x
 

Πολιτική

Η ένορκη βεβαίωση για την έρευνα στο Μαρ-α-Λάγκο πιθανόν να αποσφραγιστεί

19 Αυγούστου 2022

ΠΑΛΜ ΜΠΙΤΣ. («ΝΥΤ»). Ενας ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή προχθές στην κυβέρνηση Μπάιντεν να επιμεληθεί την άκρως απόρρητη ένορκη βεβαίωση που χρησιμοποιήθηκε για να εκτελεστεί το ένταλμα έρευνας του FBI την περασμένη εβδομάδα, στην εξοχική κατοικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι είναι διατεθειμένος να δημοσιοποιήσει ορισμένα κομμάτια της.

Ο δικαστής, Μπρους Ρέινχαρτ, δήλωσε ότι είναι «πολύ σημαντικό» να μάθει το κοινό όσο το δυνατόν περισσότερες «πληροφορίες» για την πρωτοφανή έρευνα στο Μαρ-α-Λάγκο, την κατοικία του Τραμπ στη Φλόριδα. Σημείωσε αργότερα σε γραπτή διαταγή του, ότι η κυβέρνηση «δεν έφερε πειστικά στοιχεία για να αποδείξει ότι ολόκληρη η ένορκη βεβαίωση πρέπει να παραμείνει σφραγισμένη».

Ο δικαστής Ρέινχαρτ συνέχισε λέγοντας ότι τείνει προς τη δημοσιοποίηση τμημάτων του εγγράφου, προσθέτοντας ότι «το κατά πόσον τα τμήματα αυτά θα είχαν ενδιαφέρον για το κοινό ή τα Μέσα Ενημέρωσης» δεν ήταν στο χέρι του να αποφασίσει. Αναγνώρισε επίσης ότι η διαδικασία επιμέλειας μπορεί συχνά να είναι εκτεταμένη και μερικές φορές μετατρέπει τα έγγραφα σε «ανούσιες ασυναρτησίες».

Στην πληρέστερη μορφή της, η ένορκη βεβαίωση, η οποία δίνει υπόσταση στο ένταλμα, θα αποκαλύψει κρίσιμες λεπτομέρειες της ευρύτερης έρευνας σχετικά με τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Τραμπ, με βασικότερο όλων, το τι οδήγησε τους εισαγγελείς να πιστέψουν ότι υπήρχε πιθανή αιτία να έχει τελεστεί κάποιο έγκλημα στο Μαρ-α-Λάγκο.

Ακόμη και μια ανασυνταγμένη έκδοση θα μπορούσε να ρίξει φως σε πτυχές της έρευνας, όπως οι αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις μεταξύ του πρώην Προέδρου και των ομοσπονδιακών εισαγγελέων σχετικά με την επιστροφή των εγγράφων, ένα κρίσιμο βήμα για να αποδειχθεί ότι ο Τραμπ μπορεί να φύλαξε τα έγγραφα εσκεμμένα στην κατοχή του.

Η απόφαση του δικαστή Ρέινχαρτ στην, υπό στενή παρακολούθηση, υπόθεση φάνηκε να βρίσκει τη «χρυσή τομή» μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ήθελε να κρατήσει την ένορκη βεβαίωση κρυφή καθώς συνέχιζε να ερευνά τη διατήρηση απόρρητων εγγράφων από τον Τραμπ, και μερικών ΜΜΕ, τα οποία ζήτησαν να δοθεί ολόκληρη στη δημοσιότητα.

Στο πλαίσιο της απόφασής του, ο δικαστής Ρέινχαρτ διέταξε την κυβέρνηση να του αποστείλει σφραγισμένες τις προτεινόμενες αναδιατυπώσεις στην ένορκη κατάθεση του εντάλματος μέχρι την επόμενη Πέμπτη το μεσημέρι.

Είπε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις και θα αποφασίσει αν συμφωνεί με αυτές. Δεν όρισε όμως συγκεκριμένη ημερομηνία για τη δημοσιοποίησή της.

«Πρόκειται για μια μελετημένη, προσεκτική διαδικασία», δήλωσε ο ομοσπονδιακός δικαστής.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απάντησε αμέσως στην απόφαση του δικαστή, αλλά κατά μόνας, διάφοροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν από την απόφαση.

Η ακροαματική διαδικασία, στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Φλόριδας, προέκυψε από την προσπάθεια που κατέβαλε την περασμένη εβδομάδα ένας συνασπισμός ειδησεογραφικών οργανισμών να αποσφραγιστεί η ένορκη βεβαίωση, ένα έγγραφο που σχεδόν πάντα παραμένει σφραγισμένο μέχρι να απαγγελθούν κατηγορίες. Μεταξύ των ΜΜΕ που υπέβαλαν το αίτημα ήταν οι «New York Times», η «Washington Post» και η «Dow Jones & Company».

Είναι απίθανο, ωστόσο, ότι οποιεσδήποτε σοβαρές λεπτομέρειες της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με τις ταυτότητες των μαρτύρων που εξετάστηκαν από τους εισαγγελείς, θα μπουν στην επεξεργασμένη έκδοση της ένορκης κατάθεσης.

Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο δικαστής Ρέινχαρτ έχει ήδη αποσφραγίσει το ίδιο το ένταλμα και δύο συνημμένα σε αυτό έγγραφα. Τα έγγραφα αυτά αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, ότι οι εισαγγελείς ερευνούσαν το εάν ο Τραμπ παραβίασε τον νόμο περί κατασκοπείας, χειρίστηκε λανθασμένα κυβερνητικά αρχεία και παρεμπόδισε ομοσπονδιακή έρευνα αφαιρώντας κιβώτια με υλικό από τον Λευκό Οίκο στο τέλος της θητείας του.

Εξω από το δικαστήριο στο κέντρο του Δυτικού Παλμ Μπιτς, βαν και κάμερες των διαφόρων ΜΜΕ ήταν παρατεταγμένα στο δρόμο, με αποτέλεσμα ένας τυχαίος περαστικός να θεωρούσε ότι κάποιος διάσημος πρέπει να βρίσκεται μέσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κατηγορίες περί διαφθοράς σε ομοσπονδιακό κατηγορητήριο απαγγέλθηκαν στον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez) από τη Νέα Ιερσέη, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές την Παρασκευή.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ