x

Κοινωνία

Η Κύπρος μεταξύ Πεκίνου – Ουάσιγκτον – Αίτημα έκδοσης από Κίνα για δύο ακτιβιστές που στηρίζουν οι ΗΠΑ

12 Ιανουαρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στη μέση σοβαρής, αλλά και περίπλοκης υπόθεσης με πολιτικές προεκτάσεις έχουν βρεθεί οι αρχές της Κύπρου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», το όλο θέμα αφορά ενδεχόμενη έκδοση δυο Κινέζων υπηκόων, μητέρας και γιου, που εξασφάλισαν άδεια μόνιμης διαμονής στη Δημοκρατία και εγκαταστάθηκαν στην επαρχία Πάφου μέσω Επενδυτικού Προγράμματος. Στις 8 του περασμένου Δεκεμβρίου (2021) συνελήφθησαν στην Πέγεια με δικαστικό ένταλμα, στη βάση ερυθράς αγγελίας (rednotice) της Ιντερπόλ (Interpol). Τα δύο αυτά πρόσωπα καταζητούνταν στην πατρίδα τους. Φέρονται να είναι ύποπτα για αδικήματα τα οποία σχετίζονται με οικονομική/επενδυτική απάτη, και σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές έλαβαν χώρα στην Κίνα κατά το 2013.

Στην παρούσα φάση, η μητέρα και ο γιος της κρατούνται ως υπόδικοι στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου να καταλήξει σε σχέση με το αίτημα των κινεζικών αρχών για έκδοσή τους. Απόφαση, η οποία διόλου απλή φαίνεται, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους.

Συμφωνία με Λ.Δ. Κίνας

Υπάρχει ειδική συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την Εκδοση Φυγοδίκων, η οποία μάλιστα είναι νομολογημένη (βλ. κυρωτικό Νόμο του 2019 {Ν. 12(III)/2019}). Εδράζεται και στο πλαίσιο των καλών σχέσεων μεταξύ της αχανούς χώρας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πολιτικό κίνημα στις ΗΠΑ

Η όλη υπόθεση, ωστόσο, περιπλέκεται λόγω άλλων συναφών δεδομένων και γεγονότων. Οι δύο κρατούμενοι είναι μέλη και πολιτικοί ακτιβιστές της Νέας Κίνας (New Federal State of China). Το πολιτικό αυτό κίνημα, καλούμενο και ως λόμπι, δημιουργήθηκε από τους Guo Wengui και Steve Bannon, με δεδηλωμένο σκοπό την ανατροπή του Κινεζικού Κομουνιστικού Κόμματος (CCP) και κατ’ επέκταση της κινεζικής κυβέρνησης.

Ιδρύθηκε στις 4 Ιουνίου του 2020 στη Νέα Υόρκη, αυτοαποκαλείται ως «εξόριστη κυβέρνηση» της Κίνας και τυγχάνει έμμεσης αναγνώρισης από τις ΗΠΑ.

Στήριξη από FBI

Μάλιστα, το FBI περί τα τέλη του 2020 εξέφρασε με επίσημο τρόπο την απαρέσκειά του για παρόμοιες διώξεις από πλευράς της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας σε βάρος Κινέζων που διαμένουν στις ΗΠΑ.

Ο διευθυντής του γραφείου της υπηρεσίας, Κρίστοφερ Ρέι, στις 28/10/2020 είχε κάνει επίσημες δηλώσεις λέγοντας ανάμεσα σ’ άλλα ότι δεν θα επιτραπεί στο Κινεζικό Κομουνιστικό Κόμμα να βάζει στο στόχαστρο Κινέζους που διαμένουν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, μόνο και μόνο «επειδή αντιμετωπίζονται ως απειλή για το καθεστώς».

Επιστολή ROL σε υπουργεία

Στο όλο σκηνικό έρχεται να προστεθεί και επιστολή που κατέχουμε και παρουσιάζουμε. Στάλθηκε την περασμένη Τετάρτη 5 Ιανουαρίου από τον οργανισμό Rule of Law προς το κυπριακό Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, αλλά και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για μια οργάνωση ακτιβιστών που επίσης εδρεύει στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), κι έχει ως στόχο να υπηρετήσει τη διαφύλαξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, έχει προχωρήσει νομικά και κατά μελών του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ).

Στην επιστολή καταγράφεται ότι η γυναίκα που συνελήφθη στην Πέγεια είναι υποστηρίκτρια και μέλος του Rule of Law από τον Απρίλιο του 2020.

Είναι σαφές πως οι κυπριακές αρχές τίθενται προ ενός διλήμματος. Από τη μια υπάρχει η συμφωνία με τη φιλική Κίνα. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οργανωμένα σύνολα που δρουν υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ και κάνουν λόγω για πολιτική δίωξη, θέτοντας ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και στο παρελθόν έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση σε αιτήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για έκδοσης υπηκόων της χώρας. Κι αυτό υπό τον φόβο για τις συνθήκες με τις οποίες θα βρίσκονταν αντιμέτωποι οι εν λόγω ξένοι υπήκοοι μετά την έκδοσή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Iσχυρούς παραλληλισμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας