x

Κοινωνία

Νίκος Νικολαΐδης : «Η Λεμεσός είναι μια πόλη που ανέχεται και αποδέχεται την πολυπολιτισμικότητα»

05 Φεβρουαρίου 2022

Η ανάπτυξη της Λεμεσού ειδικά την τελευταία δεκαετία υπήρξε ραγδαία και αξιοσημείωτη. Ένα έντονο στοιχείο της είναι η πολυπολιτισμικότητα και η συνύπαρξη του ιστορικού-αρχιτεκτονικού της χαρακτήρα με την ταχύτατη πολεοδομική ανάπτυξη της με αναπτυξιακά έργα που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης παραχώρησε συνέντευξη στον Εθνικό Κήρυκα και μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην πόλη.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία πολεοδομική ανάπτυξη της Λεμεσού. Η ανάπτυξη αυτή έχει επηρεάσει καθόλου τη ρυμοτομία και τον πολιτιστικό χαρακτήρα της πόλης;

Οπωσδήποτε ο μεγάλος ρυθμός της πολεοδομικής ανάπτυξης που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια στη Λεμεσό δημιουργεί μια πίεση στην πόλη. Από τη μία υπάρχει το όφελος της ανάπτυξης και από την άλλη όσον αφορά στην πολεοδομική ανάπτυξη, υπάρχει μια τάση αλλοίωσης του πολεοδομικού ιστού της. Η προσπάθεια μας ήταν τουλάχιστον τα τελευταία τεσσεράμιση χρόνια να διατηρήσουμε τη πολεοδομική φυσιογνωμία της πόλης,ειδικά την περιοχή ειδικού χαρακτήρα όπως είναι το κέντρο της πόλης και η οποιαδήποτε ανάπτυξη να γίνει με όσο το δυνατό πιο ισορροπημένο τρόπο. Αυτή ήταν η προσπάθεια μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ούτως ώστε η πόλη μας να αναπτύσσεται, ν’ ανεώνεται πολεοδομικά αλλά παράλληλα να υπάρχει ένας σεβασμός στην ιστορική πορεία της.

Έχει αναφερθεί πολλές φορές πως η πόλη έχει τσιμεντοποιηθεί όπως πχ οι ουρανοξύστες που ολοένα και πληθαίνουν. Πιστευετε πως το γεγονός αυτό θα επιφέρει κάποια αλλοίωση στο χαρακτήρα της;

Από την αρχή υποστηρίζαμε πως θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη γραμμή όσον αφορά στη χωροθέτηση των πύργων, να μην μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε αυτές τις μεγάλες αναπτύξεις,εκτός κι αν υπάρχει μια πρόθεση για συγκεκριμένη περιοχή. Τα κίνητρα τα οποία δόθηκαν για να ενισχύσουν την οικονομία της Κύπρου ήταν τόσο ισχυρά και τόσο ισχυρή η ανταπόκριση που έχουν παρατηρηθεί αναπτύξεις οι οποίες δεν ήταν χωροθετημένενες όλες στον ίδιο τόπο. Σε ό,τι αφορά στο Δήμο Λεμεσού, έχουμε περίπου δέκα περιπτώσεις μεγάλων αναπτξεων. Οι πέντε ήταν πριν το 2017 και οι υπόλοιπες μετά. Στις αναπτύξεις που έγιναν μετά το 2017 τουλάχιστον προσπαθήσαμε να τις κρατήσουμε σε όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένα πλαίσια στο βαθμό που μπορούσαμε ασφαλώς. Εκπονήσαμε μια μελέτη συνολικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, κυρίως το θαλάσσιο και η θέση μας είναι πως θα πρέπει να επιβλέπουμε τις αναπτύξεις αυτές και να υπάρχει μια πιο συγκεκριμένη χωροθέτησή τους στο μέλλον.

Το Δημαρχείο Λεμεσού

Η Λεμεσός ανέκαθεν ήταν η πιο ζωντανή πόλη, με τις περισσότερες εκδηλώσεις. Πώς θεωρείτε πως επηρέασε η πανδημία αυτό το χαρακτήρα και τη ζωντάνια της;

Η πανδημία ανέτρεψε πολλά πράγματα στη ζωή μας και μας οδήγησε στο ν’ αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα. Θεωρώ πως ο χαρακτήρας της πόλης είναι τόσο ισχυρός και διαχρονικός που δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την πανδημία, η οποία ελπίζω να είναι προσωρινή και σε κάποιο στάδιο να μας αποχαιρετήσει. Θεωρώ πως το στοιχείο του χαρακτήρα του Λεμεσιανού που τον βοήθησε να περάσει την πνδημία χωρίς μεγάλο κόστος, είναι η ανοιχτοσύνη, η καλή διάθεση απέναντι στη ζωή και θα παραμείνει. Δεν πρόκειται να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της πόλης.

Η πόλη διακρίνεται από το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας, ένα μίγμα εθνικοτήτων, πολλά ιδιωτικά σχολεία στα οποία φοιτούν αλλοδαποί μαθητές ως επί το πλείστον. Αυτό το στοιχείο κατά πόσο δυσχεραίνει τη συνύπαρξη των ημεδαπών κατοίκων μαζί τους;

Το πολυπολιτισμικό στοιχείο είναι ένας πλούτος ένα συν, περίπου ένα 20% των κατοίκων είναι ξένοι, με την έννοια της μη κυπριακής καταγωγής, οι οποίοι συμβιώνουν μαζί σε μια πόλη χωρίς προβλήματα και προς αυτή την κατεύθυνση έχει συμβάλει και ο Δήμος ο οποίος με διάφορα προγράμματα διατηρεί επαφή με αυτές τις εθνικές ομάδες ούτως ώστε να αισθάνονται πως ζουν σε μια πόλη χωρίς διακρίσεις και μπορούν να συμμετέχουν και να συμβάλουν στην καθημερινότητα και στην ανάπτυξη της πόλης. Θεωρώ πως είναι ένας πλούτος για μια πολυπολιτισμική πόλη στην οποία επικρατούν συνθήκες κοινωνικής ανοχής και ασφάλειας. Έχουμε ιδρύσει ένα διαπολιτισμικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν διάφοροι εκπρόσωποι των διαφόρων εθνικοτήτων και το οποίο συνέρχεται μαζί με το δημοτικό συμβούλιο και συζητούν θέματα τα οποία όχι μόνο αφορούν τους ξενους αλλά και την πόλη. Έχουν επίσης διάφορα προγράμματα όπως εκμάθησης ελληνικών, πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκδρομών. Επίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας λειτουργήσαμε ένα κέντρο ανακοινώσεων σε πάρα πολλές γλώσσες ούτως ώστε να είναι ενήμεροι για τα διάφορα περιοριστικά μέτρα . Η Λεμεσός είναι μια πόλη που ανέχεται και αποδέχεται την πολυπολιτισμικότητα.

Για ποιό λόγο οι εν λόγω εθνικές ομάδες επέλεξαν τη Λεμεσό γιαν μόνιμη κατοικία τους και όχι άλλη πόλη;

Διότι νιώθουν ασφάλεια, νιώθουν άνεση, είναι μια πόλη φιλόξενη, μια πόλη που τους αντιμετωπίζει όλους ως ίσο προς ίσο. Ο λόγος είναι επειδή αισθάνονται τη φιλοξενία και τη θαλπωρή που μια πόλη όπως η Λεμεσός εκπέμπει προς τους μη Κύπριους.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία αύξηση τω ενοικίων στη Λεμεσό, τα οποία είναι δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με άλλες πόλεις και οι τιμές των ακινήτων επίσης.

Είναι γεγονός πως τα ενοίκια είναι υψηλά και το κόστος απόκτησης στέγης λόγω των πολλών ξένων που εργάζονται στην πόλη μας υπάρχει αυτή η τάση της υψηλής ζήτησης που αυξάνει τις τιμές αλλά εμείς ως Δήμος προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Είμαστε σε συμφωνία με τον Οργανισμό Αναπτύξεως γης να κάνουμε το μεγαλύτερο πρότζεκτ affordable housing που έγινε μέχρι σήμερα. Θα ανεγείρουμε 600 κατοικίες / διαμερίσματα διαφόρων μεγεθών. Θα προσπαθήσουμε με την ειδοχή αυτών των οικιστικών μονάδων να συγκρατηθούν οι τιμές της αγοράς. Έχουμε διαθέσει τρία οικοδομικά τεμάχια συνολικού εμβαδού 30 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, δύο στον Άγιο Νικόλαο και ένα στον Άγιο Ιωάννη. Είμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού και αναμένεται το συνολικό πρότζεκτ να στοιχίσει 100 εκατομμύρια ευρώ και θα γίνει σε διάφορα στάδια και αναμένεται το πρώτο στάδιο που θα είναι περίπου 150ν κατοικίες να προσφοριοδοτηθεί την Άνοιξη του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί από τρία εώς πέντε χρόνια.

Το άλλο σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός είναι το κυκλοφοριακό σύστημα και συγκεκριμένα η μεγάλη δυσκολία ανεύρεσης χώρου στάθμευσης.

Καμία πόλη δεν έλυσε το κυκλοφοριακό της ζήτημα χωρίς τη χρήση μέσως μαζικής συγκοινωνίας. Όταν η χρήση του ιδιωτικού αυτοκινητου στη Λεμεσό και σε όλη την Κύπρο είναι πέραν του 93-94%, καταλαβαίνετε ότι όσοι χώροι στάθμευσης και αν ημιουργηθούν, όσοι περισσότεροι δρόμοι δημιουργηθούν, δεν πρόκειται να επιλυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Έχει γίνει μια μελέτη, ένα σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, η οποία προτείνει διαφορες δράσεις σε βάθος δεκαετιας για να επιλυθεί το κυκλοφοριακό, όμως ο πιο αποτελεσματικός και καθοριστικός τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατό πιο λίγο το ιδιωτικό μας όχημα, δηλαδή αποστάσεις κάτω των δεκαπέντε λεπτών να τις περπατάμε ή να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο. Δεύτερο, να εχουμε ένα καλό σύστημα οδικών συγκοινωνιών και αναμένονται οι νέες συμβάσεις να μας δώσουν τέτοιο σύστημα ούτως ώστε να μην χρειάζεται να πάει κάποιος με το αυτοκίνητό του στο κέντρο της πόλης αλλά να πάρει το λεωφορείο. Ως Δήμος δημιουργήσαμε ένα σύστημα park and drive, το οποίο σε μια απόσταση από το κέντρο της πόλης όχι πολύ μακριά, θα υπάρχει ένας χώρος στάθμευσης στον οποίο ο πολίτης ή ο φοιτητής θα μπορεί να παρκάρει δωρεάν κι έχουμε ένα shuttle bus service, το οποίο κάθε δέκα με δεκαπέντε λεπτά περνά ένα μικρό λεωφορείο και μπορεί να κατεβάσει κάποιους στο κέντρο της πόλης επίσης δωρεάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Λευκωσία επιβεβαίωσε την πτήση τουρκικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους εντός του FIR Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι αυτό είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης στο Eurocontrol, το οποίο και τήρησε και δεν παραβίασε τη NOTAM που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για 5 ναυτικά μίλια και 3 χιλιάδες μέτρα ύψος, στην περιοχή του τεμαχίου 6 στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας