x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Αμερική

Η κοινότητα Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς τίμησε τη μνήμη της Αλώσεως της Πόλης (Φωτογραφίες)

ΤΖΑΚΣΟΝ ΧΑΪΤΣ. ΚΟΥΙΝΣ. Τελέστηκε Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, και μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που χάθηκαν κατά την Αλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, στις 29 Μαϊου 2022.

Λειτούργησαν ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Αρχιμανδρίτης π. Γεδεών Βαρύτιμος, ο διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής, ενώ στο Ιερό παρέμειναν συμπροσευχόμενοι ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα της Νέας Υόρκης, π. Χρυσόστομος Πάνος, ο π. Παναγιώτης Παπανικολάου και ο αρχιδιάκονος π. Διονύσιος Παπίρης.

Κατά το κήρυγμά του για την Κυριακή τού εκ γενετής τυφλού (Ιωάννου, κεφ. 9, 1-38), ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, έφερε ως παράδειγμα τους πρόσφατους πυροβολισμούς σε Δημοτικό σχολείο στο Τέξας και τον άδικό χαμό 19 μαθητών και δύο εκπαιδευτικών, υπογραμμίζοντας ότι αντί να διορθωθεί το πρόβλημα της εύκολης πρόσβασης και απόκτησης όπλων, προτείνονται ο αυστηρότερος έλεγχος στις εισόδους των σχολικών κτιρίων ή χορήγηση όπλων στους εκπαιδευτικούς.

Ομαδική φωτογραφία με μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου και της φιλοπτώχου. Διακρίνονται ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο π. Γεδεών Βαρύτιμος, η πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Αμαλία Μπουρνιά, και ο πρώην πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Φώτης Γερασόπουλος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.

Ο π. Γεδεών Βαρύτιμος εξέφρασε τη χαρά του για την τιμητική παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος επισκέφθηκε την κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης «μία τέτοια σημαντική ημέρα μνήμης όχι μόνο για τους Κωνσταντινουπολίτες, αλλά και για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Σημαντική όμως, είναι και για την Αμερική, διότι συμπίπτει με το Memorial Day».

Η πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Αμαλία Μπουρνιά, κάλεσε τον αντιπρόεδρο, Κώστα Κουτσοθανάση, για να του απονεμηθεί ένα αναμνηστικό ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στην κοινότητα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα κοινοτικά προγράμματα, όπως την επαναλειτουργία του Ελληνικού του Απογευματινού Σχολείου, το πρόγραμμα συντήρησης των αγιογραφιών και αγιογράφησης, τα μαθήματα Βυζαντινής Αγιογραφίας, η προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, η κτιριακή ανακαίνιση του Ναού.

«Μας τιμά ιδιαίτερα η παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.Η 29 Μαίου είναι μία ημέρα όπου ταυτίζονται οι μνήμες της Ελλάδας για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, αλλά και της Αμερικής, ημέρα μνήμης των πεσόντων στις μάχες για την προάσπιση των δημοκρατικών μας ελευθεριών, το Memorial Day”. Ευχαριστούμε όλους τους ενορίτες και φίλους που στηρίζουν τα προγράμματα της κοινότητάς μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον π. Γεδεών Βαρύτιμο, στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα για τη βοήθειά τους. Και ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Δρα Δέσποινα Αφεντούλη για την ομιλία της για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, με τίτλο «Εάλω η Πόλις»», είπε στον «Ε.Κ.» η Αμαλία Μπουρνιά.

 

Ομαδική φωτογραφία με μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου και της Φιλοπτώχου. Διακρίνονται ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο π. Γεδεών Βαρύτιμος, η πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Αμαλία Μπουρνιά, και ο πρώην πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Φώτης Γερασόπουλος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, επεσήμανε τον διαχρονικό συμβολισμό του Βυζαντίου, ανεξαρτήτως κωνσταντινουπολίτικης καταγωγής: «Θέλω […] να εκφράσω τα αισθήματα συγκίνησης που με κατέχουν ως Κωνσταντινουπολίτης – […] δεν είμαι μόνο εγώ και ο π. Γεδεών […που] είμαστε Κωνσταντινουπολίτες, βλέπω και άλλους Κωνσταντινουπολίτες μέσα στο εκκλησίασμα – αλλά ανεξάρτητα από το ποιος είναι Κωνσταντινουπολίτης και ποιος δεν είναι, όλοι είμαστε παιδιά του Βυζαντίου, είτε ως Ελληνες, είτε ως ορθόδοξοι, διότι το Βυζάντιο ήταν και παραμένει το λίκνο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. […]».

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπισκόπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης της μνήμης της Αλωσης σήμερα και το παράδειγμα της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς: «[…] Η μνήμη έχει πρωτίστως τον χαρακτήρα της τιμής [για…] αυτούς που έπεσαν […] για την ελευθερία […]. Η μνήμη έχει και έννοια τού να διδασκόμαστε […], ώστε να γινόμαστε καλύτεροι. […] Με αυτά τα δύο στοιχεία, τα οποία είναι εξόχως εποικοδομητικά […] για το σήμερα, μπορούμε να πορευθούμε […] στην Αμερική, μαθαίνοντας την τέχνη του Φαναριού της Κωνσταντινούπολης. […] Από τα χειρότερα δεδομένα, […] να προσπαθείς με […] εύστροφο τρόπο να βγάλεις τα καλύτερα αποτελέσματα. […] Αυτή είναι η δύναμη του Ελληνισμού. […] Βλέπετε σήμερα, ο Αγιος Κωνσταντίνος εδώ στο Τζάκσον Χάιτς και το οικονομικό θέμα τακτοποιεί […], και ο κόσμος έρχεται […], και Κωνσταντινουπολίτη προϊστάμενο έχει […]. Δεν κάνουμε απλά ένα μνημόσυνο […]. Αλλά, δημιουργικότητα, εργασία, φαντασία, όραμα για το μέλλον, αγάπη, ενότητα και πολιτισμός […]. Είμαστε ευγνώμονες στον Θεό που κράτησε τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία όρθια. […]. Δεν υπάρχουν τελευταίοι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης και δεν θα φύγει ποτέ το Πατριαρχείο από την Κωνσταντινούπολη […] Συγχαρητήρια σε όλους…».

Ομαδική φωτογραφία με μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου. Διακρίνονται ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο π. Γεδεών Βαρύτιμος, η πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Αμαλία Μπουρνιά, και ο πρώην πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Φώτης Γερασόπουλος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.

Τέλος, παρατέθηκε γεύμα στον κοινοτικό χώρο με πολίτικα εδέσματα, τα οποία προετοιμάστηκαν από τη μητέρα του π. Γεδεών Βαρυτίμου, Αννα Βαρυτίμου, και ο Γρηγόρης Μανινάκης ερμήνευσε το τραγούδι «Βοσπορίτισσα».

Μεταξύ των εκλεκτών παρευρισκομένων, παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Νέας Υόρκης, Μάικ Κατσαντώνης, με τη σύζυγό του, ο παραγωγός του «Cosmos- FM» και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «GAEPIS», Στέλιος Τακετζής, η διευθύντρια του Ημερήσιου σχολείου του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν, Μερόπη Κυριάκου και άλλοι.

Ομαδική φωτογραφία με ιεροπαίδια. Διακρίνονται ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο π. Γεδεών Βαρύτιμος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.
Η αφιέρωση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, γράφοντας μια αφιέρωση για την κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Διακρίνονται η πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Αμαλία Μπουρνιά, ο πρώην πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Φώτης Γερασόπουλος και ο π. Γεδεών Βαρύτιμος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.
Ομαδική φωτογραφία με μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου. Διακρίνονται ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο π. Γεδεών Βαρύτιμος, η πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Αμαλία Μπουρνιά, και ο πρώην πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Φώτης Γερασόπουλος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.
Ομαδική φωτογραφία με μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου και της Φιλοπτώχου. Διακρίνονται ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο π. Γεδεών Βαρύτιμος, η πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Αμαλία Μπουρνιά. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.
Απονομή αναμνηστικού στον αντιπρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Κώστα Κουτσοθανάση, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χαίτς. Για την παράδοση του αναμνηστικού κλήθηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.
Κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου για τους πεσόντες κατά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.
Η πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αμαλία Μπουρνιά παρέδωσε μία εικόνα στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ελεύθερος χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγύησης αφέθηκε ο Ελληνοκύπριος φοιτητής - και πρώην τερματοφύλακας της ΠΑΕΕΚ - Γεώργιος Θεοδουλίδης (George Theodoulides), ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη Κυριακή το πρωί, με την κατηγορία της κλοπής σε Εβραϊκή Συναγωγή.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ