιο είναι το ανθρώπινο χέρι.

Τουλάχιστον η εμπειρία ας μας διδάσκει, ώστε η ανταπόκριση της Πολιτείας σε κάθε χώρα να είναι αποτελεσματική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας, περίπου το 25%, αλλά επιλέγουν να το αφήσουν απ' έξω, να το περιφρονήσουν.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας