x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μακάριοι οι ειρηνοποιοί

24 Φεβρουαρίου 2022
Του Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου, Ηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου Αγίου Ορους

Από παιδί άκουγα συχνά κάποιους να λένε «έρχεται πόλεμος, μαζέψτε τρόφιμα!».

Τώρα, που αντικειμενικά ο κόσμος βαδίζει σε επικίνδυνες ατραπούς, ακούω κάποιους παρόμοιας πνευματικής ποιότητας με τους προαναφερομένους να λένε «πρέπει να γίνει πόλεμος για να καθαρίσει η γη από το κακό». Το λένε και γεμίζει το στόμα τους! Το λένε και ευχαριστιούνται με την προσδοκία της σφαγής ανθρώπων!

Παλαιότερα, όταν δεν υπήρχε θέμα, τρομοκρατούσαν τους ανθρώπους με την απειλή του πολέμου, ώστε να παραλύουν πνευματικά και να τους ελέγχουν. Τώρα, που υπάρχει κάποιο ζήτημα, αντί να είναι υπέρμαχοι της ειρήνης και του δικαίου, δημοσιεύουν δήθεν προφητείες, ώστε να παραλύσει η αντίσταση των χριστιανών στο κακό.

Ο Θεός δεν διοργανώνει τους πολέμους, ούτε «πρέπει να γίνει πόλεμος για να φύγει το κακό». Τον πόλεμο κάνουν οργισμένοι και πλεονέκτες άνθρωποι. Σε πόλεμο παρασύρονται οι κοινωνίες που ζουν μέσα στην οργή, όπου όλοι κατακρίνουν όλους.

Δεν έχουν θέση στην Εκκλησία άνθρωποι που «χαίρεται η καρδιά τους» να γίνει σφαγή. Ο χριστιανός πρέπει να επιζητά την ειρήνη, να είναι ειρηνοποιός, όπως δίδαξε ο Χριστός στους μακαρισμούς! Ο χριστιανός αμύνεται για να υπερασπιστεί τις εστίες του, την πίστη του, τους αδικημένους και τους αδυνάτους. Δεν επιζητά τον πόλεμο. Δεν τον «ευχαριστιέται». Μόνο ο διάβολος και «τα παιδιά του» ευχαριστιούνται με τον πόλεμο.

Πώς θα μπορέσει κάποιος χριστιανός που λαχταρά τον πόλεμο να συμμετάσχει σε Θεία Λειτουργία, όπου λέμε «Έν εἰρήνῃ τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν», «Ὑπέρ της ἄνωθεν εἰρήνης…δεηθῶμεν», «Ὑπὲρ τῆς εἰρήνης τοῦ σύμπαντος κόσμου…καὶ καιρῶν εἰρηνικῶν, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν» και «Εἰρήνην τῶ κόσμῳ Σου δώρησαι»;

Τα βασικό εργαλείο των επιτήδειων πολεμολάγνων είναι οι δήθεν προφητείες αγίων. Βασικά δεν γνωρίζουμε αν όντως οι άγιοι είπαν όλα όσα μας μεταφέρουν οι προφητολάγνοι ή αν αυτοί βάζουν λόγια σε στόματα αγίων.

Τιμούμε κάποιους ανθρώπους ως αγίους για την πνευματική κατάσταση που έφτασαν στο τέλος της ζωής τους. Ο τίτλος του αγίου δεν σημαίνει πως όλη τους τη ζωή είχαν την κατάλληλη πνευματική κατάσταση.

Χαρακτηριστικό των αγίων εν ζωή ήταν η παραμυθία που προσέφεραν στους ανθρώπους. Δεν τρομοκρατούσαν, δεν προκαλούσαν ταραχή, αλλά γαλήνευαν και ηρεμούσαν, έδιναν ελπίδα.

Ακόμα και αν είπε μια φράση ένας άγιος, αυτή δεν μπορεί να μπει πάνω από τις διδαχές του Χριστού. Ο Χριστός είναι ο μόνος αναμάρτητος. Δεν υπάρχει άνθρωπος που έζησε και δεν αμάρτησε, ακόμα και οι Άγιοι. Γι’ αυτό ποτέ δεν παίρνουμε τα λόγια των αγίων σαν να τα είπε ο Χριστός. Αντιθέτως, λαμβάνουμε υπ’ όψιν την «συμφωνία των πατέρων», δηλαδή τις κοινές απόψεις πολλών αγίων της Εκκλησίας. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να λεγόμαστε χριστιανοί, αν δεν έχουμε διαβάσει μια φορά τους μακαρισμούς του Χριστού, ενώ από την άλλη μαθαίνουμε και παπαγαλίζουμε κάθε ψευδοπροφητεία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και αποχαυνώνει την ψυχή μας.

Ας προσευχηθούμε και ας εργαστούμε λοιπόν για την ειρήνη, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα το δίκαιο. Ούτε η λαχτάρα του πολέμου, ούτε η αδιαφορία μπορεί να χαρακτηρίζει τον χριστιανό!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριε Διευθυντά, Με την ευκαιρία της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης και ιδιαίτερα για την Επέτειο των 100 χρόνων της Αρχιεπισκοπής, θα ήθελα κατ’ αρχάς να συγχαρώ τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπό μας κ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας