x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ημέρα των Ευχαριστιών στο «Ελληνικό Χωριό» Φλόριδας

TAΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Από νωρίς το πρωί, μέχρι και μετά το μεσημέρι της Πέμπτης, άνδρες και γυναίκες, πολλοί από τους οποίους ήταν άστεγοι, πηγαινοέρχονταν στη μικρή κοινοτική αίθουσα, δίπλα στον ιστορικό ιερό ναό του Αγ. Νικολάου, στο φημισμένο «Ελληνικό Χωριό», Τάρπον Σπρινγκς.

Όπως κάθε χρόνο, η Κοινότητα πρόσφερε δωρεάν μερίδες φαγητό, με την παραδοσιακή γαλοπούλα, σαλάτες, σούπες και όλα τα σχετικά, που συνοδεύουν το τραπέζι για την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day) σε άτομα με ανάγκες και σε συνανθρώπους μας που θα περνούσαν μόνοι τους την μεγάλη αυτή αμερικανική γιορτή.

«Κανένας δεν έμεινε αυτή τη μέρα, χωρίς γαλοπούλα», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα», ο οργανωτικός υπεύθυνος της εορταστικής αυτής εκδήλωσης και άλλων δωρεάν φαγητών, Κρις Παλαίδης, παλαιό στέλεχος της Κοινότητας και διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου.

Η προετοιμασία για το εορταστικό τραπέζι, άρχισε από την περασμένη Δευτέρα και συνεχίστηκε μέχρι την Πέμπτη. Στην κουζίνα της κοινότητας ψήθηκαν οι γαλοπούλες και μαγειρεύτηκαν και τα άλλα φαγητά.

Ο οργανωτικός υπεύθυνος του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών στην κοινότητα Αγ. Νικολάου, Τάρπον Σπρινγκς, Χρήστος Παλαϊδης και η πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων, Ελένη Καρυοφύλλη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΛ. ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗ

Τις προηγούμενες ημέρες δόθηκαν άψητες γαλοπούλες, σε άτομα που αδυνατούσαν για διάφορους λόγους να πάνε την Πέμπτη στο εορταστικό τραπέζι της κοινότητας.

«Οι περισσότεροι που ήλθαν, ήταν άστεγοι και είχαμε και ελάχιστους ομογενείς», είπε ο κ. Παλαίδης ο οποίος τόνισε ότι πάντοτε και ιδιαίτερα σε τέτοιους εορτασμούς, πρέπει  οι άνθρωποι να δείχνουν την αγάπη και τα φιλάνθρωπα αισθήματά τους, προς εκείνους που έχουν ανάγκες.

Μεμονωμένα άτομα, επιχειρήσεις και σύλλογοι προσφέρουν κάθε χρόνο διάφορα είδη για το εορταστικό τραπέζι της Ημέρας των Ευχαριστιών. Από τις ομογενειακές οργανώσεις της περιοχής, φέτος πρόσφεραν γαλοπούλες και άλλα είδη, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο Σύλλογος Αθηναίων Φλόριδας, «Αττική», η πρόεδρός του, Ελένη Καρυοφύλλη, το Πανελλήνιο Πολιτιστικό Κέντρο Φλόριδας «Προμηθέας» και o σύλλογος Hellenic-American Benevolent Association.

Μερικοί από τους ομογενείς υποστηρικτές πρόσφεραν χρήματα για την αγορά διαφόρων τροφίμων.

Οι πόρτες της κοινοτικής αίθουσας άνοιξαν για τον κόσμο, στις 8:30 π.μ., με την προσφορά καφέ, αυγών και γλυκών. Στις 10 π.μ. προσφέρθηκε σούπα σε όλους και στη συνέχεια σαλάτα. Λίγο αργότερα, πήγε εκεί, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγ. Νικολάου, π. Αθανάσιος Χαριλάου, ο οποίος έκανε και την προσευχή. Ο ίδιος βρήκε την ευκαιρία να πλησιάσει και να συνομιλήσει με αρκετούς από εκείνους που είχαν πάει στο εορταστικό τραπέζι.

Το κανονικό σερβίρισμα με τη γαλοπούλα και τα σχετικά που τη συνοδεύουν άρχισε στις 11:30 π.μ. και συνεχίστηκε μέχρι τις μεταμεσημβρινές ώρες.

«Ηταν συγκινητικό να βλέπεις άτομα που αφού έφαγαν, ζήτησαν να πάρουν και φαγητό μαζί τους», είπε ο κ. Παλαϊδης. «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε και υπάρχουν κι άλλοι, που στερούνται ένα ζεστό φαγητό. Τους ευχαριστούμε όλους εκείνους που ήλθαν. Και ελπίζουμε ότι και τα Χριστούγεννα, θα μας αξιώσει ο Θεός να βοηθήσουμε με τον ίδιο τρόπο συνανθρώπους μας».

Ο ιστορικός ιερός ναός του Αγίου Νικολάου, στο “Ελληνικό Χωριό” Φλόριδας, Τάρπον Σπρινγκς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Αρκετοί ήταν και αυτή τη χρονιά οι εθελοντές που βοήθησαν για το εορταστικό τραπέζι της Ημέρας των Ευχαριστιών.

«Θέλω να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα, γιατί η προσφορά τους είναι αποφασιστική για την καλή προετοιμασία και πραγματοποίηση του εορτασμού», είπε ο κ. Παλαϊδης.

Εδώ και χρόνια, η κοινότητα του Αγίου Νικολάου, με πρωτεργάτη τον κ. Παλαϊδη, προσφέρει κάθε Δευτέρα φαγητό σε αναξιοπαθούντες που πηγαίνουν εκεί.

Μέχρι πριν ξεσπάσει η πανδημία, τα άτομα αυτά φιλοξενούνταν στην κοινοτική αίθουσα δίπλα στον ιερό ναό, αλλά μετά, τους προσφέρονταν τα φαγητά έτοιμα σε πακέτα που τα έπαιρναν και έφευγαν. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και για την αποφυγή των κινδύνων σε εσωτερικούς χώρους, το Πανελλήνιο Πολιτιστικό Κέντρο Φλόριδας, «Προμηθέας» είχε προσφέρει την αυλή του.

Εκτός από το φαγητό, όσοι πηγαίνουν στον Αγιο Νικόλαο για λίγο φαγητό, βρίσκουν φιλόξενο περιβάλλον και νιώθουν καλύτερα, γνωρίζοντας και άλλα άτομα που βρίσκονται στις ίδιες με αυτούς ανάγκες. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι ομογενείς.

Από τους πρώτους που βοηθά εθελοντικά κάθε εβδομάδα, είναι η πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Φλόριδας, «Αττική», Ελένη Καρυοφύλλη.

Στους αναξιοπαθούντες της περιοχής, εκτός από τον Αγιο Νικόλαο, προσφέρουν φαγητό μια αμερικανική εκκλησία και το Tarpon Springs Shepherd Center.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ