x

Πολιτική

Νέο τρικ του Σάντος στην Ουάσιγκτον: Παρουσίασε νομοσχέδιο

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Ο βουλευτής από τη Νέα Υόρκη, Τζορτζ Σάντος δυσκολεύτηκε να κάνει νέους φίλους ή να κερδίσει υποστήριξη τους πρώτους μήνες του στο Κογκρέσο – ένα κατανοητό αποτέλεσμα, ίσως, δεδομένων των μετεκλογικών αποκαλύψεων ότι είπε ψέματα για μεγάλο μέρος του παρελθόντος του.

Την Τρίτη, ο κ. Σάντος δοκίμασε μια νέα τακτική: Παρουσίασε το πρώτο του νομοσχέδιο, επιδιώκοντας να αναιρέσει εν μέρει το φορολογικό σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ που περιόριζε το ποσό που οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα μπορούσαν να αφαιρέσουν από κρατικούς και τοπικούς φόρους ιδιοκτησίας.

Το νομοσχέδιο τοποθετεί τον κ. Σάντος, Ρεπουμπλικανό της Νέας Υόρκης, σε αντίθεση με κάποιους στο δικό του κόμμα. Αλλά ο κ. Σάντος δεν είναι ακριβώς ένα από τα αγαπημένα  μέλη του κόμματος και φαινόταν να ενδιαφέρεται περισσότερο να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων του, των οποίων οι υψηλοί φόροι ιδιοκτησίας τους επηρεάζουν δυσανάλογα από τα όρια στη λεγόμενη έκπτωση SALT.

«Η αύξηση του ανώτατου ορίου στο SALT θα προσφέρει πραγματική φορολογική ελάφρυνση όχι μόνο στην 3η Περιφέρεια του Κογκρέσου της Νέας Υόρκης, αλλά σε όλους», είπε ο κ. Σάντος σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του την Τρίτη. Το νομοσχέδιο είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη της δέσμευσης του κ. Σάντος να συνεχίσει ως μέλος του Κογκρέσου, ελπίζοντας να αποκαταστήσει τη δημόσια προσωπικότητά του αποτρέποντας τις εκκλήσεις για παραίτησή του, παρ’ όλο που πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι αντιμετωπίζεται δυσμενώς από το 83% των ψηφοφόρων.

Δεν ήταν εύκολος ο δρόμος για τον κ. Σάντος, ο οποίος αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από τις δύο επιτροπές του εν αναμονή της ολοκλήρωσης των ερευνών για τα προσωπικά του οικονομικά και τα οικονομικά της εκστρατείας. Η δουλειά του στη Βουλή μέχρι στιγμής περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε αναρτήσεις στο Twitter και στην εκφώνηση ομιλιών ενώπιον μιας κυρίως άδειας αίθουσας της Βουλής για θέματα που κυμαίνονται από το Ιράν έως την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. (Ο κ. Σάντος έχει υποστηρίξει ψευδώς ότι οι παππούδες του δραπέτευσαν από το Ολοκαύτωμα).

Ακόμα κι έτσι, ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη η νομοθεσία του κ. Σάντος, την οποία αποκαλεί «Νόμος για την ανακούφιση από το SALT», υπογραμμίζει την απομόνωση του βουλευτή για πρώτη φορά: Ενας συνάδελφός του Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Νέας Υόρκης, ο Νικ Λαλότα (Nick LaLota), είπε στο «Bloomberg News» ότι δεν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο γιατί ο κ. Σάντος είναι από πίσω.

Το νομοσχέδιο του κ. Σάντος είναι επίσης παρόμοιο με μια δικομματική πρόταση που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο από τον βουλευτή, Μίκι Σερίλ (Mikie Sherrill), Δημοκρατικό της Νέας Ιερσέης, και τον Μάικλ Λάουλερ (Michael Lawler,) Ρεπουμπλικανό της Νέας Υόρκης, που θα αυξήσει το ανώτατο όριο στα 100.000 δολάρια για τα άτομα και στα 200.000 δολάρια για τα παντρεμένα ζευγάρια.

Ο λογαριασμός του κ. Σάντος θα αυξήσει το ανώτατο όριο από $10.000 σε $50.000 για ανύπαντρους. Οταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε να υποβάλει το δικό του νομοσχέδιο, αντί να υποστηρίξει την πρόταση που έκαναν οι συνάδελφοί του, μια εκπρόσωπος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου διχάζονται ως προς το πώς θα απαντήσουν στον κ. Σάντος. Η ηγεσία, έχοντας επίγνωση ότι μια παραίτηση του Σάντος θα σήμαινε ειδικές εκλογές σε μια ανταγωνιστική περιφέρεια, προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες της αναφοράς για τα παραπτώματά του, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων χρηματοδότησης της εκστρατείας και μιας εκκρεμούς ποινικής κατηγορίας στη Βραζιλία. Αλλά οι Ρεπουμπλικανοί της Νέας Υόρκης -ιδιαίτερα εκείνοι στο Λονγκ Αϊλαντ- υπήρξαν από τους οξύτερους επικριτές του και από τους πρώτους που ζήτησαν την παραίτησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ