x

Πολιτισμός

Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

11 Νοεμβρίου 2021

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για τις Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αλεξάνδρειας θα βρεθεί, την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας.

Στον ελληνικό χώρο του ΕΙΠ Αλεξανδρείας, εκεί όπου πολλοί σπουδαστές διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και από όπου ξεκινάνε όλον τον χρόνο πολλές προσπάθειες ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας, θα συναντηθούν τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να συνεορτάσουν τις Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αλεξάνδρειας, με την εναρκτήρια εκδήλωση να πραγματοποιείται παρουσία πολλών επισήμων στο ελληνοπρεπές κτίριο που κάποτε στέγαζε το Αβερώφειο Παρθεναγωγείο.

Με θέμα «Η Αλεξάνδρεια που ήταν, η Αλεξάνδρεια που θα ξαναγίνει», όλες τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Κέντρο Αλεξανδρινών Σπουδών, σε συνεργασία με το Γαλλικό Προξενείο της πόλης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αλεξανδρείας, το Ινστιτούτο «Γκαίτε», το Πολιτιστικό Κέντρο Ιησουϊτών, το Πανεπιστήμιο Σενγκόρ, την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, το παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και μία σειρά ακόμη φορέων που θα δώσουν αύριο το δυναμικό παρών στην έδρα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας για τα επίσημα εγκαίνια των εβδομαδιαίων εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Στις εκδηλώσεις αυτές, συμπεριλαμβάνεται και το μεταφρασμένο στα αραβικά έργο του Αλέξανδρου Κιτρόεφ «Οι Έλληνες και η δημιουργία της μοντέρνας Αιγύπτου» από τους μεταφραστές ‘Αχμεντ Μανσούρ και Αμίρα Νουέιρα, μία έκδοση της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.

Ένα από τα βασικά θέματα των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των ιστορικών υπόγειων δεξαμενών της πόλης – 144 στον αριθμό τους – που αποτελούν μέρος της πόλης ανά τους αιώνες, ένα θέμα άγνωστο στον πολύ κόσμο που δείχνει το πόσο ήταν πάντοτε ανεπτυγμένη η Αλεξάνδρεια, όχι μόνον στον πολιτιστικό τομέα αλλά και στον τομέα των Επιστημών.

Σημειώνεται ότι κάποιες από τις δεξαμενές αυτές διέθεταν μέχρι και 4 επίπεδα ενώ η χωρητικότητά τους έφτανε μέχρι και τα 2.500 κυβικά μέτρα. Μία από αυτές έχει μάλιστα ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς βρίσκεται στο υπόγειο της έδρας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στεγάζοντας σήμερα το μουσείο του.

Χαρακτηριστική, τέλος, και η αφίσα των εκδηλώσεων που «παντρεύει» τη σύγχρονη Αλεξάνδρεια με την Αλεξάνδρεια των περασμένων αιώνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απηύθυνε ομιλία κατά την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου “World Policy Conference” στο Abu Dhabi και αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Εκκλησία της Ρωσίας, η οποία συντάσσεται, όπως είπε, με το πολιτικό ιδεολόγημα του “Ρωσικού κόσμου” Καταδίκασε για μία ακόμα φορά τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας υπογραμμίζοντας ότι ο εν εξελίξει πόλεμος έχει οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, Ουκρανούς και Ρώσσους, ενώ είναι ανυπολόγιστες οι καταστροφές σε υποδομές στο έδαφος της Ουκρανίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Επέστρεψε στις ΗΠΑ η Μπρίτνεϊ Γκράινερ

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ. Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν 10 μήνες αφότου η κράτηση της σταρ του μπάσκετ στη Ρωσία την έκανε την πιο προβεβλημένη Αμερικανίδα που φυλακίστηκε στο εξωτερικό, προκαλώντας πολιτική θύελλα.

Στα γαλανόλευκα το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης για την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής» (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) για να τιμήσει την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής», που διοργανώθηκε σε ειδική τελετή προς τιμήν της χώρας μας σε συνεργασία με την Capital Link στην Νέα Υόρκη.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας