x

Πολιτισμός

Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

11 Νοεμβρίου 2021

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για τις Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αλεξάνδρειας θα βρεθεί, την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας.

Στον ελληνικό χώρο του ΕΙΠ Αλεξανδρείας, εκεί όπου πολλοί σπουδαστές διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και από όπου ξεκινάνε όλον τον χρόνο πολλές προσπάθειες ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας, θα συναντηθούν τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να συνεορτάσουν τις Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αλεξάνδρειας, με την εναρκτήρια εκδήλωση να πραγματοποιείται παρουσία πολλών επισήμων στο ελληνοπρεπές κτίριο που κάποτε στέγαζε το Αβερώφειο Παρθεναγωγείο.

Με θέμα «Η Αλεξάνδρεια που ήταν, η Αλεξάνδρεια που θα ξαναγίνει», όλες τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Κέντρο Αλεξανδρινών Σπουδών, σε συνεργασία με το Γαλλικό Προξενείο της πόλης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αλεξανδρείας, το Ινστιτούτο «Γκαίτε», το Πολιτιστικό Κέντρο Ιησουϊτών, το Πανεπιστήμιο Σενγκόρ, την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, το παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και μία σειρά ακόμη φορέων που θα δώσουν αύριο το δυναμικό παρών στην έδρα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας για τα επίσημα εγκαίνια των εβδομαδιαίων εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Στις εκδηλώσεις αυτές, συμπεριλαμβάνεται και το μεταφρασμένο στα αραβικά έργο του Αλέξανδρου Κιτρόεφ «Οι Έλληνες και η δημιουργία της μοντέρνας Αιγύπτου» από τους μεταφραστές ‘Αχμεντ Μανσούρ και Αμίρα Νουέιρα, μία έκδοση της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.

Ένα από τα βασικά θέματα των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των ιστορικών υπόγειων δεξαμενών της πόλης – 144 στον αριθμό τους – που αποτελούν μέρος της πόλης ανά τους αιώνες, ένα θέμα άγνωστο στον πολύ κόσμο που δείχνει το πόσο ήταν πάντοτε ανεπτυγμένη η Αλεξάνδρεια, όχι μόνον στον πολιτιστικό τομέα αλλά και στον τομέα των Επιστημών.

Σημειώνεται ότι κάποιες από τις δεξαμενές αυτές διέθεταν μέχρι και 4 επίπεδα ενώ η χωρητικότητά τους έφτανε μέχρι και τα 2.500 κυβικά μέτρα. Μία από αυτές έχει μάλιστα ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς βρίσκεται στο υπόγειο της έδρας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στεγάζοντας σήμερα το μουσείο του.

Χαρακτηριστική, τέλος, και η αφίσα των εκδηλώσεων που «παντρεύει» τη σύγχρονη Αλεξάνδρεια με την Αλεξάνδρεια των περασμένων αιώνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.