x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η έρευνα της εισαγγελέως κατά του Τραμπ

Οι ερευνητές, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που κατέθεσε η Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης, «κατέθεσαν σημαντικά πρόσθετα στοιχεία που δείχνουν ότι ο οργανισμός Τραμπ χρησιμοποίησε δόλιες ή παραπλανητικές αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων για να αποκτήσει μια σειρά από οικονομικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων δανείων, ασφαλιστικών καλύψεων και φορολογικών εκπτώσεων».

Κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Πολλοί θα ακούμε το όνομα της Γενικής Εισαγγελέως Λετίσια Τζέιμς και θα σκεφτόμαστε ότι ο Τραμπ της έχει γίνει έμμονη ιδέα επειδή ασχολείται με την εταιρεία του εδώ και τρία χρόνια.

Είθε να ήταν αληθινή αυτή η άποψη. Αντίθετα, η πολύχρονη έρευνα της εισαγγελέως φαίνεται να δείχνει ότι ψάχνει εξονυχιστικά τα ενοχοποιητικά στοιχεία για να μην υπάρξει άδικη κατηγορία.

Αυτός που μάλλον έχει εμμονή να κινείται στα περιθώρια της νομιμότητας είναι ο ίδιος ο κ. Ντόναλντ Τραμπ.

Αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020 και τελικά στις 6 Ιανουαρίου δεν δίστασε να υποκινήσει από ό,τι φαίνεται εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Ο Τραμπ, όμως, με την ευφυία και αρχομανία του έκανε κάτι που κανείς άλλος Αμερικανός πολιτικός δεν κατόρθωσε. Εδωσε λόγο σε ό,τι πιο συντηρητικό στοιχείο κρυβόταν κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας χωρίς να εμπλέκεται στην πολιτική. Τώρα αυτός ο ψηφοφόρος σήκωσε κεφάλι, δεν το ξανασκύβει και η χώρα πολώθηκε και διχάστηκε επικίνδυνα.

Αυτός ο κίνδυνος θα είχε ξεπεραστεί αν οι νομοθέτες μας ήταν άμεμπτοι. Αν όλοι έβαζαν το γενικότερο καλό πρώτο στα ενδιαφέροντά τους.

Δυστυχώς δεν είναι έτσι και πολύ φοβόμαστε ότι έχει αρχίσει να συμβαίνει αυτό που είχε επισημάνει ο Ισοκράτης: «Το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν» (δηλαδή το ήθος όλης της πολιτείας είναι το ίδιο μ’ αυτό εκείνων που την κυβερνούν).

Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχαν αντιδράσει οι Ρεπουμπλικανοί και να έχουν αποστασιοποιηθεί από τον Τραμπ. Δεν το έχουν κάνει, άρα δεν είναι ευοίωνο το μέλλον της δημοκρατίας μας.

Ισως δεν γνωρίζουν αυτό που είπε ο Πλάτωνας: Αυτός που εμφανίζεται για πρώτη φορά ως προστάτης είναι η ρίζα από όπου ξεπηδά ένας τύραννος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο χαράζει ή αν προτιμάτε βάζει την στάμπα του στις αποφάσεις του Ερντογάν, πληροφορούμαστε ότι μεταξύ των λίγων άλλων θεμάτων που συζήτησαν ήταν και για τις σχέσεις της χώρας τους με την Ελλάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας