x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Πολιτισμός

Η Βοστώνη επεφύλαξε θερμή υποδοχή στο Δημήτρη Λάλο στην παράσταση «Εκτορος Κάθαρσις»

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ομογένεια της Βοστώνης επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό Δημήτρη Λάλο, ο οποίος ανέβασε την παράσταση «Εκτορος Κάθαρσις» στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο το βράδυ του Σαββάτου. Η παράσταση σχετίζεται με το Ομηρικό Επος της Ιλιάδας την οποία ερμήνευσε με παραστατικότητα και εκφορά λόγου ο κ. Λάλος, γνωστός από τον ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά «Σασμός» στου τηλεοπτικού σταθμού ALPHA.

Στην παράσταση  «Εκτορος Κάθαρσις» ο κ. Λάλος  ο ίδιος αναλαμβάνει τον ρόλο του ραψωδού, απαγγέλοντας, με ατμοσφαιρικό φωτισμό και συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Αλέξανδρο Κωτσόπουλο, τους στίχους εκείνους της Ιλιάδας που απευθύνονται στον πρίγκιπα της Τροίας, Εκτορα, ο οποίος θεωρείται ένας αδικημένος ήρωας.  Ταυτόχρονα προβάλλονταν και αγγλικοί υπέρτιτλοι.

Η «Εκτορος κάθαρσις» ουσιαστικά είναι μία αποκατάσταση του ήρωα, ο οποίος αναφέρεται από τον Ομηρο στο μεγαλύτερο μέρος της Ιλιάδας, σε αντίθεση με τον Αχιλλέα ο οποίος απουσιάζει σε 16 περίπου ραψωδίες. Ο Εκτορας είναι ο πιο σημαντικός ήρωας της Ιλιάδας. Στην Ιλιάδα, μάλιστα, υπήρξε και  ο πρώτος «σασμός», όταν ο Πρίαμος πηγαίνει να ζητήσει από το θυμωμένο Αχιλλέα το σώμα του νεκρού γιου του, και εκείνος το δίνει. Στην παράσταση παρευρέθηκαν ο Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας, ο Επίσκοπος Μάξιμος Αλχάμπρα της Σερβικής Επισκοπής Καλιφόρνιας και κορυφαίος Θεολόγος απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής Γεώργιος Καντώνης, ο Κοσμήτορας των Ελληνικού Κολεγίου Τιμόθεος Πατίτσας, ο κοσμήτωρ της Αγροτικής Σχολής Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ρότσιος, η διευθύντρια του Μαλιωτείου Κέντρου Χρυσούλα Κουρκουντή, ο π. Βασίλειος Μπέμπης προϊστάμενος της κοινότητας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ, καθηγητές πανεπιστημίων, επιχειρηματίες, αξιωματούχοι συλλόγων και κοινοτήτων.

Ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λάλος, ο οποίος ανέβασε την παράσταση «Εκτορος Κάθαρσις» στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο Βοστώνης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/θΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Λάλος είπε ότι «βρίσκομαι πρώτη φορά στη Βοστώνη καις την Αμερική, παντού όπου πατήσω το πόδι μου από εδώ και πέρα στην Αμερική θα είναι η πρώτη φορά». Συμπλήρωσε πως «νομίζω ότι είναι μία χώρα που έχει τα πάντα και γι’ αυτό νομίζω πως είναι αυτή τη στιγμή και από τις πιο σπουδαίες πολιτιστικά και πολιτισμικά χώρα και φυσικά και η Νέα Υόρκη και η Βοστώνη».

Στην ερώτηση τι μήνυμα δίνει η «Εκτορος Κάθαρσις» σήμερα, είπε πως «το έργο του Ομήρου είναι best seller τα τελευταία δυόμισι χιλιάδες χρόνια, δηλαδή πιστεύω ότι είναι πέρα από ό,τι έχει να δώσει η συγκεκριμένη παράσταση όσο αυτό που έχει να δώσει ο λόγος του Ομήρου».

Αναφορικά γιατί ο Ομηρος  εξακολουθεί δυόμισι χιλιάδες χρόνια να είναι επίκαιρος και διαχρονικός, είπε πως «αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι η διαχρονικότητα του, αυτό συμβαίνει διότι πρέπει να καταλάβουμε ότι τα Ομηρικά Επη είναι τη εγκυκλοπαίδεια της φυλής των Ιώνων. Αυτό σημαίνει ότι τα Ομηρικά Επη σφυρηλάτησαν την ανθρωπότητα. Οταν η ανθρωπότητα ήταν ακόμα παιδί την μεγάλωσαν και την εκπαίδευσαν να είναι αυτό που είναι σήμερα».

Ομογενείς της Βοστώνης παρακολουθούν με ενδιαφέρον την παράσταση “Εκτορος Κάθαρσις” από τον ηθοποιό Δημήτρη Λάλο στο Μαλιώτειο Κέντρο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Στην ερώτηση αν ωρίμασε η ανθρωπότητα  απάντησε, «πάρα πολύ, είμαστε στο καλύτερο σημείο που θα μπορούσε να είναι η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή» και συμπλήρωσε πως «τα Επη του Ομήρου είναι ένα εγχειρίδιο ζωής, δηλαδή διδάσκουν πώς να φέρεσαι στον θάνατο, απέναντι στην προδοσία, έχει μέρα τεχνικές γνώσεις ναυσιπλοΐας, γεωγραφίας, γεωργίας,  δεν είναι δηλαδή ένα παραμύθι, είναι ένα εγχειρίδιο ζωής. Νομίζω πως χωρίς αυτά τα συγκεκριμένα εγχειρίδια θα ήμασταν ακόμα στις σπηλιές».

Οταν τον ρωτήσαμε ενδιαφέρονται οι σημερινοί νεοέλληνες για έργα σαν κι αυτό, είπε, πως «αν αναλογιστεί κανείς τον κόσμο που έχει κάθε χρόνο η Επίδαυρος όταν παίζονται αρχαίες τραγωδίες, τη δίψα που δείχνει ο κόσμος και στην Επαρχία όταν περιοδεύουν οι θίασοι με την τραγωδίες νομίζω ότι ο κόσμος διψά για ουσιαστική γνώση».

Είπε ακόμα πως «δεν ξαναανακαλύπτονται τα έργα, αλλά απλά είναι οι νέοι που ανακαλύπτουν αυτά τα έργα, τα έργα είναι πάντα εκεί. Είναι σαν την Επίδαυρο η οποία δεν κουνιέται από εκεί, πηγαίνουν απλά καινούργιοι άνθρωποι και την ανανεώνουν».

Στην ερώτηση τι εισπράττετε εσείς όταν ανεβάζετε τέτοια έργα, απάντησε πως «σε προσωπικό επίπεδο εισπράττω έναν πλούτο του κειμένου που είναι απύθμενος. Κάθε φορά που το αντιμετωπίζω, κάθε φορά το ξαναδιαβάζω, κάθε φορά ξαναγεννιούνται καινούργιες εικόνες κι αυτό είναι το μεγαλείο. Αν ναυαγούσα σ’ ένα νησί μόνος μου αν έπαιρνα ένα βιβλίο θα ήταν ένα από τα Ομηρικά Επη».

Από την δεξίωση που ακολούθησε στους χώρους του Μαλιωτείου Κέντρου έπειτα από την παράσταση “Εκτορος Κάθαρσις”.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Οταν τον ρωτήσαμε πώς πηγαίνει ο «σασμός», είπε, πως «κάθε καλλιτέχνης, αλλά και κάθε άνθρωπος θέλει αυτό που κάνει να είναι επιτυχία. Ετσι κι ο «σασμός» θέλαμε όλοι να είναι επιτυχία, αλλά νομίζω ότι έχει ξεφύγει, είναι πια φαινόμενο κι όλοι έχομε κάτι να κερδίσουμε από αυτό». Αναφορικά με την επιτυχία του «σασμού» είπε ότι «νομίζω πως οφείλεται στη φόρμα του που έχει να κάνει με τις οικογένειες, με την παράδοση και θα έλεγα ότι στο βάθος μοιάζει με αρχαία τραγωδία».

Οταν τον ρωτήσαμε τι νομίζετε για την Ομογένεια της Αμερικής, τι είμαστε εμείς για σας, απάντησε πως «εγώ είμαι παιδί μεταναστών, γεννήθηκα στην Ελλάδα και οκτώ χρονών πήγαμε στη Γερμανία. Οι γονείς και η αδελφοί μου ζουν ακόμα εκεί. Εζησα όλα μου τα παιδικά και εφηβικά χρόνια  στο εξωτερικό, ήμουν κι εγώ ομογενής, Ελληνας του εξωτερικού και ξέρω τι σημαίνει το πικρό ψωμί της ξενιτιάς. Απέχει πολλά περισσότερα χιλιόμετρα η Αμερική από τη Γερμανία, αλλά αυτό που φωτίζει πάντα είναι η αγάπη για την Ελλάδα όταν βρίσκεσαι μακριά της».

Στην ερώτηση η Ελλάδα είναι τόπος ή τρόπος ή και τα δύο, ο κ. Λάλος απάντησε «η Ελλάδα είναι οι άνθρωποι, η Ελλάδα είναι ο πολιτισμός, η Ελλάδα είναι ο τόπος, είναι ο ήλιος, είναι η γλώσσα, ο κραδασμός της γλώσσας. Και γι’ αυτό είμαι σήμερα εδώ, γι’ αυτό θέλω να ταξιδέψω τη γλώσσα του Ομήρου στις πέντε Ηπείρους όπου υπάρχει Ελληνισμός έτσι ώστε αυτός ο κραδασμός να ταξιδέψει σ’ όλον τον πλανήτη»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στις τάξεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, με αφορμή τις εκλογές του Σαββάτου, οι οποίες δρομολογήθηκαν από τις διαδικασίες που προώθησε η Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ