x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μενέντεζ: Καμία νίκη για την Τουρκία στο NDAA

08 Δεκεμβρίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ξεκάθαρη απάντηση, όσον αφορά στις πραγματικές διαστάσεις των διατυπώσεων που εντάχθηκαν ή αφαιρέθηκαν στο κείμενο του Αμυντικού Προϋπολογισμού του 2023 (NDAA 2023) αναφορικά με την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, έδωσε ο φιλέλληνας πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπομπ Μενέντεζ (Bob Menendez).

Ειδικότερα, ο κ. Μενέντεζ, με αφορμή την τουρκική προπαγάνδα, η οποία παρουσίαζε ως νίκη την μη συμπερίληψη της τροπολογίας του ομογενούς βουλευτή Κρις Πάππας (Chris Pappas) στο τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού, το οποίο έθετε απευθείας όρους για την πώληση του σχετικού εξοπλισμού σε χώρες του ΝΑΤΟ -που «φωτογράφιζαν» την τουρκική παραβατικότητα- επανήλθε με νέα δήλωση, τονίζοντας πως η τελική διατύπωση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση «νίκη» για την Τουρκία.

«Σε αντίθεση με ορισμένες εκτιμήσεις, ο NDAA δεν αποτελεί νίκη για την Τουρκία. Είναι απλώς ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας στην Γερουσία αναφορικά με τις πωλήσεις όπλων. Θα το πω ξανά: Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, δεν θα εγκρίνω F-16 για την Τουρκία μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις παραβάσεις στην περιοχή», ήταν η δήλωση του κ. Μενέντεζ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία παρουσίασε ως «νίκη» το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στο ξεκάθαρο μήνυμα που επέλεξε να στείλει με αυτό το Κογκρέσο προς την Αγκυρα για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Αλλωστε, το Κογκρέσο συμπεριέλαβε σχετική αναφορά στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ. «Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», τονιζόταν στο σχετικό χωρίο, που αγνόησε η τουρκική προπαγάνδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μπομπ Μενέντεζ στάθηκε και ο επίσης φιλέλληνας βουλευτής των Δημοκρατικών, Φρανκ Παλόνε (Frank Pallone), ο οποίος ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει την συνεργασία με τον Μπομπ Μενέντεζ και άλλους βουλευτές προκειμένου να σταματήσει η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τον Ερντογάν.

«Συμφωνώ σθεναρά με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Το Κογκρέσο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στην διάθεσή του, προκειμένου να αποτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία.  Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τον πρόεδρο Μενέντεζ και άλλους συναδέλφους μου προκειμένου να σταματήσουμε ενδεχόμενη παροχή εξοπλισμού από πλευράς των ΗΠΑ στο καθεστώς Ερντογάν, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», ήταν η ανάρτηση του Παλόνε, ενός από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» του Ερντογάν στο Κογκρέσο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Περικλής Ναβάμπ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PITCO Foods, μιας κορυφαίας εταιρείας χονδρεμπορίας και διανομής τροφίμων, εντάχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του The Hellenic Initiative (THI) (Ελληνική Πρωτοβουλία).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ