x

Πολιτισμός

Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

11 Νοεμβρίου 2021

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για τις Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αλεξάνδρειας θα βρεθεί, την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας.

Στον ελληνικό χώρο του ΕΙΠ Αλεξανδρείας, εκεί όπου πολλοί σπουδαστές διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και από όπου ξεκινάνε όλον τον χρόνο πολλές προσπάθειες ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας, θα συναντηθούν τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να συνεορτάσουν τις Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αλεξάνδρειας, με την εναρκτήρια εκδήλωση να πραγματοποιείται παρουσία πολλών επισήμων στο ελληνοπρεπές κτίριο που κάποτε στέγαζε το Αβερώφειο Παρθεναγωγείο.

Με θέμα «Η Αλεξάνδρεια που ήταν, η Αλεξάνδρεια που θα ξαναγίνει», όλες τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Κέντρο Αλεξανδρινών Σπουδών, σε συνεργασία με το Γαλλικό Προξενείο της πόλης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αλεξανδρείας, το Ινστιτούτο «Γκαίτε», το Πολιτιστικό Κέντρο Ιησουϊτών, το Πανεπιστήμιο Σενγκόρ, την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, το παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και μία σειρά ακόμη φορέων που θα δώσουν αύριο το δυναμικό παρών στην έδρα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας για τα επίσημα εγκαίνια των εβδομαδιαίων εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Στις εκδηλώσεις αυτές, συμπεριλαμβάνεται και το μεταφρασμένο στα αραβικά έργο του Αλέξανδρου Κιτρόεφ «Οι Έλληνες και η δημιουργία της μοντέρνας Αιγύπτου» από τους μεταφραστές ‘Αχμεντ Μανσούρ και Αμίρα Νουέιρα, μία έκδοση της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.

Ένα από τα βασικά θέματα των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των ιστορικών υπόγειων δεξαμενών της πόλης – 144 στον αριθμό τους – που αποτελούν μέρος της πόλης ανά τους αιώνες, ένα θέμα άγνωστο στον πολύ κόσμο που δείχνει το πόσο ήταν πάντοτε ανεπτυγμένη η Αλεξάνδρεια, όχι μόνον στον πολιτιστικό τομέα αλλά και στον τομέα των Επιστημών.

Σημειώνεται ότι κάποιες από τις δεξαμενές αυτές διέθεταν μέχρι και 4 επίπεδα ενώ η χωρητικότητά τους έφτανε μέχρι και τα 2.500 κυβικά μέτρα. Μία από αυτές έχει μάλιστα ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς βρίσκεται στο υπόγειο της έδρας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στεγάζοντας σήμερα το μουσείο του.

Χαρακτηριστική, τέλος, και η αφίσα των εκδηλώσεων που «παντρεύει» τη σύγχρονη Αλεξάνδρεια με την Αλεξάνδρεια των περασμένων αιώνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω συγκινησιακά φορτισμένου κλίματος, αλλά και μηνυμάτων αισιοδοξίας, τελέστηκαν τα εγκαίνια στο νέο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, παρουσία πλήθους προσκεκλημένων και επισήμων, που πέρασαν για πρώτη φορά την πύλη του εθνικού προσκυνήματος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας